Rojstvo otroka je čaroben, a zahteven dogodek, ki lahko prinese napetost in pritisk na mišično-skeletni sistem tako novorojenčka kot matere. Bownova terapija za dojenčke ponuja nežno in učinkovito rešitev za lajšanje fizičnega nelagodja in uravnavanje živčnega sistema, ki je lahko zaradi stresov ob rojstvu iz ravnovesja.

Kaj je bownova terapija?

Bownova terapija je subtilna, a močna metoda, ki s pomočjo nežnih gibov in dotikov stimulira telo dojenčka, da se samo zdravi in uravnava. Terapija ni invazivna in je idealna za novorojenčke, saj je njihov sistem še nepoškodovan in se hitro odziva na terapijo.

Kako deluje bownova terapija

Bownova terapija se izvaja z nežnimi potezami po mišicah, tetivah in vezivnem tkivu, ki sprožijo zdravilni odziv telesa. Terapija deluje na več ravneh, vključno s strukturo, kemijo, čustvi in energijo, preko živčnega sistema, in pomaga obnoviti ravnovesje in vitalnost telesa. Bownove poteze stimulirajo dojenčkovo telo in izzovejo odgovor telesa, brez bolečin ali invazivnosti.

Kdaj in kako se izvaja terapija

Bownova terapija za dojenčke predstavlja niz nežnih, a izjemno učinkovitih manipulacij, ki se izvajajo na zadnji in sprednji strani dojenčka. Te manipulacije so skrbno izvedene s palcem in prstom vzdolž mišic in tetiv na specifičnih mestih ob straneh hrbtenice in trebuha.

Terapija vključuje izvajanje preciznih potez na specifičnih delih telesa, s čimer se doseže celovit pristop k zdravljenju celotnega telesa dojenčka. Večina teh bownovih potez se osredotoča na območja hrbta, trebuha in vratu, vendar se glede na specifične potrebe lahko vključijo tudi druga območja telesa. Veliko teh potez vključuje tudi akupunkturne točke in meridiane, kar prispeva k hitrejšemu sproščanju, lajšanju bolečin, izboljšanju prebave in uravnavanju živčnega sistema.

Pri novorojenčkih se Bownova terapija lahko izvaja v naročju matere, pri starejših dojenčkih pa se lahko izvaja med igro, s pomočjo nekaj subtilnih dotikov.

Koristi bownove terapije

Bownova terapija je učinkovita pri lajšanju različnih težav, kot so kolike, krči, zaprtje, refluks, nemir, težave s spanjem, težave pri dojenju, dihalne težave, ekcemi, nespečnost, hiperaktivnost in druge. Terapija pomaga uravnavati živčni sistem, izboljšuje spanje, zmanjšuje jok in tesnobo ter spodbuja boljše počutje in razvoj dojenčka.

Pomembnost zgodnje terapije

Hitra intervencija je ključna, saj lahko zgodnja terapija prepreči dolgoročne posledice in pomaga dojenčku, da se hitreje prilagodi na nov svet. Večina dojenčkov opazi izboljšanje že po prvi terapiji, vendar je število potrebnih terapij odvisno od posameznega primera. Zgodnja terapija lahko skrajša čas, potreben za ureditev dojenčkovega prebavnega sistema, in pomaga pri lajšanju simptomov kolik.

Mamica in dojenček

Mamica in dojenček sta v prvem letu življenja tesno povezana, zato je včasih priporočljivo, da se terapije udeleži tudi mamica. Terapija lahko pomaga mamici pri lajšanju poporodne depresije in težav z dojenjem ter spodbuja globoko čustveno in telesno sprostitev. Terapevtka se mora približati tako dojenčku kot mamici, da razume njihove potrebe in zagotovi najboljše možno zdravljenje.

Bownova terapija za dojenčke je nežna, a močna metoda, ki lahko pomaga pri številnih težavah in spodbuja zdrav razvoj dojenčka. Zgodnja intervencija je ključna za preprečevanje dolgoročnih posledic in za zagotavljanje, da se dojenček in mamica počutita sproščeno in uravnoteženo. Bownova terapija je komplementarna metoda zdravljenja, ki lahko prinese olajšanje in sprostitev tako dojenčkom kot njihovim staršem.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki