Masaža je ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko izvajaš po carskem rezu, da poskrbiš za brazgotino in ji pomagaš pri celjenju. Na začetku je lahko brazgotina boleča in če zanjo ne poskrbiš na primeren način, lahko brazgotinsko tkivo začne povzročati težave v mišicah medeničnega dna in trebušni steni. Masaža brazgotine te zaplete lahko prepreči in pomaga pri hitrejšem celjenju.

Kako lahko masaža pomaga pri brazgotinah zaradi carskega reza?

Masaža je koristna za brazgotino, saj pripomore k temu, da se brazgotinsko tkivo ne razrašča na neželenih mestih, gladi debele brazgotine in povečuje pretok krvi, kar koristi pri celjenju. Proces celjenja traja dolgo in poteka v 4 fazah:

• Prva stopnja je hemostatsko obdobje, ko faktorji strjevanja krvi ustavijo krvavitev.

 Drugo stopnjo (vnetno obdobje) zaznamujeta nastanek krast in odstranjevanje toksinov in okužb.

• Tretja stopnja (proliferativno obdobje) je faza obnove in takrat ti lahko masaža brazgotine najbolj koristi. Ko se brazgotina celi in oblikuje, lahko srbi in je občutljiva na dotik, saj se živčni končiči v tkivu aktivno celijo. Ponekod je tkivo lahko otrplo ali mravljinčasto na dotik in ob pritisku celo boleče. Še vedno je rdeče, vendar barva sčasoma zbledi in postane običajnega tena. 

• Četrta faza (obdobje maturacije) je, ko se brazgotina zadebeli. Brazgotinsko tkivo lahko nastaja še več kot eno leto po carskem rezu. Ko telo ne proizvaja več brazgotinskega tkiva, je brazgotina zrela. Masaža je še vedno lahko koristna.

Kako masirati brazgotino po carskem rezu?

Za masažo uporabi nežno olje, npr. kokosovo ali olje z vitaminom E. Za še boljši učinek celjenja brazgotine, pa uporabite prav temu primerno medicinsko mazilo Alhydran, ki se uporablja prav za celnjenje brazgotin. Alhydran je koncentrirana gel-krema za nego in vlaženje poškodovane in ogrožene kože, takoj po zacelitvi opeklin, brazgotin, poškodbe kože po radioterapijah, laserskemu tretmaju, po transplataciji kože in ogrožene kože okoli kroničnih ran. Zmanjšuje srbenje in rdečico suhe in občutljive kože. Z uporabo Alhydrana koža postane bolj prožna.

Ko si pripravljena, na kazalec nanesi olje, nato pa s palcem in ostalimi prsti začni masirati brazgotino z majhnimi krožnimi gibi. Naj bo pritisk še prijeten, tako da se brazgotina premika, vendar ne boli. Po masiranju same brazgotine zmasiraj še predel okrog brazgotine tako, da s pritiskom nežno vodiš kožo v različne smeri. Z drugimi besedami, nežno si zmasiraj trebuh. Cilj masaže je rahljanje brazgotinskega tkiva. 

Kateri je najboljši način za masiranje brazgotine po carskem rezu?

Pri masiranju brazgotine, ki je še v začetnih fazah, bodi nežna, dokler ne postane manj rdeča in boleča.

1. stopnja – koža

Z nežno masažo lahko začneš po zdravniškem pregledu, ki nastopi 6 tednov po porodu, lahko pa tudi prej, če oceniš, da se je brazgotina dobro zacelila. Na začetku je lahko brazgotina precej občutljiva, rdeča in boleča, zato je morda najbolje, da se začneš z masažo okolice brazgotine, tako da obdelaš tkiva nad in pod njo, odvisno od dolžine brazgotine. Ko postane brazgotina manj občutljiva, lahko začneš z masažo same brazgotine na naslednji način:

• Obleci si ohlapna in udobna oblačila, da boš lahko enostavno dostopala do predela brazgotine, noge pa naj bodo ravne in sproščene.

• Z oljem ali kremo najprej nežno zmasiraj kožo okoli brazgotine.

• Konice prstov rahlo odloži na kožo, ki prekriva brazgotino in s premikanjem navzgor in navzdol preveri gibljivost kože.

• Če se koža lažje premika navzdol kot navzgor, je to čisto običajno; poskusi jo premakniti malce bolj navzgor. Se na eni strani premika hitreje kot na drugi? Je na eni strani bolj boleča? Tudi to je normalno. Če čutiš nelagodje je to povsem v redu, pretirana bolečina pa ni koristna. Razmišljaj o tem, da se poskušaš sprostiti.

• Če najdeš togo ali napeto območje, ostani tam in dihaj – morda boš začutila sprostitev ali mehčanje tkiva.

• S prsti premikaj kožo gor in dol, od ene strani do druge in v majhnih krogih. Začni tako, da obdelaš tkiva okoli brazgotine in kasneje tudi tista na sami brazgotini, kolikor ti to seveda dopuščata bolečina in občutljivost. Sčasoma boš lahko brazgotino prijela in jo zmasirala s konicami prstov.

2. stopnja – mišična plast

Tik pod kožo in maščobno plastjo se nahaja mišična plast. Tam so tudi trebušne mišice, ki so tam ne glede na to, ali jih čutiš ali ne. Če se med masažo počutiš nekoliko neprijetno, je to povsem okej, vendar masaža ne sme biti boleča.

• Pusti, da se prsti potopijo globlje v trebuh in preveri premikanje te plasti tkiva.

• Če se ena stran premika manj kot druga, je to normalno. Večina ljudi ugotovi, da je ena stran brazgotine bolj zakrčena kot druga. Razlog je lahko ta, da se tam nahaja vozel zaradi šivov ali da so nekateri živci bolj stisnjeni. Običajno je, da je ena stran bolj boleča kot druga.

• Uporabljaj enake gibe kot pri masaži kože, prste potiskaj globoko v mišico in jih premikaj navzgor, navzdol, od ene do druge strani in v majhnih krogih okoli brazgotine.

• Ohranjaj prste na brazgotini, kolikor je še prijetno. Na mestu, kjer se zabrazgotinjeno tkivo prilepi na črevesje, se lahko tkiva zlepijo. Masažo izvajaj naprej in okoli brazgotine toliko, kolikor sama želiš.

• Osredotoči se na območja, kjer zaznavaš zakrčenost, da spodbudiš gibanje tkiva tudi v tej smeri. Premikaj ga v smer, kamor se ne želi premikati, in ga nato nekaj sekund nežno zadrži tam.

• Morda boš občutila rahel pekoč občutek, kar je normalno pri raztezanju tkiv. Drži, dokler ne začutiš mehčanja ali popuščanja tkiva oz. občutka, da se je brazgotinsko tkivo pod prsti začelo sproščati.

• Z masažo ne pretiravaj. Nadaljuj s svojim tempom, vse dokler pod prsti ne začutiš mehčanja in spremembe.

Ne uporabljaj sile, saj lahko povzroči, da se tkivo bolj napne, namesto da bi se sprostilo. Najpomembneje je, da si sproščena, dihaš in masiraš do točke občutljivosti in ne do skrajne bolečine.

3. stopnja – globoka mišična tkiva

Tu se masaža izvaja na precej globoki ravni. Če si bila kdaj na pregledu zaradi vnetja slepiča ali težav z ledvicami, je zdravnik na takšen način otipal tvoj trebuh – gre za masažo, ki močno razgiba globlja tkiva.

• Upogni kolena, da sprostiš tkiva spodnjega dela trebuha. To ti pomaga zmasirati najgloblji sloj tkiv.

• Ne pozabi, da se morajo tvoji prsti potopiti globlje v tkiva okoli območja brazgotine.

• Na brazgotini na bo masaža bolj površinska, v bližini sramne kosti pa lahko greš globlje. S prsti se poskusi še bolj potopiti v mišice in preveri, ali lahko premikaš globlja tkiva od leve proti desni in navzgor ter navzdol.

• Takšna globinska masaža lahko prepreči razvoj bolečin v spodnjem delu hrbta ali pogosto uriniranje.

• Prepričaj se, da sta obe strani dobro zmasirani in da je občutek gibljivosti enak na obeh straneh. Če je ena stran bolj napeta, masiraj v smer, ki je manj gibljiva, vse dokler tkiva ne moreš več premakniti. Nežno ga drži, dokler ne začutiš, da tkiva pod prsti popuščajo in se sproščajo.

• Sprosti se in globoko dihaj, nato ponovno preveri gibljivost tkiva, da ugotoviš, ali je enaka na obeh straneh.

Kako dolgo naj masiram brazgotino, nastalo zaradi carskega reza?

Razvij navado, ki ti ustreza. Ko boš pripravljena začeti, torej v prvih nekaj tednih po porodu, začni s petimi minutami na dan, dokler se vse tri plasti tkiv ne začnejo prosto premikati v vse smeri. To lahko traja nekaj tednov ali dlje – pri vsaki ženski je drugače. Nato pogostost masaže zmanjšaj na enkrat tedensko; otipaj morebitna trda ali napeta področja in se jim posveti. Kasneje boš morda želela le še občasno zmasirati ta predel. Teden po koncu menstruacije je pravi čas za masažo, saj bosta dodatna občutljivost ali draženje izginila. Masažo je dobro izvajati od enkrat mesečno do enkrat na vsake 6 tednov, vse do 2 let po porodu. Če ugotoviš, da so tkiva ponovno napeta, se vrni na rednejšo tedensko rutino masiranja. 

Ne glede na to, ali je tvoja brazgotina še sveža ali je stara že nekaj mesecev, je pogosto masiranje dobro za preprečevanje težav, kot sta sproščanje brazgotinskega tkiva in večja mobilnost. Če imaš kakršne koli težave z brazgotino, ti lahko poporodna masaža pomaga pri celjenju. Poporodna masaža je masaža celega telesa, ki se izvede 12 tednov po porodu. Če potrebuješ več informacij, se obrni na svojega zdravnika ali fizioterapevta, specializiranega za težave medeničnega dna, ki ti lahko nudi individualno podporo.

Kreme in obliži za hitrejše celjenje

Da bi zmanjšali ali preprečili nenormalno brazgotinjenje po carskem rezu, uporabite ta napreden medicinski pripomoček Scarban C-Section silikonski obliž, ki je posebej oblikovan za nego brazgotine po kirurškem posegu. Po nanos tega inovativnega silikonskega obliža zagotovite optimalno in učinkovito oskrbo brazgotine. Silkonski obliž tako začnite uporabljati po popolnem zaprtju rane.

Za masažo pa nanašajte kremo Alhydran, ki bo poskrbela, da se bo brazgotina lepo celila in bo čimmanj vidna. Kremo lahko uporabljate tudi že za nastale brazgotine in tako zmanjšate njihovo rdečico in velikost tudi že, ko je brazgotina starejša.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki