Porod je eden najpomembnejših trenutkov v življenju vsake ženske. Kljub temu pa je lahko ta izkušnja stresna in naporna. Zato je pomembno, da se na ta veliki dan čim bolje pripravimo. Ena od možnosti je, da s seboj v porodnišnico prinesemo sproščujoči komplet stvari, ki nam bo pomagal, da se bomo počutile bolj umirjene in sproščene. V tem članku bomo govorili o različnih stvareh, ki jih lahko vključimo v ta komplet.

Eterična olja in njihov vplivu na počutje

Eterična olja so koncentrirane tekočine, ki vsebujejo hlapne aroma spojine iz rastlin. Njihova moč je v njihovi sposobnosti, da vplivajo na naše čute, zlasti na vonj, ki je neposredno povezan z limbanskim sistemom v možganih, kjer se obdelujejo čustva.

 • Sivka: To olje je eno najbolj priljubljenih za sprostitev in pomiritev. Sivka je znana po svoji sposobnosti, da zmanjša anksioznost, čustveni stres, izboljša razpoloženje in celo pomaga pri nespečnosti. Med porodom lahko nekaj kapljic sivkinega olja dodate v difuzor ali pa ga nanesete na zapestje in sence za takojšnje sproščujoče učinke.
 • Kamilica: Ta rastlina je znana po svojih pomirjujočih lastnostih. Kamilica je odlična za zmanjšanje stresa, napetosti in anksioznosti. Njeno olje lahko uporabite v kombinaciji z masažo ali pa ga dodate v kopel pred porodom, da se sprostite in pripravite telo na prihajajoče napore.
 • Bergamotka: To olje je znano po svojih antidepresivnih lastnostih. Pomaga pri sprostitvi, izboljšanju razpoloženja in celo pri zmanjšanju simptomov stresa. Nekaj kapljic v difuzorju ali na blazinici lahko deluje čudeže.

Dihalne tehnike za lažji porod

Dihanje je osnovna človeška funkcija, vendar je med porodom še posebej pomembno, saj lahko pravilne dihalne tehnike pomagajo pri obvladovanju bolečine, sprostitvi in osredotočenosti. Tukaj je nekaj dihalnih tehnik, ki jih lahko uporabite med porodom:

 • Dihanje s polnimi pljuči: Ta tehnika vključuje globoko vdihavanje skozi nos, pri čemer se polnijo pljuča z zrakom, nato pa počasno izdihavanje skozi usta. Ta tehnika pomaga pri sprostitvi in osredotočenju.
 • Hitro dihanje: Kratki, hitri vdih in izdih skozi nos. Ta tehnika je še posebej koristna med intenzivnimi popadki, saj pomaga pri koncentraciji in obvladovanju bolečine.
 • Dihanje z zadrževanjem sape: Vdihnite skozi nos in zadržite sapo nekaj sekund, nato počasi izdihnite skozi usta. To lahko pomaga pri sprostitvi in zmanjšanju napetosti.
 • Umirjeno dihanje: Počasno in globoko dihanje, ki pomaga pri sprostitvi in zmanjšanju stresa. Ta tehnika je še posebej koristna med fazami mirovanja med popadki.

Spletni tečaj z dihalnimi tehnikami >


Masaža za sprostitev in lajšanje bolečine

Masaža je odličen način za sprostitev napetih mišic in zmanjšanje bolečine med porodom. Tukaj je nekaj predlogov za masažna olja in tehnike:

 • Mandeljevo olje: To olje je bogato z vitamini in minerali, ki negujejo kožo. Je tudi odlično drsno sredstvo za masažo, ki pomaga pri sprostitvi napetih mišic.
 • Kokosovo olje: Naravno in vlažilno, odlično za masažo. Poleg tega ima blag in pomirjujoč vonj.
 • Masaža hrbta: Med popadki je masaža hrbta lahko zelo koristna, saj pomaga pri sprostitvi napetih mišic in zmanjšanju bolečine.
 • Masaža stopal: Stopala so polna refleksnih točk, ki so povezane z različnimi deli telesa. Masaža stopal lahko pomaga pri sprostitvi in zmanjšanju stresa.
 • Masaža templjev: Nežna masaža templjev s krožnimi gibi lahko pomaga pri sprostitvi in zmanjšanju glavobola ali napetosti.

Glasba kot orodje za sprostitev in osredotočenje

Glasba ima neverjetno moč, da vpliva na naše razpoloženje, čustva in celo telesno stanje. Med porodom lahko prava izbira glasbe pomaga pri sprostitvi, zmanjšanju stresa in celo pri lajšanju bolečine. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko glasbo vključite v svoj porodni proces:

 • Seznam predvajanja: Pripravite si seznam predvajanja z glasbo, ki vas pomirja in sprošča. Lahko so to instrumentalne skladbe, naravni zvoki ali celo vaše najljubše pesmi, ki vam vedno dvignejo razpoloženje.
 • Slušalke ali brezžični zvočnik: Odvisno od vaših preferenc in pravil v porodnišnici, lahko glasbo poslušate preko slušalk ali brezžičnega zvočnika. Slušalke so odlične za bolj osebno izkušnjo, medtem ko zvočnik omogoča, da glasbo delite tudi s svojim partnerjem ali zdravstvenim osebjem.
 • Glasba za različne faze poroda: Razmislite o tem, da pripravite različne sezname predvajanja za različne faze poroda. Na primer, nežna in pomirjujoča glasba za začetne faze, bolj energična in pozitivna glasba za čas, ko boste potrebovali dodatno motivacijo.
 • Zvoki narave: Če vam glasba ni všeč ali če iščete nekaj bolj nevtralnega, so zvoki narave, kot so valovi, dež ali ptice, odlična alternativa za sprostitev in osredotočenje.

Glasba je lahko močno orodje, ki vam pomaga ostati sproščena, osredotočena in pozitivna med celotnim porodnim procesom. Z ustrezno izbiro glasbe in načinom predvajanja lahko znatno izboljšate svojo porodno izkušnjo.

Porodna halja za udobje in domačnost

Porodna oblekica ali halja ni le modni dodatek, ampak tudi ključni element, ki lahko močno vpliva na tvoje počutje med porodom. V porodnišnici boste preživele kar nekaj časa, zato je pomembno, da se počutite čim bolj udobno in sproščeno.

Izbira prave porodne obleke ali halje je lahko odločilna za vaše splošno počutje. Materiali, kot so bombaž, modal ali bambus, so odlični, saj so mehki, zračni in vpojni. Poleg tega lahko izberete obleko ali haljo, ki ima enostaven dostop za dojenje ali medicinske preglede, kar je še posebej pomembno v porodnišnici.

Halja ali obleka naj bo v barvi, ki vas pomirja. Barvna psihologija namreč kaže, da lahko določene barve, kot so modra, zelena ali pastelni toni, pomagajo pri sprostitvi in zmanjšanju stresa.

Ne podcenjujte moči občutka domačnosti, ki vam ga lahko da vaša lastna obleka ali halja. To je še posebej pomembno v okolju, kot je porodnišnica, kjer je vse novo in morda tudi malo zastrašujoče. Občutek udobja in domačnosti vam lahko pomaga, da se bolje osredotočite na porod in se lažje sprostite.

Z vključitvijo teh dodatnih elementov v vaš sproščujoči komplet za porod v porodnišnici lahko še dodatno izboljšate svojo izkušnjo in se počutite bolj pripravljene, sproščene in osredotočene na enega najlepših trenutkov vašega življenja.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki