Za veliko staršev je umivanje otrokovih zob zadnja bitka pred spanjem. Vendar je še kako pomembno, da ne obupate, saj bosta trud in potrpežljivost poplačana z otrokovim zdravjem in samozavestjo. Ne bo bolečin in neprespanih noči, ki jih povzročajo pokvarjeni zobje; ne bo strahu pred zobozdravnikom; ne bo zadaha in sramu, ker v ustih namesto lepih biserov zevajo črne luknje in rjavi madeži.  Ob vsem tem pa lahko prihranite tudi kakšen evro za zobozdravstvene storitve.  

Čestitam, dobili ste prvi zobek! 

Čeprav je majhen, ni nepomemben, zato svetujem, da takoj vzamete nežno in mehko zobno ščetko ter začnete ščetkati dvakrat dnevno. Prav tako se čim prej dogovorite za prvi obisk pri zobozdravniku. Dal vam bo napotke in povedal, kako skrbeti za zobe. Ko povod za obisk zobozdravnika ni zobobol, je lahko za otroka pravo doživetje: pomični stol, s katerim lahko sam upravlja, lučke, pihalniki in prhe za zobe. Naj vam zaupam, da tudi zobozdravnikom ni nič prijetno, če je za prvi obisk kriv zobobol. 

S ščetko rišemo krogce

Pravilnih tehnik umivanja zob je več. Priporočam, da malega nadobudneža varno in stabilno namestite, ter mu z mehko in nežno ščetko po 10-krat zakrožite po vseh dostopnih ploskvah vsakega zoba. Ko ščetkate pokončne ploskve (vse razen grizne), poščetkajte zraven še približno 2 mm dlesni. Tako boste počistili mesta, kamor »zobni črvički« najraje skrijejo zaloge hrane: ob dlesni in v žlebičkih na razgibanih reliefih griznih ploskev.

Moj pa zna že sam

Od enoletnika ne pričakujete, da si zapne jopico, od dvoletnika ne, da si zaveže čevlje, od petletnika pa ne temeljito umitih zob in uporabe medzobne ščetke ali zobne nitke. Sami smo si sposobni dovolj dobro umiti zobe šele pri 9-12 letih. Za umivanje otrokovih zob smo odgovorni starši, zato se ne bojte z otrokovo ščetko umiti njegovih zobkov. Pri mlajših otrocih vsakič in vse ploskve zob. Ko je otrok že spretnejši, lahko starši delajo manj in pomagajo le pri težje dostopnih mestih. 

Abrakadabra, čisti zobki!

Ščetka ni čarobna palčka, zato je treba umit vsak zobek z vseh strani. Pojasnite zakaj umivamo zobke s petjem, igrami in zgodbami. Malčka lahko zamotite s petjem, z igračko ali risanko. Umivanje zob naj bo vsakodnevna dejavnost za vse družinske člane. Otrok lahko s ščetko-igračko umije zobe svojemu medvedku, uporabite slikanice in domišljijo. Izogibajte se kazni, raje pohvalite in nagradite. Seveda ne s sladkarijami. Preverite tudi, da ne drgnete pregrobo, v tem primeru bo mehka ščetka hitro zacvetela in jo boste morali zamenjati. 

Ne kaznujte otroka, ki si ne mara umivat zob s tem, da mu privoščite gnilobo in zobobol! Rajši mu prepovejte sladkarije za kak dan, ker mu jih itak pojejo bakterije 🙂Avtor: Alenka Novšak, dr. dent. med.

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki