Pozdravljeni starši!

Joj zadnje čase veliko poslušam o tem, kako so naši otroci preveč na tablicah in telefonih, da konstantno gledajo risanke, video posnetke in igrajo igrice.

Iskreno, mame, sama si ne predstavljam da moja hči ne bi znala uporabljati tablice ali pametnega telefona. Smo v času, ko je tehnologija čisto preveč napredna in včasih je tudi sama ne dohajam. Zato… zakaj ne bi bil napreden tudi moj otrok?!

Moja hči je izredno pametna in inteligentna punčka, izredno hitro se uči in tudi angleški jezik ji ni tuj. Dobro vem, da so ji pri tem pomagale prav te ”pametne” naprave. Ampak pozor mamice, vse v mejah normale, saj tehnologija škoduje tudi zdravju.

Sem pa tudi sama bila (preden sem rodila) tista mama, ki je redno zavijala z očmi, ko sem kakšnega otroka zagledala s telefonom v roki. A tokrat sem se hitro ugriznila v jezik, saj je pri moji hčerki enako.

V MEJAH NORMALE?!

Hmmm… koliko je za nas mame meja normale? Pri meni osebno se meja kar hitro postavi. Telefon ali tablico dobi res samo doma, saj ko smo zunaj je čas ko se res skupaj družimo, gremo na sprehod v naravo ali v mesto na kavico, sladoled, vročo čokolado. Velikokrat pa opažam starše, ko svojim otrokom ponudijo telefone tudi zunaj in to samo zato da imajo mir. Opa, to pa je že preveč in s tem se nikakor ne strinjam. Druženje in komunikacija otrok in starš meni zelo veliko pomeni in moja hči točno ve, kje so meje in da zunaj nikakor ne dobi telefona.

KDAJ IMA DOVOLJENJE ZA UPORABO?

Čisto odvisno od dneva in pa koliko je sama pridna. Še vedno je igra na prvem mestu, a konstantno ne morem biti fokusirana samo na igro. Ona je otrok, ki se hitro začne dolgočasiti, no srčno upam da bo sedaj kaj drugače ko se nam pridruži še mlajši bratec. Pride dan ko smo vsi malo bolj leni, ko je zunaj deževen in turoben dan in tisti dan ima moje, najino dovoljenje za uporabo tablice. Se pa tudi tega hitro naveliča, zato nikoli ne zganjam panike, ker si čas nekako postavi sama. Ob gledanju posnetkov (Youtube) in igranju igric zdrži tam do 30 minut.

KATERE IGRICE, VIDEO POSNETKI?

Tudi to je zelo pomembno. Zakaj ne bi gledala, igrala nekaj poučnega in hkrati zanimivega za njeno starost (4leta)?

Izredno rada poigra igrice katere so povezane s številkami, črkami, če pa so v angleščini je za njo še toliko bolj zanimivo.

Tudi puzzle obožuje in še marsikaj poučnega bi se našlo.

Youtube, tu najdeš ogromno ”butastih” posnetkov, kot tudi zelo poučnih. Mi prisegamo na pesmice, katere gredo moji Kim hitro v ušesa, saj ima res velik posluh in zelo rada poje, sploh v angleščini. Nad nekaterimi otroškimi posnetki se pa še sama zelo zgražam, zato ji to ne pustim gledati kar vsakega.

ZNANJA IMA OGROMNO

Ne morem verjeti, koliko se je iz teh igric in ostalih stvari sama naučila. Pa to še ne pomeni, da se meni ne da z njo ukvarjati, a dejansko mimo tega ne morem. Izredno sem ponosna na njo in še mene kdaj kaj na uči. Mamice in atiji, ne imeti slabe vesti če vaš otrok uporablja vso to tehnologijo, pač smo v novodobnih časih, a vendar vse v mejah normale.

Bodite še vedno povezana družinica!


Avtor: Aleksandra Šefran, www.modernamama.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki