Poletje je čas, ko smo veliko doma z otroci. Sploh v največji vročini, se radi zatečemo v hladno stanovanje ali hišo. Če letošnje poletje ne boste večinoma preživeli ob vodi, vam priporočamo naslednje igrice, ki bodo zaposlile otroke.

1. Naredite živalski vrt z igračkami

Prebudite otrokovo domišljijo s plastičnimi živalicami, s katerimi se bo v otroških očeh balkon spremenil v Jurski park. Primerne so že od tretjega leta dalje, super pa bodo predvsem, če imate več otrok, saj jih bodo zagotovo pospremili z dialogi. Predlagajte jim, da s pomočjo dinozavrov, divjih živali ali živali s kmetije ustvarijo kratko predstavo z zgodbo in vam jo potem predstavijo. 

2. Na tla narišite ristanc z lepilnim trakom

Kljub temu, da ristanc ali tančula velja za igro, ki se jo otroci najpogosteje igrajo na asfaltu pred hišo ali blokom, kjer s kredo narišejo črte in številke, pa je to aktivnosti, ki se super obnese tudi v stanovanju. Potrebujete le nekaj lepilnega traku in ristanc je pripravljen. Številke lahko narišete tudi v obliki pikic, kot pri pikah na igralni kocki. Kolikor pikic, toliko poskokov. 😉

3. Gumitvist med stoli

Gumitvist je igra, ki presega generacije, prav gotovo ste se ga v osnovni šoli igrali tudi sami. Zanj pa pravzaprav niti ne potrebujete veliko prostora, zagotovo bo dovolj že, če malce odmaknete mizico v dnevni sobi. Še en namig: če ga privežete ob stol ali mizo, predstavlja zelo uporabno igračo tudi samo za enega otroka. 

4. Organizirajte mini pikado turnir

Na vrata ali omaro obesite otroški pikado z dvema puščicama in mehkima žogicama in organizirajte turnir. Primerno za otroke od 3. leta dalje, zabava pa se lahko cela družina. Če igra postane prelahka, lahko sproti dodajate pravila – metanje na eni nogi ali z enim pokritim učem. 

5. Zamenjajmo vloge

Otroci obožujejo igro vlog. S svojimi vrstniki se pogosto igrajo trgovine, policaje ali zdravnike, tokrat pa jim dajte priložnost, da so oni starši in vi njihovi otroci. Naj vam oni zjutraj pripravijo zajtrk, vas čez dan peljejo na sprehod po stanovanju, zvečer pa zapojejo uspavanko za lahko noč. Otrokom bo prav gotovo to zelo zabavno, s tem pa bodo imeli tudi priložnost spoznati vaše dnevne odgovornosti. Vlogo starša pa lahko prevzamejo tudi z dojenčki, ki jih lahko preoblečejo in hranijo ter celo peljejo na sprehod z vozičkom.

6. Lovimo ribice

Resda ribic sedaj ne morejo opazovati v ribnikih ali v morju, lahko pa jih doma izdelate iz kartona ali drugih materialov in pobarvate z različnimi barvami. Za pravo morsko tematiko skupaj izdelajte še rakce, morske zvezde, meduze in hobotnice. Nato naj otroci mižijo, vi jih skrijte po stanovanju, otroci pa naj jih ulovijo s cedilom. Zelo priljubljena je tudi igra lovljenja ribic na magnetke, kjer dva igralca tekmujeta, kdo bo premikajočih se pisanih ribic ujel več. 

7. Kosilo za vse pliškote

Otroci se radi zadržujejo v kuhinji in starše opazujejo pri kuhanju. Če so še premajhni, da bi vam pomagali, se lahko igrajo s plastično ali leseno hrano, ki jo pripravijo za svoje pliškote. Naj jih posedejo za mizico in jim pripravijo pojedino ali piknik. 

8. Organizirajte domači koncert

Otroci obožujejo glasbo. Na posteljo lim položite pokrovke, posode, glasbila, ki jih imate doma, lahko so igračke, naj sami kaj predlagajo. Če imate več otrok, lahko ustanovijo svoj “band” 🙂

9. Dobra stara Enka

Ena izmed legendarnih iger za malce večje otroke je tudi Enka. Glede na to, da ste jo zagotovo tudi sami večkrat igrali, lahko priredite družinski Enka večer. 

10. Naredite utrdbo

Iz stolov in dek naredite sredi dnevne sobe utrdbo, v katero se otroci lahko skrijejo in si uredijo domek. To da otrokom dodatni občutek varnosti in razburljivost novega prostora. Starši pa ta čas lahko popijete kavico 🙂

Bonus odličen Nosečkin nasvet: ABC živali

Si vedela, da se lahko otroci hitro in z veseljem preko igre naučijo abecedo? Kartice ABC živali, ki jih najdeš v Nosečkini spletni trgovinici, so zasnovane z mislijo na sproščeno in spodbudno okolje, ki otroku omogoča učinkovitejše učenje. Nastale so ob podpori sodobnih znanstvenih raziskav in razmišljanj o zgodnjem opismenjevanju in o razvoju otrokovih možganov. Komplet vsebuje 25 čudovito ilustriranih barvnih kartic, ki otroke vpeljejo v imenitni svet črk, glasov in simbolov. 

Kako jih lahko doma uporabljate za igro? Možnosti je več;

a) Prepoznaj moj prvi glas: Vsak udeleženec naj izbere kartico in pove, kateri je prvi glas oziroma črka ilustrirane živali.

b) Oblikovanje črke s predmeti: Vsak izmed udeležencev izžreba eno kartico in prvo črko živali, ki je upodobljena na sliki, poskuša kar najbolje oblikovati s predmeti, ki jih najde v prostoru ali v naravi.

c) Oblikovanje črke s telesom: Prvo črko živali na kartici poskusi “napisati” s telesom. To je tudi super ekipna igra, saj bo več oseb lažje ustvarjalo obliko

d) Pantomima: Pred začetkom igre se dogovorite, kaj je dovoljeno – samo kazanje z rokami ali tudi oponašanje glasov.

e) Domišljiji dajte prosto pot: Oseba, ki je na vrsti, naj izžreba 5 kartic in na podlagi izbranih živali ustvari čim bolj razburljivo zgodbico za poslušalce.


Preberi še:

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki