Glivično okužbo hitro prepoznamo po bolečini, srbečici ali pekočem občutki v vulvo-vaginalnem predelu. Pa veš na kakšne načine si lahko pomagaš sama?

Gre za precej pogosto nadlogo, s katero se v življenju sreča kar 75% odstotkov žensk. Za večino teh primerov je glavni krivec razraščena gliva imenovana kandida, ki je sicer neškodljiva kvasovka, vrsta glive, ki živi v telesu vseh nas in povzroča težave samo, če se nenadzorovano razmnoži. Tedaj govorimo o vulvo-vaginalni kandidazi. Pojavi se lahko zaradi uporabe agresivnih mil, ki spremenijo pH nožnice, pretesnih oblačil in sintetičnega spodnjega perila s slabim zračenjem, padca imunske odpornosti ob stresu ali bolezni ter ob uporabi določenih antibiotikov. 

Na voljo je več različnih rešitev za zdravljenje okužbe, za katere ti bo izbrani ginekolog napisal recept, spodaj pa ti ponujamo 8 predlogov, kako si lahko pomagaš sama.

1. Borova kislina

Borova kislina je šibka kislina, ki se uporablja tudi kot antiseptik, vaginalne kapsule z borovo kislino pa pomagajo marsikateri ženski, ki jo pestijo glivična vnetja, predvsem kadar so ponavljajoča. Poleg tega delujejo pomirjujoče, odpravljajo moteče srbenje in pekoč občutek ter pomagajo pri vzpostavitvi fiziološkega pH nožnice. Pred nakupom in uporabo se posvetuj z zdravnikom.

2. Olje čajevca

Olje čajevca je že dlje časa poznano po svojih protiglivičnih lastnostih. Raziskave so pokazale, da je eterično olje čajevca zelo koristno v boju proti kvasovkam in glivicam ter celo pri kandidi, ki je najpogostejši razlog za vaginalne okužbe.

Številne ženske so delile svoje pozitivne izkušnje pri zdravljenju glivičnih okužb s tamponi, ki so jih namočile v razredčeno olje čajevca in ga čez noč vstavile v nožnico. Seveda je potrebno pri tem opozoriti, da previdnost ni odveč, saj lahko draži kožo in sluznico. Poleg tega so nekateri ljudje lahko alergični na olje čajevca, zato 12 do 24 ur pred uporabo testiraj par kapljic na področje dimelj ali na podlaket.

Olje čajevca je eterično olje, ki ga je pred uporabo potrebno zmešati z baznim oljem, recimo jojobovim, mandljevim ali kokosovim oljem. 3 – 5 kapljic olja čajevca zmešaj s 30 ml enega od teh olj in vanj pomoči tampon. Za tem ga vstavi v nožnico, ne pozabi pa na redno menjavanje tamponov. 

3. Izdelki brez recepta

Pri pojavu glivičnih okužb si lahko pomagaš z zdravili, ki jih kupiš v lekarni. Na voljo je več izdelkov v obliki vaginalnih krem ali vaginalnih kapsul s fungicidnim delovanjem. Raziskave kažejo, da pozdravijo več kot 80% primerov glivičnih okužb. Na voljo so brez recepta, razlikujejo pa se glede na trajanje uporabe:

  • za enkratno uporabo,
  • 3-dnevno uporabo,
  • 7-dnevno uporabo.

Tovrstna rešitev so na primer izdelki Lomexin.

4. Probiotična prehranska dopolnila

Rešitev za glivična vnetja predstavljajo tudi nekateri prehranski dodatki s probiotiki. Na voljo so v lekarnah, trgovinah z zdravo prehrano ali preko spleta. Nekatere blagovne znamke prodajajo probiotične prehranske dodatke oblikovane posebej za reproduktivno zdravje žensk v obliki tablet za oralno ali vaginalno uporabo, ustvarjeni pa so z namenom vzpostavitve naravnega bakterijskega vaginalnega ravnovesja.

V raziskavi iz leta 2012 so ženske s kroničnimi vnetji ob uporabi probiotičnih vaginalnih tablete v 87% procentih poročale o izboljšanju, pri čemer je bilo izboljšanje dolgoročno. Ženske, ki so sodelovale v raziskavi, so vaginalno zdravilo uporabljale 7 zaporednih noči. Za tem tri tedne vsako tretjo noč in za tem enkrat na teden za preventivno zdravljenje.

Raziskave so pokazale tudi, da probiotik lactobacilli lahko poveča učinkovitost protiglivičnih zdravil za zdravljenje okužbe.

5. Naravni jogurt

Naravni, nesladkan jogurt brez okusa vsebuje koristne bakterije, imenovane probiotiki, ki prispevajo k zdravju in ravnovesju bakterij in kvasovk v telesu.

Raziskava iz leta 2006 je dokazala učinkovitost določenih vrst probiotikov v boju proti kvasovkam, ki povzročajo vaginalne okužbe. Ženske, ki so sodelovale v raziskavi, so poročale o pozitivnih učinkih po tem, ko so jogurt jedle, ga nanašale na vulvo-vaginalni predel ali ga s pomočjo tampona vnesle v nožnico.

6. Kokosovo olje

Kokosovo olje ima protiglivične značilnosti in je dokazano učinkovit proti glivici, imenovani Candida albicans. Za interno in eksterno uporabo se za lajšanje simptomov priporoča uporaba surovega organskega kokosovega olja.

Segreto kokosovo olje se lahko uporablja tudi kot bazno olje ob uporabi drugih bolj učinkovitih protiglivičnih eteričnih olj, kot je olje jajčevca (opisano zgoraj) ali origana. Pri nakupu kokosovega olja bodi pozorna na to, za kakšen namen se uporablja, saj boš v trgovini našli tako olje, bolj primerno za pečenje, kot tudi organskega, ki je idealno za nego kože.

7. Česen

Česen ima močne protiglivične in antibiotične lastnosti, poleg tega ohranja dobre bakterije v prebavnem sistemu in stimulira jetra ter debelo črevo, kar omogoča močan razstrupljevalni učinek. Uporabi ga v prehrano tako, da ga dodaš jedem, lahko ga pa tudi spiješ. Enostavno zdrobi 2 – 4 stroke česna na dan, zmešaj z vodo in že imaš pripravljen tonik proti kandidi. Napitka ne uživati na prazen želodec, pekoč okus pa bo omilila žlica kokosovega olja.

Uporaba česna na koži se odsvetuje ljudem z občutljivo kožo, sicer se lahko pojavi pekoč občutek in poškodba kože.

8. Origanovo olje

Origanovo oljem iz navadnega origana (origanium marjoram) nima posebnih zdravilnih lastnosti, se pa le-te pripisujejo olju divjega origana, imenovanega organium vulgare, ki vsebuje dve protiglivični učinkovini: timol in karvakrol.

Uporaba divjega origana dokazano zaustavi ali prepreči razrast kandide. Kapsule z origanovim oljem lahko v nožnico vstaviš čez noč ali pa pred vstavitvijo v nožnico v olje namočiš tampon.

Eteričnega olja nikoli ne smemo nanašati direktno na kožo ali sluznico, temveč jih je potrebno pred tem zmešati z baznim oljem. 3 – 5 kapljic origanovega olja zmešaj s 30 ml mandljevega olja, toplega kokosovega olja ali olivnega olja. Vanj za par minut namoči tampon, vstavi v nožnico in zamenjaj tekom dneva na vsaki 2 do 4 ure. Pazi, da ne uporabljaš istega tampona več kot 6 ur, pred uporabo pa v izogib alergijski reakciji, enako kot že omenjeno pri olju čajevca, testiraj origanovo oljo na koži podlahtnice.  

Kdaj zgoraj omenjeni načini niso priporočljivi

Naravne rešitve proti glivičnim vnetjem pomagajo marsikateri ženski, ki jo pogosto pestijo tovrstne težave. Kljub temu pa se te tehnike odsvetujejo v naslednjih primerih:

  • v obdobju nosečnosti,
  • v primeru spolno prenosljivih okužb,
  • v primeru pogosto ponavljajočih se glivičnih okužb,
  • kadar nismo prepričani ali gre za navadno vnetje ali resnejšo okužbo.

Upamo, da ti bodo napisani nasveti kar najbolj koristili in bodo glivične okužbe postale preteklost. Hkrati pa ti priporočamo, da se posvetuješ s svojim izbranim ginekologom, če se mu katera izmed opisanih tehnik zdi v tvojem primeru koristna ali gre morda za resnejše stanje in zahteva druge načine zdravljenja.


Preberi tudi:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki