Kljub temu, da v primerjavi s prejšnjimi leti letošnjo pomlad zaradi koronavirusa preživljamo veliko več doma, smo se samoizolacije že kar dobro privadili. Tudi tukaj velja rek, da ni ključnega pomena kaj se nam v življenju dogaja, temveč kakšen je naš pogled na to. Pozitivnih plati obdobja korona virusa je pravzaprav kar precej, od tega, da lahko končno več časa preživite z otroki, do tega, da je to idealna priložnost za spomladansko čiščenje doma. 

Res pa je, da nihče ne ve, koliko časa bo karantena trajala, zato par dodatnih idej kako zaposliti vaše otroke zagotovo ne bo odveč. Tako si boste lahko v miru privoščili kavico ali prebrali par dodatnih strani vaše najljubše knjige. Najbolje pa je, da so spodnji predlogi zelo uporabni tako v manjših stanovanjih, kot tudi potem, ko korona ne bo več glavna tema pogovora.

1. Naredite živalski vrt na balkonu

Prebudite otrokovo domišljijo s plastičnimi živalicami, s katerimi se bo v otroških očeh balkon spremenil v Jurski park. Primerne so že od tretjega leta dalje, super pa bodo predvsem, če imate več otrok, saj jih bodo zagotovo pospremili z dialogi. Predlagajte jim, da s pomočjo dinozavrov, divjih živali ali živali s kmetije ustvarijo kratko predstavo z zgodbo in vam jo potem predstavijo. 

2. Na tla narišite ristanc z lepilnim trakom

Kljub temu, da ristanc ali tančula velja za igro, ki se jo otroci najpogosteje igrajo na asfaltu pred hišo ali blokom, kjer s kredo narišejo črte in številke, pa je to aktivnosti, ki se super obnese tudi v stanovanju. Potrebujete le nekaj lepilnega traku in ristanc je pripravljen. Številke lahko narišete tudi v obliki pikic, kot pri pikah na igralni kocki. Kolikor pikic, toliko poskokov. 😉

3. Gumitvist med stoli

Gumitvist je igra, ki presega generacije, prav gotovo ste se ga v osnovni šoli igrali tudi sami. Zanj pa pravzaprav niti ne potrebujete veliko prostora, zagotovo bo dovolj že, če malce odmaknete mizico v dnevni sobi. Še en namig: če ga privežete ob stol ali mizo, predstavlja zelo uporabno igračo tudi samo za enega otroka. 

4. Organizirajte mini pikado turnir

Na vrata ali omaro obesite otroški pikado z dvema puščicama in mehkima žogicama in organizirajte turnir. Primerno za otroke od 3. leta dalje, zabava pa se lahko cela družina. Če igra postane prelahka, lahko sproti dodajate pravila – metanje na eni nogi ali z enim pokritim učem. 

5. Zamenjajmo vloge

Otroci obožujejo igro vlog. S svojimi vrstniki se pogosto igrajo trgovine, policaje ali zdravnike, tokrat pa jim dajte priložnost, da so oni starši in vi njihovi otroci. Naj vam oni zjutraj pripravijo zajtrk, vas čez dan peljejo na sprehod po stanovanju, zvečer pa zapojejo uspavanko za lahko noč. Otrokom bo prav gotovo to zelo zabavno, s tem pa bodo imeli tudi priložnost spoznati vaše dnevne odgovornosti. Vlogo starša pa lahko prevzamejo tudi z dojenčki, ki jih lahko preoblečejo in hranijo ter celo peljejo na sprehod z vozičkom.

6. Lovimo ribice

Resda ribic sedaj ne morejo opazovati v ribnikih ali v morju, lahko pa jih doma izdelate iz kartona ali drugih materialov in pobarvate z različnimi barvami. Za pravo morsko tematiko skupaj izdelajte še rakce, morske zvezde, meduze in hobotnice. Nato naj otroci mižijo, vi jih skrijte po stanovanju, otroci pa naj jih ulovijo s cedilom. Zelo priljubljena je tudi igra lovljenja ribic na magnetke, kjer dva igralca tekmujeta, kdo bo premikajočih se pisanih ribic ujel več. 

7. Kosilo za vse pliškote

Otroci se radi zadržujejo v kuhinji in starše opazujejo pri kuhanju. Če so še premajhni, da bi vam pomagali, se lahko igrajo s plastično ali leseno hrano, ki jo pripravijo za svoje pliškote. Naj jih posedejo za mizico in jim pripravijo pojedino ali piknik. Našli pa smo tudi super leseno igračo, ki sta pravzaprav dve igrači v eni – sadje in zelenjavo, kar lahko zložite tudi v stolp. Lahko se dogovorite tudi tako, da bo tista hrana, ki otroku s stolpa prva pade dol, naslednji dan na meniju pri kosilu.

8. Ustvarjanje z modelirno maso

Igra, katero obožujejo otroci vseh starosti, je ustvarjanje iz modelirne mase. Iz nje izdelujejo kroglice, živali ali hrano in druge figurice, saj otroška domišljija resnično nima meja. Na trgu obstaja ogromno različnih mas, nam pa je všeč prav posebna različica – z bleščicami. Navdušene bodo predvsem punčke, saj lahko zdaj izdelajo svojega samoroga.

9. Dobra stara Enka

Ena izmed legendarnih iger za malce večje otroke je tudi Enka. Glede na to, da ste jo zagotovo tudi sami večkrat igrali, lahko priredite družinski Enka večer. 

10. Naredite utrdbo

Iz stolov in dek naredite sredi dnevne sobe utrdbo, v katero se otroci lahko skrijejo in si uredijo domek. To da otrokom dodatni občutek varnosti in razburljivost novega prostora. Starši pa ta čas lahko popijete kavico 🙂


Preberi še:

Moj korona dnevnik (doma z dvema otrokoma)

Otroci potrebujejo preproste igrače, ne iPadov in elektronike

10 idej za spodbujanje govora skozi igro z žogo

Igre za razvoj dojenčka

 

Podobni članki

Komentarji in vprašanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja