Ko sem zanosila in vedela, da bom postala mamica, sem seveda morala narediti tudi nekaj sprememb v svojem življenju. Sprejela sem dejstvo, da bom doživljala čustvene in telesne spremembe ter da bom morala začeti paziti, kaj jem. Ja, to vključuje tudi odpoved mojim najljubšim koktajlom, sušiju in kavi. Nisem pa vedela, da bom izgubila tudi nekatere stvari, ki sem jih imela za samoumevne. Stvari, za katere nisem niti vedela, da jih bom pogrešala. Ker me ni nihče opozoril, da jih morda nikoli več ne bom imela ali imela priložnost početi. Pa saj mi je v bistvu vseeno, niti se ne pritožujem, saj sem dobila čudovitega, zdravega in veselega dojenčka!

Tukaj je nekaj stvari, ki jih kot mamica nimam več ali jih nikoli več ne počnem:

1. Petke

Včasih sem petke nosila skoraj vsak dan. V službo, na zmenke z možem, na pijačo s prijateljicami… Nisem nosila vrtoglavih petk, ampak vseeno – bile so petke! Visoke, nizke, ozke, široke, škornje, špičake, salonarje, sandale,… vse! Zaradi njih sem se počutila višjo, bolj privlačno in sexy! LOL – tega zdaj ni več. Odkar sem postala mamica, nosim le nizke čevlje. Najrajši kar balerinke. Kaj bi s petkami, ko moram tovoriti torbo za plenice, stolček za v avto, voziček, nakupovalne vrečke in – seveda – dojenčka??

2. Dolge & vroče prhe

Ahh… te so stvar preteklosti. Oddaljen spomin. Stati pod vročo vodo vsaj 20 minut, z glasno glasbo v ozadju, medtem ko sem na ves glas prepevala zraven. Spomini. Te dni sem hvaležna, če se lahko stuširam pred poldnevom. In ne razumi me narobe, še vedno se tuširam! Samo zato, ker sem mamica, še ne pomeni, da sem postala umazanka. Spremenilo se je le to, da imam zdaj nekoliko bolj vojaški način umivanja. Not in ven v 5 minutah.

3. Spontane aktivnosti brez razloga

Vožnja v neznano. Nakupovanje. Druženje s prijateljicami. Poležavanje doma. Teh stvari ne počnem več kar tako. Ne, ne. Zdaj je vsak trenutek skrbno načrtovan in organiziran. Imam plan A, plan B, plan C, itd. Čas, urniki, Murphyjev zakon, in še nešteto drugih stvari mi zdaj hodijo v napoto. Še zmeraj sem organizirana in načrtujem tudi nenačrtovano.

4. Uživanje obroka v sede – od prvega do zadnjega grižljaja

To je skorajda nemogoče. Biti mamica pomeni postati mojstrica v početju vsega le z eno roko. Dojenček v eni roki, vilice v drugi. Pobiranje ene in iste igračke, ki je padla na tla, 1000x zapored. Trganje noža iz majhnih rokic, ki zdaj dosežejo že prav vse. Menjanje umazanih pleničk med večerjo. Umivanje po zamenjani plenički. Ok, zdaj pa končno lahko jem. Ah. Spodnja ustnica se rahlo trese, solzice se nabirajo v očkih. Seveda. Zdaj je čas za spanje. Nič zato. Se mi bo pa večerja pač shladila. Hrana je tako ali tako precenjena. Bom že jedla, ko bo čas…

5. Nadzor nad dogajanjem

Nihče ne more nadzorovati vsake situacije, zato se ob spremembi načrtov trudim ostati mirna in vesela. To je zame težko, ampak dojenčki potrebujejo srečno mamico. Potrebujejo občutek sproščenosti, varnosti in sreče. Želijo se počutiti udobno. Zato moram biti skulirana tudi jaz.

No tako. To je 5 stvari, ki jih več ni v mojem življenju.

Mamice se moramo odpovedati marsičemu. Jaz sem se vsemu temu odpovedala z veseljem. Morda se bo komu zgornji seznam zdel brezzvezen, ampak meni so te stvari pomenile veliko. Otrok ti zapolni praznino v srcu, za katero sploh vedela nisi, da jo imaš.

Vseeno mi je, če zgoraj naštetih stvari nikoli več ne dobim nazaj. Ljubim svoje življenje in zahvala za to gre mojemu zlatemu otročičku <3

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki