Prihod novorojenčka je za starše največje veselje, a malo manj veselo je za njihovo denarnico. Priprava otroške sobe za dojenčka ne bi smela stati celega premoženja. Arhitekt in notranji oblikovalec Rok Božič (www.rbstudio.si), ki je tudi očka dveh otrok, je z nami delil nasvete za ustvarjanje čudovite proračunu prijazne otroške sobe.

Obstaja veliko otroških predmetov, s katerimi lahko okrasite prvo sobico svojega malčka. Od prosojnih zaves, plišastih preprog, do gugalnic s prevlekami – okrasitev otroške sobe je dejavnost, ki jo starši lahko cenijo, še posebej, ko mama preide v »fazo gnezdenja« svoje nosečnosti.

Vsi dodatki za dojenčke se seštejejo in hitro presežejo začrtan znesek. Obisk otroških trgovin pogosto povzroči porabo več denarja, kot ste nameravali, a moramo priznati, da vam kuponi s popusti večkrat pridejo prav! Da ne omenjam stroškov otroške hrane, plenic, robčkov, vozička, avtomobilskega sedeža, oblačil, stekleničk …

Arhitekt Rok Božič z otrokoma

Okrasite stene z nalepkami

Tapete so tako iz 70. let … vendar se vračajo. Nalepke so odličen način za prilagoditev sobe z nizkim proračunom in so veliko bolj dostopne kot tapete. Na voljo je veliko spletnih prodajalcev, ki nudijo denarnici ugodne artikle.

Sprejmite stare kose pohištva

Ni nujno, da mora biti vse novo. Razpolagajte s predmeti, ki jih imate. Imel sem stranke, ki so od svoje družine podedovale pohištvo, ki je bilo videti umazano, staro, preprosto zastarelo. Popestrili smo ga z nekaj sveže barve in spet je bilo kot novo. Enkrat je stranka, ki je na spletnem portalu, kjer prodajajo rabljene predmete dobila neujemajoče se kose, vključno s staro omarico in različnimi kosi, tudi v vseh različnih slogih. Vse smo dali pobarvati v belo barvo tako, da je na koncu postalo zelo čisto, kul in tudi uniseks. Spomnim se kako zelo je bila stranka zadovoljna, saj bodo pohištvo uporabljali dolgoročno. 

Povečajte prostor

Če je otroška soba vašega otroka majhna, najprej razmislite o barvi sten. Sobo lahko zelo preprosto in ugodno prebarvate v svetlo barvo, da bo videti večja. Poleg tega dodajte ogledalo, ki optično poveča videz sobe. Razmislite tudi o nakupu otroške zaobljene posteljice, v nasprotju s tradicionalno. Čeprav je za njih potrebno odšteti več denarja je prednost ta, da jih lahko prenašate iz roda v rod. Okrogle otroške posteljice gredo bolj v različne predele prostora kot pravokotne. Po potrebi lahko na sredino sobe postavite tudi okroglo posteljico!

Odločite se za edinstveno osvetlitev

Tudi v otroški sobi je zelo pomembna osvetlitev. Odličen način za prebuditev ustvarjalnosti, ne da bi pri tem zapravili celo premoženje. Pri sobi za dečka sem nekoč uporabil košarkarski koš in vanj spustil luč. Ugodna in kreativna rešitev. Za dekliško sobo sem imel na razpolago šop obešalnikov, ki sem jih prepolovil, razvrstil v krog in dobil visečo stropno svetilko. Skoraj nič ni stalo. Reciklirajte, predelajte, naredite sami. Presenečeni boste, katere vsakodnevne predmete lahko spremenite v svetilko.

Razmišljajte zunaj okvirov

Če ste zelo spretni in vam je všeč DIY (naredi si sam), razmislite o dodatkih za otroško spalnico, ki jih lahko naredite sami. Nad posteljico za novorojenčka lahko ustvarite baldahin s hula obročem. Okoli obroča naberete nekaj blaga in ga nato zavežete nazaj, da ustvarite učinek baldahina – to je zelo razkošen videz z le nekaj tila in hula obročem.

Držite se osnov

Zavedajte se, da je dojenček samo dojenček. Ne bo ‘jezen’ na vas, če njegovo pohištvo ne bo priznane blagovne znamke. Ne bo se spomnil kako je izgledala njegova prva sobica. Ni potrebe, da razmetavate z dodatki, ki jih otrok verjetno ne potrebuje, in odkrito povedano, tudi vi ne. Držite se osnov. Kupujte dobro ohranjene rabljene predmete, saj boste mnoge od njih potrebovali malo časa, ker jih bo otrok prerastel. Še vedno pa jih boste za soliden denar lahko prodali naprej.

Prebrskajte družbene medije

Pridružite se lokalni skupini mamic na Facebooku in spremljajte kaj ljudje prodajajo. Če iščete nekaj zelo specifičnega, na primer določeno otroško posteljico, vprašajte v skupini, če jo ima kdo, ki bi vam jo bil pripravljen prodati. Nikoli ne veš, čigav otrok se kmalu preseli v večjo otroško posteljico ali kdaj se nekdo odseli in razproda svoje pohištvo.

Če iščete navdih priporočam Pinterest. Včasih lahko od tam pokažem tudi primere, o katerih razmišljam. Pinterest ima odlične ideje. Preprosto poiščite »Budget Nursery« ali »Baby’s Room Budget« in pojavilo se bo ogromno denarnici prijaznih idej.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki