Predstavljaj si: Kupiš povsem novo napravo. Vznemirjeno jo prineseš domov in komaj čakaš, da jo odpreš. Ko jo odpreš, vznemirjenje nenadoma zamenja zmedenost. Pred tabo je 5 različnih navodil in vsaka kažejo drugače. Nekatera so si podobna, ampak so drugače zapisana, nekatera si celo nasprotujejo. Nikakor ne moreš vedeti katera so prava. Pokličeš najboljšo prijateljico, ki ima podobno napravo že doma, ampak njena je malce drugačna in ni zagotovo, da bodo njena navodila enako delovala. Obupano ugotoviš, da se boš morala znajti sama.

OK, mogoče se ti kaj takšnega ne bo zgodilo z napravo, zgodilo se bo z nečim veliko bolj pomembnim: s tvojim otrokom. Točno tako zgleda vzgajanje otroka v današnjem času, ko smo bombardirani z informacijami. Vzgojni nasveti prežijo na nas na vsakem koraku – knjige, revije, članki, FB, TV, blogi, zdravniki, psihologi, strokovnjaki za spanje, za dojenje, za vzgojo, za prehrano… Nekateri zanesljivi, drugi ne tako zelo. Zaradi interneta ima vsak lahko svojo platformo, pa naj bo strokovnjak ali ne. Če je spletna stran lepa in je vsebina napisana kredibilno, je zelo težko oceniti ali je vir dejansko zanesljiv ali je to le oseba z dostopom do interneta, ki le deli svoje mnenje. Ni čudno, da smo zmedeni in ne vemo več kje se nas glava drži.

Na srečo imamo vsi na dosegu roke najbolj dragoceno starševsko orodje in ne, to ni svetovni splet. Je nekaj mnogo starejšega in mnogo bolj zanesljivega: naš goli instinkt. Tisti, ki je naše prednike varoval pred tem, da bi jih požrli prazgodovinski medvedi. Tisti, ki jih je vodil, da so našli hrano in zavetje za svoje družine. Instinkt je v bistvu eden glavnih razlogov, da je človeštvo preživelo tako dolgo. A kljub temu se nanj ne zanašamo tako pogosto kot bi se morali. Raje poslušamo staro teto Estero ali sosedovega pediatra ali neko ”vsevedko” s tipkovnico (ja, zavedam se ironije), ki nas hranijo s koščki dobronamernih informacij. Globoko v sebi vemo kaj storiti, a nas ti nasveti vedno znova potiskajo v dvom.

Nikoli ne bom pozabila, ko je imel moj sin 2 leti in je vsakič, ko ga je nekdo prijel za roko, zastokal. Ko smo ga oblačili, pripenjali v avto sedež, ko smo ga kopali… V vseh teh primerih je stokal. Ampak ne močno, nič se nam ni zdelo posebnega in tudi ne spomnim se, da bi se kdaj poškodoval. Za nekaj dni sem nehala skrbeti in si mislila, da se bo že samo rešilo. Nisem hotela biti ”tista mama”, ki otroka pelje k zdravniku za vsako figo. Vseeno me je nekaj morilo in končno sem ga odpeljala k zdravniku.

Ko smo prišli na pregled in ga je zdravnica pregledovala, ni niti trznil. Isti otrok, ki je že nekaj dni stokal, da ga boli roka, se je obnašal popolnoma sproščeno in brezbrižno. Ne z obrazom, ne s telesom ni trznil, ko mu je premikala roko. ”Super,” sem si mislila: ”mislila bo, da pretiravam.”

Očitno je zdravnica bolj zaupala svojemu občutku kot jaz in se je odločila za slikanje. Izkazalo se je, da je moj ubogi otrok že nekaj dni naokrog hodil z zlomljenim zapestjem. Počutila sem se kot najslabša mama na svetu. Če bi zaupala svojemu občutku že od začetka, bi svojemu sinu prihranila veliko bolečine. In čeprav je sin plačal za to lekcijo, sem se naučila zelo pomembne stvari: Ko ti občutek nekaj govori, ga poslušaj.

Obljubim, da veš več kot si misliš. Tudi, ko se znajdeš pred novim izzivom. Nihče ne pozna tvojih otrok tako dobro, kot jih poznaš ti. Nihče drug ne vloži toliko časa in sebe v tvoje otroke. Nihče drug ni takšen strokovnjak v predvidevanju kako bodo tvoji posebni mali individualisti odreagirali v določeni situaciji. Boš kdaj naredila napako? Seveda jo boš. Starševstvo je eno samo veliko učenje na napakah. Ampak nekaj manjših napak ne bo ključno vplivalo na razvoj tvojega otroka, najbolj narobe bo, če ne boš poslušala nasvetov tistega, ki ve največ o tvojem otroku: sebe.

Zato samozavestno naprej, mamice! Globoko vdihnite in naredite kar se vam zdi najbolj prav. Ne skrbite zaradi tistega članka, ki ste ga zadnjič prebrale na internetu. Če boste še malo brskale, boste zagotovo našle še enega, ki mu popolnoma nasprotuje. Ko gledamo iz malo višje perspektive, vas vaša intuicija nikoli nebo zavedla. Poslušaj nasvete drugih – temu se je danes težko izogniti – ampak na koncu so najboljše odločitve tiste, ki jih nosiš globoko v sebi.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki