Zadnje poročilo Mednarodne raziskave napredka bralne pismenosti1 je slovenske otroke uvrstilo v spodnjo polovico sodelujočih držav in pokazalo, da je bralna pismenost pri nas v zadnjih letih upadla. Nova serija prepoznavnih pravljic Lahkonočnic, projekta A1 Slovenija, zato s pripovedovalskimi spodbudami otrokom pomaga osvojiti to veščino. Premišljeno zasnovana zvočno pravljična nanizanka v petih delih je nastala v sodelovanju s strokovnjaki in znanimi ustvarjalci. Prisluhnite ji v mobilni aplikaciji Lahkonočnice.

Ob hitrem tempu življenja in ostalih pasteh sodobnega sveta mnogokrat zapostavljamo veščine branja, pisanja, poslušanja in pripovedovanja, ki so ključne za razvoj pismenosti. A1 Slovenija, ki s projektom Lahkonočnice že sedmo leto bogati običajno rutino pripovedovanja pravljic z uporabnimi znanji in veščinami, je zato novo serijo namenil spodbujanju pripovedovanja: »Lahkonočnice so čudovit družbeno odgovoren projekt, ki so skozi leta od širše naravnanih družbenih tem prerasle v razvojno usmerjene in didaktične serije pravljic, s katerimi zabavamo in poučujemo otroke, hkrati pa služijo kot pripomoček za starše in vzgojitelje. Z novo serijo želimo otroke navdušiti za pripovedovanje, kar je veščina, ki jih bo spremljala vse življenje,« je o novih Lahkonočnicah povedala Tatjana Kos, vodja projekta Lahkonočnice.

Pripovedovanje enakovredno branju in pisanju

Nova serija Lahkonočnic je nastala po kreativni zasnovi in v sodelovanju z dr. Barbaro Baloh, izr. prof. za didaktiko slovenščine, in Samanto Kobal, dramaturginjo in gledališko pedagoginjo. Kot pravita, je pripovedovanje zgodb enakovredna dejavnost za razvoj pismenosti, kot sta branje knjig in pisanje besedil: »Pripovedovanje je najosnovnejši način komunikacije in ena izmed ključnih jezikovnih zmožnosti, ki vpliva tudi na učni uspeh. Če želimo postati dobri pripovedovalci, se je potrebno pripovedovalskih tehnik in strategij naučiti že v predšolskem in zgodnjem šolskem obdobju, ki sovpadata s ključnim razvojem vseh jezikovnih in govornih zmožnosti,« je povedala Barbara Baloh. »Zgodbe in tehnike, ki otroka spodbujajo k izražanju svojih misli, so zametek plodne ustvarjalnosti, ki otroka nauči, kako odkrivati, negovati, trenirati in uporabiti lastne potenciale skozi celo življenje,« je dodala Samanta Kobal.

Nove veščine v novi obliki

Ob jubilejni deseti seriji so Lahkonočnice prvič zaživele kot pravljična nanizanka v petih delih, vsak del pa se osredotoča na dve pripovedovalski spodbudi in vključuje eno izmed petih čutil. »Spodbude, kot so iskanje rim, izražanje s telesom, iskanje nasprotij, pantomima ter pregovori in reki, odpirajo zakladnico domišljije, čustev in idej za verbalno in neverbalno pripovedovanje. Pravljična nanizanka z različnimi nalogami stopnjuje zahtevnost, kar otroke še bolj navduši za poslušanje in sodelovanje. Nova serija Lahkonočnic je lahko tudi odličen pripomoček vzgojiteljem za spodbujanje pripovedovanja in ustvarjalnosti otrok,« pove Nina Mav Hrovat, mag. prof. predšolske vzgoje, otroška in mladinska pisateljica ter dolgoletna ustvarjalka Lahkonočnic.

Vsako pravljico spremlja navodilo za uporabo, ki staršem in vzgojiteljem pomaga spodbuditi otroka k aktivnemu sodelovanju.

Več kot 160 pravljic znanih ustvarjalcev

V projektu Lahkonočnice bo po objavljeni celotni seriji novih pravljic že 163 pravljic, ki nagovarjajo aktualne teme, s katerimi se pri odraščanju srečujejo otroci, staršem in vzgojiteljem pa nudijo izhodišče za pogovor z njimi. Do danes so zabeležile že več kot 2,5 milijona predvajanj, kar 96 % uporabnikov pa jih priporoči svojim prijateljem, znancem in družinskim članom.2

Poleg Nine Mav Hrovat, soustvarjalke in pisateljice Lahkonočnic, so pri projektu sodelovali še urednik Žiga Kosec in ilustratorka Anja Držanič. Glas pravljičnim junakom pa so tudi letos posodili znani dramski igralci Marijana Brecelj, Ivo Ban, Maja Končar, Željko Hrs, Zvone Hribar in Jožica Avbelj.

Prisluhnite Lahkonočnicam v mobilni aplikaciji 

Nova serija Lahkonočnic je nastala v sodelovanju z oddajo Lahko noč, otroci!. V sedmi pravljični sezoni pa je dolgoletno sodelovanje prineslo tudi novost. Pravljice so bile tokrat dramatizirane in posnete kot radijska igra. Lahkonočnice – pravljice, ki spodbujajo pripovedovanje vas čakajo v priročni mobilni aplikaciji, v kateri poleg pravljic za širjenje obzorij in pogovor o težjih temah najdete tudi pravljice za uspavanje in takšne za čisto zabavo.


Viri:
1. Mednarodno raziskavo napredka bralne pismenosti (Progress in International Reading Literacy Study) izvaja Mednarodna zveza za evalvacijo izobraževalnih dosežkov (International Association for the Evaluation of Educational Achievement). Vir: https://pirls2021.org/
2. Vir: Spletni vprašalnik A1

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki