Opomba: Besedilo je napisano v moškem spolu in se nanaša na besedo prvorojenec. Beseda zajema tako deklice kot dečke in ne želi ločevati. Gre za boljšo pretočnost besedila in lažje branje.

Nič ne postavi družinskega življenja bolj na glavo, kot to, da se odločiš za še enega otroka.

“Dojenčki so tako super, imejmo še enega!”, si mislila.

Seveda si pozabila kako zelo radi so dojenčki ponoči pokonci, kako zelo pogosto se dojijo in kako zelo smrdljive so lahko pleničke.

Ko postaneš mamica svojemu drugemu (ali tretjemu ali četrtemu…) otroku, ni več tistega presenečenja, ki si ga doživela pri svojem prvem otroku. Ni več tistega strahu in ni več toliko skrbi. Sedaj si že profesionalka.

vir: agoramedia.com
vir: agoramedia.com

Vendar to nikakor ne pomeni, da bo vse steklo kot po maslu. Težko bo predvsem za tvojega prvorojenca, ki je do sedaj užival tvojo popolno pozornost. Nenadno pomanjkanje te pozornosti, bo iskal na vse mogoče načine.

Na trenutke se ti bo zdelo, da ne moreš več prenašati teh vsakodnevnih kričečih izpadov (otrokovih, ne tvojih).

Ko te spreletijo takšna stresna čustva, se spomni, da je vse, kar ti hoče tvoj prvorojenev povedati, v resnici sledeče:

#1: “Želim se prepričati, da me imaš še vedno rada.”

Verjetno misliš, da je logično, da imaš svojega prvorojenca rada. A ta ne bo razumel, da si odrezava in utrujena. Mislil bo, da je težava v njem. Zato se potrudi, da mu čim večkrat poveš, da ga imaš rada in mu to tudi pokažeš.

#2: “Pogrešam te, Mami!”

Verjetno težko razumeš, da te tvoj prvorojenec pogreša, saj si ves čas doma. Ampak tvoj prvorojenec pogreša tebe, ko nisi utrujena, ko imaš čas samo zanj, ko se skupaj igrata in ko ima tvojo popolno pozornost.

#3: “Želim si nekaj časa SAMO s tabo.”

To se ti verjetno zdi nemogoče, ampak zagotovo si lahko vzameš samo 15 minut na dan samo za svojega prvorojenca. Skupaj lahko rišeta, prebereta pravljico ali se malo poigrata. Pokaži mu, da si še vedno tam zanj in če se le da, si kdaj vzemi celo popoldne samo zanj.

#4: “Ta velika čustva me strašijo.”

Tvoj prvorojenec se poskuša znajti v svoji novi situaciji in svojemu novemu položaju v družini. Vidva s partnerjem sta že v času nosečnosti razumela kaj se dogaja in sta se lahko malo pripravila, tvoj otrok pa je šele sedaj zares doumel kaj se dogaja. Čuti frustracijo, jezo, strah in žalost, pa tudi srečo in ljubezen.

vir: http://www.modernmom.com/

Vsa ta čustva so lahko precej zahtevna. Pogovorite se z otrokom in mu pomagajte ubesediti kar čuti. Pogovarjajte se o spremembah v vašem življenju in tem kakšno bo vaše družinsko življenje. Pomagajte otroku razumeti kaj se dogaja in zakaj čuti kot čuti.

#5: “Še vedno sem majhen.”

Čeprav se vam v primerjavi z dojenčkom vaš prvorojenec naenkrat zdi že precej velik, je še vedno zelo majhen. Premajhen, da bi lahko sam predelal vsa čustva. Opomnite se, da je tudi prvorojenec še vedno majhen in potrebuje vso vašo pomoč pri spopadanju z velikimi čustvi in vsemi novostmi.

#6: “Kar rečeš, vpliva na to kako se počutim, Mami.”

Previdno izbiraj svoje besede. Namesto, da prvorojencu govoriš česa vsega ne sme in kaj vse mora, izpostavi njegove pozitivne lastnosti in dobre stvari v vašem novem življenju. Spodbujaj ga, ga veliko hvali in mu daj vedeti, da je dober/ra starejši brat/sestra.

#7: “Včasih se počutim zapostavljenega.”

Dojenček je večino časa pri tebi. Tudi, ko se jeziš na prvorojenca, ker je glasen, ta opazi, da medtem dojenček lepo počiva v tvojem naročju. Glej, da si boš vzela dosti časa tudi za svojega prvorojenca tudi z objemi, poljubčki in podobnim crkljanjem. Naj ve, da je v tvojem naročju še vedno prostor tudi zanj.

#8: “Potrebujem čas za navezovanje.”

Pusti prvorojencu, da se navadi na novega člana družine. Izkoristi primerne trenutke za povezovanje. Dovoli prvorojencu, da dojenčka poboža, pocrklja in pestuje. Naj se navadi nanj. Naj ga spozna. Pustite mu čas, da ga vzljubi.

#9: “Dojenčki niso preveč zabavni.”

Trudila si se prvorojencu razložiti kako bo vse skupaj izgledalo, a vseeno si še sama malo pozabila kako zelo ponavljajoči so dnevi in kako malo spontanosti je v njih. Reden urnik, ki ne dopušča veliko izjem, nič več glasne igre za prvorojenca in cel dan se vrti samo okoli dojenčka.
Na srečo bo to kmalu minilo in dojenček bo kmalu postal zanimiv.

#9: “New Babies Aren’t Really That Fun…” – See more at: http://www.bellybelly.com.au/child/10-things-your-first-born-wants-you-to-know/
#9: “New Babies Aren’t Really That Fun…” – See more at: http://www.bellybelly.com.au/child/10-things-your-first-born-wants-you-to-know/
#9: “New Babies Aren’t Really That Fun…” – See more at: http://www.bellybelly.com.au/child/10-things-your-first-born-wants-you-to-know/

#10: “Trudim se biti najboljši brat/sestra na svetu!”

Ko se počutiš obupano in si res zelo zelo izčrpana, se usedi in napiši seznam pozitivnih stvari, ki jih je naredil tvoj prvorojenec. Napiši kako lepo se privaja na novo življenje, kako lepo je potolažil dojenčka, ga nasmejal, kako hitro se je oblekel za na sprehod, kako ponosen je bil, ko je pestoval dojenčka.

Če potrebuješ dodatno zagotovilo, poglej kako jo/ga gleda vaš dojenček. Prepričana si lahko, da bo prav on tisti, ki bo od dojenčka prejel najlepše poglede in nasmehe. Samo poglej kako ga/jo gleda! Tvoj prvorojenec je že najboljši/a bratec/sestrica na svetu.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki