Dojenčki so drobni, a hkrati tako močni, saj svoje potrebe izražajo s preprostim jokom. Čeprav se nam včasih zdi, da jokajo “brez razloga”, so v resnici popolnoma odvisni od nas, da jih razumemo in jim pomagamo. Vsakič, ko začne dojenček jokati, se v nas prebudi občutek empatije, saj ne moremo vedeti, kaj ga muči. Dojenčki lahko jokajo iz različnih razlogov, vključno z lakoto, utrujenostjo, bolečino, strahom, nelagodjem in še več. Ko se vaš dojenček začne jokati, se lahko počutite nemočni in velikokrat ne veste, kako ga pomiriti. Vendar pa obstaja več načinov, kako pomiriti jokajočega dojenčka, ki so preprosti in učinkoviti.

1. Ugotovite vzrok joka

Prvi korak pri pomirjanju jokajočega dojenčka je ugotovitev vzroka joka. Če je dojenček lačen, ga poskusite nahraniti. Če je dojenček umazan, ga poskusite previti. Če dojenček potrebuje spanec, ga poskusite uspavati. Če ima dojenček bolečine, poskusite ugotoviti vir bolečine in mu zagotovite olajšanje. Če ne morete ugotoviti vzroka joka, se poskusite pomiriti, da bo dojenček zaznal vašo sproščenost.

2. Poskrbite za udobje

Dojenčki so občutljivi na temperaturo, hrup, svetlobo in vonj. Poskrbite, da je vaš dojenček v udobnem okolju, ki je primerno za njegovo starost. Zagotovite mu primerno obleko, da ne bo preveč vroče ali prehladno. Poskusite ga umiriti v tihi in temni sobi, da ne bo preveč stimuliran. Prav tako lahko uporabite beli šum ali druge pomirjujoče zvoke, kot so zvoki narave, da pomagate umiriti vašega dojenčka.

3. Pestujte dojenčka

Dojenčki imajo radi bližino staršev, zato lahko poskusite držati dojenčka v naročju, ga nositi v nosilki ali zibanju v naročju. Medtem ko ga držite, se lahko pogovarjate z njim, pojejo pesmi ali mu brskate knjige, da mu pomagate preusmeriti pozornost. Če dojenček ne želi biti v naročju, poskusite ga položiti na odejo ali igralno podlogo in se igrate z njim.

4. Uporabite masažo

Masaža lahko pomaga umiriti jokajočega dojenčka. Uporabite lahko nežne krožne gibe, da pomagate sprostiti mišice dojenčka. Začnite z masažo na rokah in stopalih dojenčka, nato pa se premaknite na noge, trebuh in hrbet. Pazite, da ne uporabljate preveč pritiska in da je vaša masaža nežna in ljubeča. Masaža lahko pomaga tudi pri lajšanju bolečin, ki jih ima dojenček.

5. Poskrbite za telesni stik

Dojenčki imajo radi telesni stik, zato lahko poskusite s stikom “koža na kožo”. To pomeni, da boste dojenčka položili neposredno na svojo kožo. To bo pomagalo pomiriti vašega dojenčka, hkrati pa bo okrepilo vašo vez z njim. Poskrbite, da bo vaš dojenčku toplo in udobno.

6. Poskrbite za rutino

Dojenčki imajo radi rutino, zato poskusite ustvariti rutino, ki bo vašemu dojenčku pomagala pri umiritvi in spanju. Na primer, lahko poskusite zvečer ustvariti rutino pred spanjem, ki vključuje kopanje, branje knjig ali petje in uspavanje. S časom bo vaš dojenček vedel, kaj pričakovati, kar bo pomagalo umiriti njegove misli.

7. Uporabite pomirjevalne tehnike

Obstaja več tehnik, ki lahko pomagajo umiriti jokajočega dojenčka. Na primer, lahko poskusite z zibanjem dojenčka, ki ga bo pomirilo, ali pa poskusite z uporabo tehnike “ššš ššš”, ki vključuje pomirjujoč zvok “ššš”. Ta zvok posnema zvoke, ki jih dojenček sliši v maternici, in mu pomaga umiriti. Prav tako lahko poskusite z uporabo dudice ali drugih pomirjevalnih pripomočkov (zvočnih igrač), ki lahko pomagajo umiriti vašega dojenčka.

8. Poskrbite zase

Ko se vaš dojenček joka, se lahko počutite nemočni in izčrpani. Pomembno je, da poskrbite zase, saj boste le tako lahko poskrbeli za svojega dojenčka. Poskusite si vzeti čas zase, da si napolnite baterije in si nabere moči za skrb za dojenčka. Prav tako lahko poiščete pomoč drugih, na primer partnerja, prijateljev ali družinskih članov, da vam pomagajo pri skrbi za dojenčka.

Jok dojenčka lahko predstavlja izziv za starše, vendar obstaja več načinov, kako ga umiriti. Poskrbite za udobje, telesni stik in rednost, uporabite masažo in pomirjevalne tehnike ter poskrbite zase. Pomembno je, da ste potrpežljivi in ljubeči ter da prepoznate, kaj vaš dojenček potrebuje v določenem trenutku. Če se pojavijo kakršne koli zaskrbljujoče težave, se posvetujte s svojim pediatrom ali drugim zdravstvenim strokovnjakom.

Kljub temu pa je pomembno, da se zavedate, da se lahko dojenčki občasno še vedno jokajo in da to ni vedno razlog za skrb. Jokanje je naraven način, kako dojenček komunicira z vami in izraža svoje potrebe. Če se vam zdi, da vaš dojenček joka preveč, se posvetujte s svojim pediatrom, da boste lahko izključili kakršne koli zdravstvene težave.

Vzgoja otroka je ena od najzahtevnejših nalog, ki jih imajo starši. Vsak dojenček je drugačen in ima svoje potrebe, zato se naučite prisluhniti svojemu dojenčku in prepoznati njegove signale. Čeprav se morda zdi težko, lahko z ljubečim in potrpežljivim pristopom pomagate umiriti vašega jokajočega dojenčka. Pomembno pa je, da se zavedate, da nobena metoda ne deluje vedno, zato bodite odprti za poskus novega pristopa ali metode, če tisti, ki ga trenutno uporabljate, ne deluje. Sčasoma boste našli pravi način, kako pomiriti vašega dojenčka, in se naučili, kako se odzvati na njegove potrebe.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki