Z otrokom ob igri preživljate prijetno popoldne. Zvečer mu pripravite večerjo, po risanki pa veste, da bo čas za večerno rutino, ki vključuje tudi umivanje zob. Že sedaj se vam potijo dlani, ker veste, da bo del te rutine tudi obvezno zmrdovanje, če ne celo upiranje, ker je potrebno umiti zobe. Zveni znano? Morda vam kateri od naslednjih nasvetov pride prav. Najprej pa pojasnimo, zakaj toliko hrupa o ščetkanju mlečnih zob.

Pomen prvih zob

Nekateri starši pogosto podcenjujejo pomen zdravja mlečnih zob svojih otrok, saj menijo, da bodo ti zobje hitro izpadli, zato ni treba posebej skrbeti zanje – to pa sploh ne drži. Za otrokovo ustno zdravje je treba začeti skrbeti takoj, ko izraste prvi zobek. Takrat se namreč začne pod njim razvijati stalni zob, ki mu slabo negovani mlečni lahko resno škodi. Mlečni zob tudi pripravlja prostor stalnemu in če ga otrok predčasno izgubi, se začne ta prostor hitro ožiti, kar je lahko razlog za poznejše ortodontske težave.

Starši so zgled, zgodbice pa so lahko v pomoč

K otrokovemu odnosu do čiščenja zob s pozitivnim zgledom največ pripomorejo starši. Njihova naloga je tudi, da približno do desetega leta ali še dlje otrokom pomagajo pri ščetkanju. Odvisno je seveda od tega, kdaj si je otrok sposoben sam kakovostno očistiti zobe. Otroci si bodo z vodoravnimi gibi znali očistiti grizne površine že okoli tretjega leta, nežni krožni gibi po robu med zobom in dlesnijo pa so še vedno naloga staršev. Ob tem, da ste za otroka dober zgled, pa lahko preizkusite še katerega od spodnjih nasvetov, da bo ščetkanje zob za vse vpletene bolj prijetno opravilo. 

  • O umivanju zob razlagajte s pozitivne plati ali skupaj preberite knjigo z vsebino, ki je povezana s ščetkanjem zob.
  • Pohvalite otroka, ko vidite, da sodeluje in si poskuša sam ščetkati zobe. Dogovorite se, da mu jih najprej umijete vi, nato pa si jih on sam, ali obratno. Naj najprej poskusijo sam, kot najbolje zna, nato pa vi dokončajte.
  • Poiščite spletne aplikacije ali pesmi, ki bodo pospremile ščetkanje.
  • Poskusite zobe ščetkati drugje, kot v kopalnici. Naj otrok izbere, kje si jih želi umiti.
  • Zobe si umivajte skupaj in otroku dovolite, da vam jih kdaj pa kdaj tudi on umije. 

Dobra motivacija so tudi Zgodbice za zdrav nasmeh, ki skozi živalske prigode učijo o pomenu zdravih zob. Najdete jih na Instagram profilu @curaprox_slovenija in Facebook profilu @CURAPROX Slovenija.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki