Če se trudiš zanositi, lahko tvojemu uspehu močno botruje znanje o tem kdaj ovuliraš. Ovulacija je proces, ko telo iz jajčnikov spusti eno ali več jajčec. Če se to jajčece oplodi in uspešno vgnezdi, si noseča. Če točno veš, kdaj bo prišlo do ovulacije, se lahko pripraviš in imaš spolne odnose v primernem okvirju. To poveča tvoje možnosti za zanositev.

Več o ovulaciji si preberi v tem članku >

1. Fizični simptomi ovulacije

  • občutljivost dojk
  • krči v spodnjem delu trebuha
  • povečan vaginalni izcedek

2. Bazalna telesna temperatura

V času ovulacije se temperatura rahlo, a vidno poviša. Izmeri si jo takoj zjutraj, še preden vstaneš iz postelje (bolezni in problemi s spanjem lahko vplivajo na telesno temperaturo in ne pomagajo pri rezultatih).

3. Povečana spolna sla

Nagonsko se v telesu sprostijo hormoni, ki povečujejo spolno slo v času, ko je telo pripravljeno na zanositev.

4. Sprememba v poziciji materničnega vratu

Poleg izločka in sprememb na epiteliju materničnega vratu, pa se ob ovulaciji spremeni sama pozicija materničnega vratu. Ob plodnih dneh je maternični vrat v višji poziciji, mehkejši in bolj odprt.

5. Ovulacijski test

V lekarni lahko kupiš ovulacijski test, ki izgleda nekako tako kot nosečniški test. Z njim se lahko najbolj zanesljivo prepričaš, če je čas ovulacije.

Pomembnost jemanja prenatalnih tablet pred zanositvijo

Ženske, ki načrtujejo zanositev, nosečnice in doječe matere potrebujejo večji vnos vitaminov in mineralov. Njihova prehrana mora biti ustrezna, da zagotovi vsa potrebna hranila v primernih količinah. Ker so potrebe po določenih hranilih v tem obdobju še posebej visoke, priporočamo njihov dodaten vnos.

Vnos dokozaheksaenojske kisline (DHK) prek matere pomaga pri normalnem razvoju oči in možganov pri fetusu in dojenčku, dojenem z materinim mlekom. Koristni učinek doseže z dnevnim vnosom 200 mg DHA, poleg priporočenega dnevnega vnosa omega-3 maščobnih kislin za odrasle, ki znaša 250 mg DHA in eikozapentaenojske kisline (EPK).


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki