Komarji niso samo zoprni, problem je, ker prenašajo bolezni. Ste vedeli, da imajo komarji najraje nosečnice? Ne pozabimo tudi na nevarnosti ZIKA virusa za nosečnice in nevarnih posledicah za plod. Da se boste izognili vsem tem neprijetnostim, je tukaj  6 nasvetov kako se pred komarji zaščititi v času nosečnosti.

1. Poskrbite, da bosta vaš dom in okolica čista

Komarji se množijo in razvijajo v stoječi vodi. 10 dni traja, da se izvalijo iz jajčec. Zato poskrbite, da na balkonu, na vrtu ali kje v stanovanju nimate že dalj časa stoječe vode oz. le-to redno menjajte! Če je stoječa voda v vaši okolici neodstranljiva, vanjo vsake toliko kapnite nekaj kapljic petroleja.

2. Obleka vam lahko nudi zaščito

Komarje privlačijo temnejše barve, zato je najbolj primerna svetla obleka, ki prekriva čim večji del vašega telesa. Dobro je tudi, da obleke niso oprijete, saj komar tako z lahkoto piči skozi. Izberite bombažne in zračne obleke, ki vas bodo varovale tako pred komarji kot pred vročino.

3. Izogibajte se močnim parfumom

Sladki vonji privlačijo komarje. Izberite tudi čim bolj nevtralen šampon, gel za tuširanje, milo, losjon in olja. Uporabite lahko tudi izdelke z vonjem, ki odganja komarje: sivka, citronka, limonska trava, poprova meta ali vonj nageljnove žbice (klinčki).

4. Uporabite naravni repelent

V lekarni se pozanimajte kateri repelenti so naravni in primerni za nosečnost. Repelent si lahko naredite tudi doma s pomočjo eteričnih olj. Zaščitite lahko sebe kot tudi celo stanovanje.

5. Uporabljajte mrežo proti insektom na vratih in oknih

To je najboljša zaščita za preprečitev neželenih obiskovalcev v stanovanju. Mrežo redno pregledujte in po potrebi zakrpajte.

6. Mreža čez posteljo

Če se kakšnemu vseeno uspe izmuzniti skozi zaščito, si lahko miren spanec zagotovite tudi s pomočjo mreže za čez posteljo. Ker je prenosna, jo lahko sabo vzamete tudi na dopust. Preden greste spat, samo preverite, da ni kakšen komar ujet v mreži.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki