Na splošno marsikomu ni znan hipopresiven trening za trebušne mišice, ki pa ne zajema nikakršnih “hudih” vaj, ampak samo naše dihanje. Gre za tehniko sproščanja in izboljšanja naših globokih trebušnih mišic. To je trening dihanja, ki ga lahko varno izvajamo med nosečnostjo in pa po njej.

Kaj je vadbena terapija po porodu v stilu hipopresivnega dihanja?

Hipopresivne vaje na katere sama prisegam in sem certificirana trenerka za njih, prihajajo iz Španije (ustanovitelji so Dr. Marcel Caufriez (Piti Pinasch in Tamara Rial )). Sprva so se hipopresivne vaje uporabljale za sanacijo mišic medeničnega dna, zdaj pa jih v veliki meri uporabljajo moški in ženske, kakor vadbo imenovano “Low Pressure Fitness”. Vadba z nizkim pritiskom na naše organe in hrbet. Kar dejansko pomeni, da so to dekompresijske vaje.

Gre za tehniko dihanja pri kateri se uporablja trebušna prepona. Učinki  so magični, saj samo dihanje izboljša kapaciteto pljuč, poveča moč mišic medeničnega dna, izboljša izgled obsega pasu, odpravi bolečine v hrbtu.

Zakaj naj se lotim hipopresivnega treninga?

Ravno zato, ker si rodila in je najbolj varna vadba za tvoje medenično dno in hrbet, ter močni ramenski obroč, ki bo z lahkoto držal dojenčka in dojenje ne bo ovira.

  • Izboljša držo telesa
  • sanira mišice medeničnega dna
  • prepreči urinsko inkontinenco
  • pomaga in odpravlja razmik med trebušnimi mišicami (diastaza rektusov)
  • izboljša cirkulacija telesa in s tem tudi prebavo
  • odpravlja bolečine v križu in hrbtu 
  • izboljša kapaciteto pljuč
  • zmanjša obseg pasu
  • nas pomiri, ker stimulira parasimpatično živčevje

Kdo vse diha hipopresivno?

Jogiji so začeli s takšnim dihanjem, saj se ti poglabljajo v čiščenje čaker in prebavnega trakta. Takšno tehniko imenujejo: uddianabahnda. Gre za  purifikacijo organov. Naj omenim tudi bodybuilderje, ki uporabljajo to tehniko, da se jim zmanjša obseg pasu. Npr. sam Arnold Schwarzenegger je dal poudarek hipopresivnemu dihanju. In pa seveda potapljači na dah uporabljajo hipopresive, kakor del treninga za apnejo. S tem izboljšajo moč svoje diafragme in povečajo kapaciteto pljuč in toleranco na CO2. V Evropi pa je bil prvi Dr. Marcela Caufriez, ki se je ukvarjala s to tehniko pri uroloških, ginekoloških in poporodnih težavah. 

Nosečnost in trening po porodu?

Vsekakor je hipopresiven trening odličen trening med nosečnostjo oz. za pripravo na porod in pa seveda tudi za tegobe  po porodu. Naj pa omenim, da med nosečnostjo izgleda malenkost drugače, zato predlagam posvet z nekom, ki se s tem ukvarja.

Kje v Sloveniji se lahko lotim poporodne vadbene terapije?

Kratek video posnetek o dihanju, ki sem ga posnela konec tretjega meseca po porodu si lahko ogledate kar tukaj na Nosečki. Lahko pa tudi potegnete dol celotni poporodni flow dihanje skozi skrbno izbrane pozicije, ki krepijo, popravljajo in rešujejo nastale probleme med in po porodu. Tudi v živo ali virtualno se lahko posvetujete z mano. Do ta čas pa pridno in z glavo na poporodno vadbo.


Avtor: Živa Trajbarič, Kineziologinja, osebna trenerka in športna psihologinja

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki