Si že kdaj slišala za de Quervainovo bolezen, ki je v nekaterih jezikih znana tudi kot materino zapestje? Ne skrbi, tudi jaz ne. Dokler nisem postala mama. V resnici se mi niti sanjalo ni o razponu vseh bolečin, muk in tegob, ki jih bom doživela v prvih mesecih kot novopečena mama. Med njimi marsikatera sploh ni bila posledica poroda.

V prispevku si preberi več o petih pogostih poškodbah novopečenih mamic – od materinega zapestja, do težav s hrbtom in z dojenjem – in kako jih zdraviti. Seveda pa ne pozabi na posvet z zdravnikom, preden se boš lotila kakršnegakoli zdravljenja.

De Quervainova bolezen

Gre za vnetje kit v zapestju in rokah in je pogosto posledica držanja dojenčka z upognjenim zapestjem. Saj veš, ko moraš svojo malo štručko previti, dojiti, hraniti, držati v vseh mogočih položajih. Pri tej bolezni najbolj pomaga počitek. Ha! To za mame z dojenčkom verjetno ne pride v poštev. Zato ti lahko pomaga trak za zapestje ali akupunkturni zapestni trak. Zvečer ti lahko pomaga tudi obkladek.

Bolečine v hrbtu

V prvih šestih mesecih po porodu boš svojega dojenčka ves čas nosila, saj bo to njegov primarni način premikanja z enega mesta na drugega. Če ne bo hotel biti v nosilki, ga boš seveda nosila z rokami. Sčasoma pa tudi naslonjenega na bok. Vse te nosilne drže lahko resno vplivajo na tvoj hrbet, še posebej, če tvoj dojenček ni preveč drobcen.

Te težave bodo verjetno še nekoliko hujše zaradi dejstva, da si tvoj hrbet še ne bo tako kmalu po porodu opomogel od tretjega trimesečja. Ali si vedela, da tvoja hrbtenica med nosečnostjo spremeni obliko, da lažje nosiš večji trebuh? Da vsega, kar se zgodi med porodom, sploh ne omenjamo.

Pri bolečinah v hrbtu ti lahko pomaga masažna terapija ali kiropraktika. Pozanimaj se pri svojem zdravniku, kaj ti priporoča.

Bolečine v bokih

Bolečine v hrbtu so lahko povezane tudi z boki. Večina mamic dojenčka večinoma nosi na eni strani telesa, to pa vpliva na poravnanost bokov. Če temu prištejemo še vse dvigovanje, ki ga boš opravila kot mama, bodo tvoji boki res na preizkušnji.

Kako rešiti bolečine v bokih? Pozanimaj se, katere protibolečinske tablete lahko uporabljaš kot doječa mama. Razmisli pa tudi o fizioterapiji, če bo bolečina res huda.

Joga je še en odličen način za ponovno ravnovesje v telesu.

Poporodna depresija

Strokovnjaki ocenjujejo, da se kar 20 % mamic sooča s poporodno depresijo ali drugo poporodno anksiozno motnjo. Zato je zelo pomembno, da po porodu skrbno spremljaš svoje počutje.

Če se ne počutiš dobro, si v stiski in razmišljaš o samopoškodovanju (ali o ranjenju dojenčka), takoj poišči pomoč. Naj te ne bo sram – tvoji hormoni po nosečnosti in po porodu norijo. Naj te ne bo strah poiskati strokovno pomoč.

Težave z dojenjem

Dojenje pogosto ni enostavno. Naj te fotografije blaženih doječih mamic na spletu ne zavedejo. Lahko se zgodi, da bo dojenček sprva imel težave s sesanjem, to pa lahko povzroči boleče, razpokane in krvaveče bradavice. Zabavno, kajne?

Morda pa z dojenjem sploh ne boš imela težav. Vse bo potekalo gladko in dojila boš sto na uro. Potem pa bo tvoj dojenček dobil svoj prvi ljubki zobek. Zaradi zobka bo še stokrat bolj srčkan in fotografirala ga boš z vseh zornih kotov.

Potem pa boš nekega dne med dojenjem začutila ostro bolečino. Zacvilila boš in se zavedela, da te je tvoj zlati, popoln, nedolžen dojenček, s katerim že mesece deliš svoje telo in mu tako vlivaš življenje, ugriznil.

Ne skrbi. Za to obstajajo črpalke, razni pripomočki in nastavki in blazinice za prsne bradavice.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki