Morala boš postriči nohte svojemu dojenčku in zdelo se ti bo strašno. To je ena izmed tistih stvari, o kateri nihče ne govori. Ko doleti tebe, imaš občutek, da nimaš pojma in zapaničariš. Majhnih nohtkov pa ne moreš kar ignorirati, saj se lahko otrok hitro popraska. Še posebej v prvih mesecih, ko še nima toliko nadzora nad svojimi rokami.

Pri novorojenčkih lahko počakaš s krajšanjem nohtov in raje uporabiš rokavičke in pajacke z dolgimi rokavi. Ko pa je dojenček že malo večji in začne z rokami prijemati in raziskovati, pa je dobro, da ima nohte skrajšanje. Zaradi predolgih nohtov bi lahko prišlo do prask in posledično tudi kakšne infekcije. Opraska pa lahko tudi tebe.

Če si opazila, da so dojenčkovi nohti ostri, je čas, da jih skrajšaš. Nohti na rokah sprva rastejo zelo hitro in jih je zato včasih potrebno striči tudi nekajkrat na teden. Rast nohtov na nogah je nekoliko počasnejša in potrebuje tudi manj pozornosti. S partnerjem skupaj izberita trenutek, ki bo najboljši za striženje – najbolje, da postane del rutine, ki otroka sicer pomirja. Npr. čas kopanja. Nekateri starši nohte najraje postrižejo kar takrat, ko otrok spi. Katerikoli čas bosta izbrala, pazita, da bosta otrokovo roko dobro držala in bosta imela dovolj svetlobe.

Ok, zdaj veš kdaj to narediti. Kaj pa kako? Imaš nekaj različnih opcij, ki imajo vse svoje dobre in slabe plati. Katerokoli boš izbrala, pazi, da boš nohte skrajšala do njihove naravne dolžine. Vidi naj se še malo beline.

♥ DOBRI NAČINI KRAJŠANJA NOHTOV

  • Ščipalke: Veliko mamic jih izbere zato, ker so jih same vajene in ker jih lahko uporabljajo pri dojenčkih starejših od enega meseca. S ščipalkami imamo dober nadzor nad tem, kar počnemo in je malo možnosti, da bomo noht preveč skrajšali. Slaba stran ščipalk je možnost, da z njimi uščipnemo kožo na dojenčkovem prstku.
  • Škarjice: Striženje s škarjicami se sliši strašno, ampak nekatere mamice prisegajo na to metodo. Še posebej, če uporabijo otroške škarjice s topim robom. Z njimi boš imela malce več nadzora v primerjavi s ščipalkami, ampak se vseeno lahko zgodi, da boš ponesreči urezala otrokov prstek. Ne skrbi, vsem se je to že zgodilo. V primeru ureznine, prstek umij z milom in vodo in rahlo pritisni na rano z robčkom ali čisto brisačo in počakaj nekaj minut, da prstek neha krvaveti. Ni potrebe za obliž, ki bi lahko predstavljal nevarnost zadušitve.
  • Piljenje: To je najboljši način krajšanja nohtov, če se želiš izogniti krvi. Nekatere mamice pravijo, da piljenje pri novorojenčkih še ne deluje, saj imajo premehke nohte, je pa lahko ta metoda uspešna pri starejših in občutljivih dojenčkih. Poleg tega so pilice poceni in dobimo jih skoraj kjerkoli.
  • Električne pilica: Če navadno piljenje pri tvojem otroku ne deluje, pa si vseeno želiš obdržati to metodo, poskusi z električno pilico. Čeprav so nekoliko dražje, pravzaprav nimajo slabe plati. Zadevo bodo morda nekoliko olajšale, vendar niso nujno potrebne.

× SLABI NAČINI KRAJŠANJA NOHTOV

  • Grizenje: Ko boš imela dojenčkovo rokico v svoji in boš videla nohtke, ki jih je treba skrajšati, boš začutila potrebo po tem, da bi jih kar odgriznila. Čeprav nekatere mamice prisegajo na to metodo, jo strokovnjaki odsvetujejo, saj lahko s tem povzročimo resno infekcijo pri otroku.
  • Trganje: Tega ne počni. Morda se ti bo to v nekaterih primerih zdela enostavna rešitev, ampak hitro se lahko zgodi, da odtrgaš prevelik del nohta. To pa lahko vodi do vraščenih nohtov, ki so precej boleči in se tudi lahko okužijo.

Različne mamice imajo različne metode, ki so jim ljube, zato bo morda trajalo nekaj časa, preden boš našla svojo. Na začetku boš verjetno imela nekaj težav, ne glede na metodo krajšanja nohtov, vendar po z vajo vse hitro postalo precej lažje. Ne skrbi, imaš to!

vir: https://www.fitpregnancy.com/

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki