Nosečnost je čas velikih sprememb in izzivov, tako fizičnih kot čustvenih. Medtem ko se bodoča mama pripravlja na prihod novega člana, je izjemno pomembno, da poskrbi za svoje zdravje in zdravje svojega nerojenega otroka.

1. Pomen vitaminov v nosečnosti

Vitamini so bistveni za pravilen razvoj ploda in dobro počutje nosečnice. Pomembni so za rast in razvoj otroka, prav tako pa pomagajo pri vzdrževanju zdravja matere. Nekateri ključni vitamini, ki jih je treba v nosečnosti še posebej izpostaviti, so folna kislina, železo, kalcij, vitamin D, omega-3 maščobne kisline in vitamin C.

2. Folna kislina ali folati

Folna kislina je izjemno pomembna v zgodnjih fazah nosečnosti za razvoj nevralne cevi pri plodu. Priporoča se, da ženske že pred zanositvijo in v prvem trimesečju nosečnosti zaužijejo dodatke folne kisline. Naravni viri folne kisline vključujejo zelenolistnato zelenjavo, kot so špinača, brokoli in solata, ter stročnice in nekatere vrste sadja.

3. Železo za preprečevanje anemije

Železo je ključno za preprečevanje anemije in za zagotavljanje zadostne količine kisika tako materi kot plodu. Bogati viri železa so rdeče meso, perutnina, ribe, stročnice, temno zelenolistna zelenjava in nekatere žitarice.

4. Kalcij in vitamin D za kosti in zobe

Kalcij in vitamin D sta pomembna za razvoj kosti in zob pri plodu. Mlečni izdelki, kot so mleko, sir in jogurt, so odlični viri kalcija. Vitamin D je mogoče pridobiti s sončno svetlobo, lahko pa ga najdemo tudi v ribah in ribjem olju.

5. Omega-3 maščobne kisline za razvoj možganov

Omega-3 maščobne kisline so ključne za razvoj možganov in vida pri plodu. Najboljši viri omega-3 so mastne ribe, kot so losos, sardine in skuša. Alternativni viri vključujejo lanena semena in orehi.

6. Vitamin C za imunski sistem

Vitamin C je pomemben za krepitev imunskega sistema in pomoč pri absorpciji železa. Najdemo ga v svežem sadju in zelenjavi, še posebej v citrusih, jagodičevju, paradižniku in papriki.

7. Uravnotežena prehrana za celovit vnos vitaminov

Ključ do dobrega vnosa vitaminov v nosečnosti je uravnotežena in raznolika prehrana. Poleg specifičnih virov vitaminov je pomembno, da nosečnica zaužije raznoliko hrano, ki vključuje sveže sadje in zelenjavo, polnozrnate izdelke, mlečne izdelke, pusto meso in ribe. Uravnotežena prehrana zagotavlja, da nosečnica in njen plod prejmeta vse potrebne hranilne snovi.

V oklepaju so vrednosti za nosečnice po 4. mesecu, pred oklepajem pa vrednost za ženske med 19. in 65. letom.

VITAMINI, MINERALI IN HRANILAZAKAJ GA NOSEČNICA POTREBUJE?NA DANŽIVILA
Vitamin ASpodbuja rast otrokovih zobkov in kosti800 (1100) mikrogramovmleko, jajca, korenje, špinača, brokoli, krompir, melona, rumeno sadje in zelenjava
 Vitamin CVaruje tkivo pred poškodbami, pomaga telesu absorbirati železo, gradi zdrav imunski sistem95 (105) miligramovcitrusi, paprika, stročji fižol, jagode, papaja, krompri, brokoli, paradižnik
Vitamin DPomaga pri razvoju kosti in zob 20 mikrogramovsonce, mastne ribe (losos), pomarančni sok, mleko
Vitamin EPomaga pri razvoju rdečih krvničk in mišic12 (13) miligramovrastlinsko olje, oreščki, špinača
 Folna kislina
Preprečuje okvare nevralne cevi in resnea bnomalije možganov in hrbtenjače300 (550) mikrogramovpomaranče, pomarančni sok, jagode, zelena listnata zelenjava, spinača, pesa, cvetača, grah, testenine, stročnice, oreščki
KalcijPomaga pri razvoju močnih kosti in zob pri mamici in dojenčku in pripomore k normalnemu delovanju mišičnega, živčnega in žilnega sistema 1000 miligramovjogurt, mleko, čedar, kruh, kosmiči, temno zelena listnata zelenjava
ŽelezoPomaga pri proizvajanju hemoglobina (protein v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik v tkiva) in preprečuje slabokrvnost, nizko porodno težo in prezgodnji porod.10-15 (30) miligramovpusto rdeče meso, perutnina, ribe, stročnice, špinača, suho sadje, ovsena kaša
 BeljakovinePomaga proizvajati aminokisline in pri obnovi celic in so ključne pri celostnem razvoju otroka (še posebej v drugem in tretjem tromesečju)48 (58) gramovpusto meso, perutnina, tofu, jajca, mlečni izdelki, stročnice, oreščki, arašidovo maslo

8. Prehranska dopolnila

Čeprav je večino potrebnih vitaminov in mineralov možno dobiti s prehrano, v nekaterih primerih zdravnik lahko priporoči prehranska dopolnila. To je še posebej pomembno, če prehrana ne zagotavlja dovolj določenih hranil, ali pa obstajajo posebne zdravstvene potrebe.

9. Posvet z ginekologom

Pred začetkom kakršnih koli dodatkov ali sprememb v prehrani je ključno, da se nosečnica posvetuje s svojim zdravnikom. Zdravnik lahko na podlagi individualnih zdravstvenih potreb in prehranskih navad ponudi najboljše nasvete in priporočila.

Avtorica članka: Suzana Križ


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki