Slabost in lažje bruhanje se pojavljata pri večini nosečnic v prvem trimesečju nosečnosti, nato pa težave običajno izzvenijo. V osnovi gre najverjetneje za hormonske spremembe, zanemarljivi pa niso niti psihosocialni dejavniki. Težave običajno niso hude in redko zahtevajo hospitalizacijo, kljub temu pa je kvaliteta življenja nosečnice lahko precej slaba. Nosečnice pogosto navajajo t. i. jutranjo slabost, marsikatero pa občutek slabosti spremlja kar preko celega dneva. Bruhanje, ki spremlja slabosti pri nosečnicah, praviloma ni nevarno, zato ga lahko zdravimo doma oziroma si nosečnice lahko pomagajo same: nosečnicam svetujemo, naj hrano uživajo večkrat na dan v manjših količinah; pomaga, da že takoj, ko vstanejo, pojedo navaden piškot ali košček prepečenca. Izogibajo naj se mastni in zelo začinjeni hrani ter hrani z močnimi vonji in okusi, kavi in alkoholu, zelo pa je pomembno, da spijejo dovolj vode ali čaja.

Uporaba ingverja v medicini

Ingver je znan kot eno najstarejših in najpomembnejših zdravilnih zelišč, ki jih je človek začel uporabljati, kitajska medicina pa ga obravnava kot pravo čudežno zdravilo. Na svojih dolgih plovbah so ga kot prehransko dopolnilo uporabljali pomorščaki, saj so že kmalu ugotovili, da  ingverjevi poganjki vsebujejo veliko dragocenih rudnin in vitaminov ter da deluje proti morski bolezni.

Korenika ingverja se sicer že stoletja uporablja v tradicionalni medicini za zdravljenje različnih gastrointestinalnih težav, kot so slabost, bruhanje, driska in dispepsija. Dolga in uveljavljena zgodovina medicinske uporabe ingverja pri ljudeh je v novejšem času spodbudila mnoge klinične raziskave, ki so potrdile več koristnih mehanizmov delovanja ingverja, med katerimi so najpomembnejši antiemetično, antioksidativno, protivnetno, protirakavo in protimikrobno delovanje.

Ingver se še posebej uveljavlja kot učinkovito sredstvo proti več tipom slabosti, kot so potovalna slabost, pooperativna slabost, slabost ob kemoterapiji in nosečniška slabost. Tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) je objavila poročilo, ki je ovrednotilo uporabo ingverja pri preprečevanju slabosti in bruhanja. Zaključek poročila je, da obstajajo verodostojni klinični dokazi za ugodno delovanje uprašene korenike ingverja na številne težave, povezane s slabostjo in bruhanjem.

Lajša nosečniško slabost

Učinkovitost in varnost ingverja pri lajšanju nosečniške slabosti so ovrednotili v številnih randomiziranih kliničnih raziskavah, katerih rezultati raziskav potrjujejo, da je ingver bolj učinkovit kot placebo pri lajšanju nosečniške slabosti. Dodatno so raziskave potrdile, da v primerjavi s placebom ni bilo razlik v pojavnosti neželenih učinkov, ki bi vplivali na izid nosečnosti. Ingver ima tako najvišjo kakovost dokazov in najvišjo stopnjo priporočil med vsemi sredstvi za lajšanje nosečniške slabosti, zato njegovo uporabo v nosečnosti podpirajo tudi uveljavljene strokovne organizacije, kot sta na primer Ameriško združenje ginekologov in porodničarjev (ACOG) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Antiemetični učinek ingverja sicer še ni povsem pojasnjen, znano pa je, da deluje lokalno v gastrointestinalnem traktu, in sicer na receptorje, ki so vključeni v prenos signalov do centra za bruhanje v možganih. Ingver nima neželenih učinkov na centralni živčni sistem, kar je njegova velika prednost. Poleg tega je tudi znano, da pospeši praznjenje želodca. Pri nosečnicah, pri katerih je zaradi visokega progesterona le-to upočasnjeno, je to vsekakor tudi dobrodošel učinek.

Kljub vsemu velja opozoriti tudi na morebitne neželene učinke prevelike uporabe ingverja v nosečnosti. Močno pretiravanje z ingverjem namreč pospeši cirkulacijo, kar lahko v skrajnih primerih privede celo do splava. Zato svetujemo, da nosečnice uživajo le izdelke, ki so namenjeni in pripravljeni posebej zanje!

Za preverjeno prehransko dopolnilo z ingverjem se posvetujte v lekarni.

Prednosti prehranskih dopolnil iz ingverja

Za medicinsko uporabo pri nosečnicah ima jemanje prehranskih dopolnil na osnovi ingverja nekaj bistvenih prednosti, kot je natančno odmerjanje in standardizirana vsebnost aktivnih učinkovin. Natančno odmerjanje je zelo pomembno, saj je zaradi poznane in vedno enake vsebnosti učinkovin v posamezni tableti in točno določene sheme odmerjanja doseganje optimalnega učinka bistveno lažje in bolj varno.

Kakovostna prehranska dopolnila na osnovi ingverja so proizvedena po načelih dobre proizvodne prakse in imajo točno določeno oziroma standardizirano vsebnost ingverja, ki je redno nadzorovana, podobno kot to velja za zdravila. V času nosečnosti je dovoljena oziroma priporočena količina ingverja do največ 1000 mg ingverja v prahu na dan, saj za višje odmerke ni dovolj podatkov o varnosti.

Nenazadnje pa uživanje ingverja v obliki prehranskega dopolnila omogoča tudi enostavnejše shranjevanje in jemanje, zlasti v primerih, ko nosečnici oster okus ingverja ne ustreza, v tableti pa je le-ta učinkovito zakrit.

Zaključek

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje standardizirano in strokovno priporočeno količino ingverja, učinkovito zmanjšuje slabost in preprečuje bruhanje v nosečnosti, zato ga lahko priporočamo nosečnicam že od prvih tednov nosečnosti dalje.

 


Avtor: Polona Podnar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki