Rojstvo otroka je eden najlepših trenutkov v življenju staršev. Vendar pa prinaša tudi številne spremembe in obveznosti. Da bi olajšali prehod v to novo življenjsko obdobje, slovenska zakonodaja staršem zagotavlja določene pravice in ugodnosti. V tem članku bomo pregledali, kaj pripada staršem ob rojstvu otroka.

Vse vloge najdete tu >

Starševski dodatek

Starševski dodatek je enkratna denarna pomoč, ki jo ob rojstvu otroka prejmejo starši. Ta dodatek je namenjen kritju stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka. Višina starševskega dodatka je odvisna od dohodkovnega razreda družine. Za uveljavljanje starševskega dodatka je potrebno izpolniti vlogo, ki je dostopna na spletnem portalu eUprava.

Pravica do starševskega dopusta

Ob rojstvu otroka imata oba starša pravico do starševskega dopusta. Ta dopust je namenjen skrbi za otroka in se lahko koristi do otrokovega tretjega leta starosti. Starševski dopust je razdeljen na porodniški dopust, očetovski dopust in starševski dopust. Porodniški dopust traja 105 dni, očetovski dopust 30 dni, preostanek pa je starševski dopust, ki ga lahko koristita oba starša.

Pravica do otroškega dodatka

Otroški dodatek je mesečna denarna pomoč, ki jo država izplačuje za otroke do 18. leta starosti, oziroma do konca izobraževanja, vendar največ do 26. leta starosti. Višina otroškega dodatka je odvisna od dohodkovnega razreda družine. Za uveljavljanje pravice do otroškega dodatka je potrebno izpolniti vlogo, ki je dostopna na spletnem portalu eUprava.

Pravica do državne štipendije

Starši, ki se šolajo, imajo ob rojstvu otroka pravico do državne štipendije. Ta štipendija je namenjena kritju stroškov šolanja in življenjskih stroškov. Višina državne štipendije je odvisna od števila družinskih članov, dohodkovnega razreda družine in števila točk, pridobljenih na podlagi šolskega uspeha. Za uveljavljanje pravice do državne štipendije je potrebno izpolniti vlogo, ki je dostopna na spletnem portalu eUprava.

Pomoč ob rojstvu otroka na občinski ravni

Nekatere občine v Sloveniji staršem ob rojstvu otroka nudijo tudi dodatno pomoč. Ta pomoč se lahko izraža v obliki enkratne denarne pomoči, darilnih bonov, paketov z otroškimi potrebščinami ali drugih ugodnosti. Pogoji in postopek za pridobitev te pomoči se lahko razlikujejo od občine do občine, zato je priporočljivo, da se za več informacij obrnete na vašo lokalno občino.

Pravica do brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za otroka

Vsak otrok v Sloveniji ima pravico do brezplačnega zdravstvenega zavarovanja do 18. leta starosti. To zavarovanje krije vse stroške zdravstvene oskrbe, vključno s preventivnimi pregledi, cepljenji, specialističnimi pregledi in hospitalizacijo. Za uveljavljanje pravice do brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za otroka je potrebno izpolniti vlogo, ki je dostopna na spletnem portalu eUprava.

Vse vloge najdete tu >

Rojstvo otroka prinaša veliko veselje, hkrati pa tudi veliko novih obveznosti in stroškov. Da bi staršem olajšali prehod v to novo življenjsko obdobje, slovenska zakonodaja zagotavlja številne pravice in ugodnosti. Upamo, da vam bo ta članek pomagal bolje razumeti, kaj pripada staršem ob rojstvu otroka, in kako uveljaviti te pravice. Ne pozabite, da ste ob rojstvu otroka upravičeni do podpore, ki vam lahko pomaga zagotoviti najboljše možno okolje za vašega novega družinskega člana.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki