Tema: Zimske radosti, zimska oblačila in obutev za otroke, vadba

Za malčke je pomembno, da so v hladnem vrememu ali snegu zunaj, saj to krepi odpornost. Če otrok že smuča, ga nikar ne pustite po strmini, brez da bi skupaj segreli mišice. 

Vrhove naših najvišjih gora je že pobelil sneg, čeprav je jesen šele prevzela naravo. Kakšna jutra v gorenjskih in notranjskih vasicah merijo le še stopinjo ali dve nad ničlo, pri marsikateri hiši so iz omare že potegnili topla zimska oblačila. No, tako kmalu snega v nižinah še ne bo, a smučarji in drugi zimski športniki, predvsem pa otroci, že komaj čakajo belo odejo. Nekateri bodo letos prvič stopili na smučke, tisti čisto mali bodo prvič postavljali sneženega moža. Se še spomnite, kako smo po trije skupaj divjali na saneh in se na ovinku prekopicnili v sneg?

Otrok naj  gre ven

Za dojenčke do enega leta je priporočljivo, da so vsak dan zunaj kakšne pol ure, razen ko se temperatura spusti preveč pod ledišče ali je vetrovno. Seveda je otročiče treba primerno obleči, najbolje kar v kombinezon, da jim sneg ne pride v hlače, nepremočljive zimske čevlje, tople rokavice in kapo. Poleg plazenja po snegu in kepanja, ki razvijata motoriko, si otrok zunaj krepi tudi imunski sistem. Če bo sankajoče vrstnike gledal le skozi okno toplega stanovanja, ga pred prehladom ne boste zaščitili.

Prvič na smučeh

Okoli štiri leta stari otroci so že dovolj veliki, da lahko stopijo na smučke. Ker malčki rastejo kot gobe, smuči pa ne, lahko na kakšnem izmed sejmov zimske športne opreme kupite rabljene smučarske čevlje, smuči in palice. Popolnoma nova oprema namreč ni poceni in škoda bi bilo za leto dni odšeti veliko denarja. Raje privarčevano namenite za tople smučarske hlače, jakno in očala. Pri čeladi ne skopariti, glava je le glava in vsi vemo, da smo pri prvih smučarskih poskusih več ležali na tleh kot stali na nogah. Učenje smučanja je sicer kar zahtevno, zato je dobro otroka dati v kakšno izmed smučarskih šol, kjer se bo poleg smuke naučil tudi samostojnosti in tovarištva.

Pred smuko segrejte telo

Največja napaka, ki jo delajo smučarji vseh starosti, od otrok pa do odraslih, je, da stopijo s sedežnice in se brez ogrevanja spustijo po strmini. Smučanje je fizično zahteven šport, sploh padci so lahko hudi, zato je dobro imeti segrete mišice, da ne pride do poškodb. Preden se torej poženete v dolino, opravite za kakšno minuto sonožnih poskokov, pretegnite kolke in naredite nekaj počepov. Dobra vaja je tudi, da z rokami na vsaki strani primete smučarsko palico in najprej krožite z rameni, nato pa dvignete palico in naredite nekaj obratov na vsako stran. Zelo dobre priprave na smučanje lahko pogledate v lidlovi vitalnici, z njimi res ogrejete celo telo.
Naj bo smučanje, snowbordanje, drsanje, sankanje ali vožnja s pležuhom varna in zabavna! »Jože, poženi, mi smo pripravljeni!«

Otroško oblačila in obutev za snežene in mrzle dni pa od 8. 10. lahko najdete v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji.


 

 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki