V časih povečanja virusov, je toliko bolj pomembno, da poskrbite zase in za svoje malčke. Kljub nizkim temperaturam naj vaša dnevna rutina vsebuje dovolj gibanja na svežem zraku.

Pri tem vsekakor upoštevajte navodila NIJZ in pristojnih služb.

4 razlogov za gibanje zunaj, tudi pozimi

Koristi gibanja na svežem zraku, tako za mamice kot malčke, so izjemne. Naštevamo jih nekaj:

1. Zmanjšanje stresa

Gibanje na zraku je eden dokazanih načinov za najbolj učinkovito zniževanja stresnega hormona kortizola. Po zunanjem sprehodu se boste počutili bolje, veliko pa ste storili tudi za zdravje srca.
Če ste se pred rojstvom rekreativno ukvarjali s športom, je vaša potreba po gibanju zunaj še toliko večja za obvladovanja stresa.

2. Telesno gibanje

Brez vsaj minimalnega telesnega gibanja na odprtem se odpornost imunskega sistema zniža, kar pa lahko ogrozi potek sleherne bolezni, pa naj gre za virusno ali pa prehladno obolenje.

3. Naravna aromaterapija

Naj gre za vonj gozda ali pa vonj soli in naplavljenih alg na obrežju morja, vpliva naravnih vonjev, ki nas ves čas obdajajo, ne gre podcenjevati. Če jih zavestno ne zaznate, to še ne pomeni, da naravne vonjave nimajo pomirjevalnega učinka.

4. Boljše spanje

Dnevni sprehod v naravi je eden najboljših načinov za boljši spanec ponoči. Kombinacija svežega zraka in telesne aktivnosti poskrbita tudi, da se boste bolje naspali, četudi so vaše noči zaradi skrbi za malčke krajše, spanec pa pogosto prekinjen.

»Slabo vreme ne obstaja, obstajajo le slaba oblačila«

V skandinavskih državah, kjer so temperature pod ničlo pogostejše kot pri nas, starši verjamejo, da bodo otroci prej staknili prehlad v vrtcu kot zunaj, četudi je zelo mrzlo. Prav tako mnogo staršev iz nordijskih držav opaža, da njihovi malčki spijo dlje med dolgimi vožnjami v otroškem vozičku kot pa doma na toplem. To je potrdila tudi ena izmed raziskav, ki je pokazala, da malčki doma spijo v povprečju za uro ali dve, medtem ko se pri spanju zunaj ta čas podaljša na uro in pol do tri. »Verjetno gre to pripisati omejenim gibom zaradi plastenja oblačil, kljub »povijanju« pa se otroci ne pregrejejo,« pravi Marjo Tourula, ena od avtoric študije. Kot idealno temperaturo za spanje malčkov med vožnjo v vozičku navaja -5 stopinj Celzija, nekateri starši iz omenjene študije pa so malčke v vozičkih vozili na sprehode tudi pri -30 stopinjah Celzija.

Lahko torej sklepamo, da so otroci, ki so večkrat na svežem zraku, četudi mrzlem, bistveno manj podvrženi različnih prehladnim in virusnim obolenjem. Seveda je pri tem izjemno pomembno, da jih ustrezno oblečete in zavarujete pred mrazom in vlago. V skandinavskih državah prisegajo na volno ali (umetne) živalske kožuhe. Dobro poznan je namreč švedski rek: »Slabo vreme ne obstaja, obstajajo le slaba oblačila«.


 

 

 

 

 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki