Večina nosečk se ne more upreti božanju svojega rastočega trebuščka. Nekaterim bodočim mamicam to stalno božanje, dotikanje, držanje in trepljanje trebuščka paše, nekatere pa se s tem počutijo bližje otročičku. Nekatere pa to počnejo preprosto zato, ker jih napenja.

Če si noseča, potem veš, da ti božanje trebuščka preprosto prija, iz kateregakoli razloga že (in v nosečnosti je velik bonus prav vsaka stvar, zaradi katere se boš dobro počutila). Nova raziskava pa kaže, da božanje trebuščkov ne paše samo nosečkam ampak tudi dojenčkom v trebuščku!

Predmet raziskave

Leta 2015 so raziskovalci s škotske univerze Dundee University opazovali 23 nosečnic v drugem in tretjem tromesečju med tremi aktivnostmi: govorjenjem, božanjem trebuščka in ležanjem na boku z rokami ob telesu. S pomočjo ultrazvoka in opazovanja gibanja dojenčkov v maternici so raziskovalci ugotovili, da se dojenčki najbolj premikajo med božanjem trebuščka in da se na božanje odzivajo že zgodnjih fazah nosečnosti.

Raziskavo so nadaljevali z opazovanjem 28 nosečnic v drugem in tretjem tromesečju in z opazovanjem odzivanja dojenčkov v trebuščku na dotik. Raziskovalci so med drugim opazovali tudi to, ali se dojenček drugače odziva, če se trebuščka dotika mamica, oče ali pa neznanec.

Ugotovitve

Raziskovalci so ugotovili presenetljivo razliko med odzivanjem ploda v drugem in tretjem tromesečju na dotikanje mamice in na ne-dotikanje: tisti v tretjem tromesečju so pokazali veliko večji odziv, ko se je trebuščka dotikala poznana oseba v primerjavi s trenutki, ko se trebuščka ni dotikal nihče, tisti v drugem tromesečju pa so v obeh primeri pokazali le malo odzivanja. Raziskava ni bila preveč obsežna, vendar pa dokazi vseeno sugerirajo, da se plod navadi na znan dotik in se sčasoma tudi vedno bolj odziva nanj.

Kaj raziskava pomeni zate

Kar božaj svoj trebušček! To je odlična stimulacija in enostaven način, kako spodbuditi premikanje otročička. Poleg tega pa lahko ti in tvoj partner z dotikanjem, petjem, pogovarjanjem poskrbita, da se vaju bo otročiček navadil in vaju poznal že preden pride na svet.

Božanje trebuščka je odličen način, da se boš počutila bližje svojemu otročičku. Še posebej v tistih dolgih mesecih nosečnosti, ko boš že komaj čakala, da ga spoznaš! Nikoli ni prezgodaj za izkazovaje ljubezni in naklonjenosti.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki