Draga mamica in bodoča mamica,

veš, tvoje življenje se je oziroma se bo spremenilo. Spremenilo se bo zelo in včasih se zaradi vseh novih in neznanih dogodkov, ki te bodo obkrožali ne boš več počutila sigurno vase. Verjetno boš vsake toliko časa obupala ali si mislila »kaj mi je bilo tega treba«.

Razumem te in vem kako ti je, tudi jaz sem bila in sem tam. Vse se prej ali slej soočimo s to izkušnjo, ki je konec koncev tako posebna in pomembna, da ji je težko določiti enoznačno definicijo.

Enkrat ena pa je, da nikoli več ne bo tako kot je bilo.

Preden postaneš mama je tvoj ves čas tega sveta. Z njim upravljaš, si ga organiziraš in nadzoruješ. Ko postaneš mama je časa vedno premalo. Sto in en opravek, ki te čaka včasih ni dovolj potrpežljiv, da bi ti prisluhnil. Takrat dobiš občutek, da življenje teče mimo tebe, ti pa ves čas migaš in delaš, čeprav se ti zdi, da pravzaprav ne narediš nič. To ni res, narediš ogromno in kar narediš je pomembno.

Preden postaneš mama imaš vedno čas za prijatelje. Čas za kavico je čas, ko uživaš, se sprostiš in se imaš lepo. Ko postaneš mama ti, dokler se ne zverziraš in obvladaš situacije, zdi »kavica s prijateljico« pravo mučenje in velik podvig. Otroku namreč ni do tega, da bi tam poležaval ali sedel in čakal, da spiješ svojo želen dnevno dozo. Seveda je mogoče in seveda ni nujno, da bo tega prijetnega opravila konec, bo pa potekalo bolj prilagodljivo in premišljeno. In, ko ostaneš mama spoznaš kdo so tvoji pravi prijatelji.

Preden si postala mama sta si s partnerjem privoščila toplice, zmenek v kino, večerjo. Tudi sedaj si ga lahko. Ampak je pač potrebno najti in prositi nekoga, da prevzame varstvo nad tvojim ljubkim bitjem. Najbrž bosta tudi na zmenku rekla eno ali dve o njem, saj, ko postaneš mama otrok zapolni vso praznino tvoje duše in srca. Enostavno ne moreš nehati misliti nanj.

Preden si postala mama si imela krasno urejeno stanovanje. No, lahko tudi ne, če spadaš med tiste, ki se bolje znajdejo v urejenem kaosu. Dejstvo pa je, da ko postaneš mama ta kaos samo narašča. Stvari ne bodo več na istem mestu. Večkrat boš s partnerjem priredila lov na zaklad ali drugače rečeno – iskanje daljinca, telefona, posode ali modema. Mali možgančki so izredno inovativni pri iskanju skrivališč.

Preden postaneš mama mogoče ne posvetiš toliko pozornosti kuhariji. Ko postaneš mama pa postaneš pravi masterchef.

Preden postaneš mama prepoznaš pomembne stvari v življenju. Ko postaneš mama pa prepoznaš čarobnost v vsaki, še tako mali pozornosti in ceniš malenkosti. Poljubček, ki ti ga da tvoj otrok, močan objem leto dni starega otročka, rožica, ki ti jo podari, prvi samostojen korak, prva beseda “mama” …

Preden postaneš mama so tvoja čustva drugačna. Ko postaneš mama čutiš vsako stvar močneje, intenzivneje, čutiš s srcem in celim telesom. Včasih so tvoja čustva tako zelo močna, da imaš občutek, da lahko premikaš gore in jih lahko, saj je ljubezen vsemogočna.

Preden postaneš mama se sprašuješ, če boš zmogla. Ko postaneš mama ugotoviš, da ni stvari, ki bi ti preprečile priti do cilja. Sploh, če se gre za otroka. Postaneš močna kot vol in vztrajna kot le kaj.

Preden postaneš mama te skrbi, ko postaneš mama te skrbi še močneje.

Vsaka sprememba v življenju je težka in strašljiva. Potreben je čas, da se nanjo navadiš. Ko ugotoviš kako stvari potekajo in spraviš vse v prave tirnice pa spoznaš, da je bila sprememba čarobna.

Res je, marsikaj bo drugače. Strah te bo, včasih prav zares, zares strah. A ne skrbi, to pomeni le, da boš naredila nekaj zelo pogumnega.

Spremembe so dobre. Pokažejo nam, da ne ostajamo na eni in isto točki življenja ampak napredujemo in rastemo. Zato se ne oziraj v preteklost in ne objokuj življenja, ki si ga že izživela. Sedaj je čas, da spoznavaš svet z drugačnimi očmi in po tej poti ne stopaš več sama temveč skupaj s tvojim bistvom življenja – družino.


Preberi še:


Avtor: Katja V. Zabukovec, Iskreno, Katja.

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki