Hej mali,

Jaz sem tvoja mami. Ne, nikjer se nisi prijavil, to je bolj tiste vrste srečanje, kot v študentskem domu, ko dobiš naključnega cimra. Samo, da mi ni bilo niti treba izpolniti obrazca o navadah (priznam, sem bolj 6 kot 8 okoli čiščenja) in od tebe ne zahtevam, da prineseš svoje pohištvo. Vem, da te ni nihče vprašal, če se sploh hočeš roditi, zato bi ti rada že vnaprej malo pomagala pri pričakovanjih o celotni izkušnji. Raziskave namreč kažejo, da realna pričakovanja povišujejo splošno življenjsko zadovoljstvo (ja, sem tiste vrste mama, ki bo veliko govorila o raziskavah – mi je zelo žal!). Zdaj, ko sem se že prvič opravičila, lahko v miru nadaljujem z ostalimi slabimi novicami:

1. Nisem ustvarjalna

Nisem prepričana, če ti v maternico lovi Pinterest (ali vsaj WI-FI – ne skrbi, nekatere stvari po porodu dejansko postanejo boljše), ampak verjetno si ujel, da so nekatere mamice sposobne s svojo kreativnostjo premagati vsakršno življenjsko oviro: tematske rojstnodnevne zabave, kosilo v obliki živalskega vrta, nešteto vikend in poletnih aktivnosti, posebej pripravljenih samo zate. No, jaz nisem taka mama. No, saj se bom potrudila, ker te imam rada, ampak pričakuj, da bodo tvoji pustni kostumi narejeni bolj iz vreč za smeti in močnega lepilnega traku. In, ko bo tvoja lego-torta izgledala bolj kot grmada stopljenih gumi medvedkov, se spomni, da sem te opozorila.

2. Nisem vedno popolna

Ne moreš vedeti kdo je to, ampak verjetno si predstavljaš, da se mamice kar topijo od sladkosti in neskončne potrpežljivosti za svoje popolne potomce. Tvoja izkušnja, žal, ne bo takšna. Tvoja mami – v dobrem in slabem – je glasna in sarkastična in bo, kljub trudu, izrekla veliko neprimernih besed v precej rednih intervalih. Prednost: Že zgodaj boš imel ”napreden in pisan” besedni zaklad. Slabost: Tvoji učitelji ne bodo navdušeni.

3. Ne vem, zakaj je nebo modro

Pravijo, da boš sčasoma želel vedeti vse o vsem in me boš uporabljal za svoj osebni Google. Na tvoje razočaranje, nimam blage veze o stvareh, ki zanimajo otroke. Vesolje? Ja, tam zunaj je. Dinozavri? Ne slonim na preteklosti. Seveda, lahko bi si malo pogledala in ti odgovore javila v 3-5 delovnih dneh, ampak verjetno boš do takrat že izgubil zanimanje. Če te bodo pa kdaj zanimale kratke obnove, me lahko poiščeš.

4. Nisem dobra v športu

Resnična zgodba: Enkrat sem dobila modrico na očesu, ko smo igrali softball…med ogrevanjem. Moja koordinacija roka-oko je podobna tisti, ki jo ima pavijan, ki je spil veliko preveč kave. Zato ti bom težko pomagala pri spoznavanju, v naši kulturi tako zelo popularnih, športov z letečo žogo. Na splošno sem proti razlikovanju po spolu, ampak v zvezi s tem se res obrni na očeta.

5. Zelo malo verjetno je, da bom ”kul”

Ne tako malo verjetno kot to, da bi Donald Trump dobil Nobelovo nagrado za mir, ampak precej malo verjetno. Bila sem vodja debatnega krožka. Tvoj oče je 10x zmagal na tekmovanju v sestavljanju Rubikove kocke. Genetika ne igra tebi v prid. Seveda, poskusil se boš upreti, ampak po vsej verjetnosti se boš med 12. in 17. letom razvil v samotnega igralca oboe. <Darth Vader govori> ”Luke, taka je tvoja usoda”. (Vidiš, totalno nisem kul.)

6. Naredila bom milijon napak

Nikoli še nisem delala tega. Sploh te še ne poznam. Kako naj ti dam vse kar potrebuješ, če mi niti ne moreš povedati, kaj to je? Rekla bom kaj, česar ne bom hotela, povzdignila glas, ko ne bi smela, rekla bom ne, ko bi morala reči ja. Večino časa ne bom vedela kaj delam, predvsem bom ugibala. To seveda ni tako zelo drugače od življenja, ki ga trenutno živim, ampak sledi zaplet: Tvoja sreča bo odvisna od tega kolikokrat bom uganila pravilno. To ni najboljši sistem, priznam, ampak tako je. Upam samo, da se bova skozi vse skupaj prerinila nepoškodovana, imela več srečnih kot slabih dni, in da boš vedno vedel, da te imam neskončno rada, četudi kdaj zamočim.

Predvidevam, da si po prebranem super neučakan, da se podaš na to dogodivščino. Čudno, in to je priznanje, ki ga nikoli ne želiš slišati od svojega pilota: Strah me je.

Ampak bova, zmagala bova v  tejle stvari, ki se ji reče otroštvo. Zapniva si pasove in naj se zabava prične!  – Mami

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki