Si na svojem trebuščku opazila temnejšo črto, ki poteka od sramne kosti do popka, mogoče še višje? Tam je že od nekdaj, le opazila si jo šele sedaj, do konca nosečnosti pa bo vse temnejša.

Linea nigra (tudi “linea negra”) je izraz za temnejšo črto, ki se v nosečnosti pojavi na trebuhu in poteka od sramne kosti vertikalno navzgor. Dobeseden prevod iz latinščine se glasi “črna črta”. Gre torej za nekakšen zaščitni znak nosečnic ali novopečenih mamic, saj ne izgine takoj po porodu, potemni pa lahko tudi popek.

Kljub temu, da je to zgolj ena izmed kopice fizičnih sprememb, s katerimi se srečuje nosečnica, marsikatero skrbi, če bo kdaj sploh izginila. Naj te potolažimo, zagotovo bo. 😉 V nadaljevanju več o tem, kdaj točno in zakaj sploh nastane.

Kdaj se pojavi linea nigra?

Linea nigra se pojavi pri 75% nosečnicah, običajno v drugem trimesečju, natančneje okrog 23. tedna nosečnosti. Če je tvoj ten kože temnejši, je večja verjetnost, da bo ta črta bolj opazna.

Zakaj nastane linea nigra?

Razlog za nastanek linea nigre oziroma njeno potemnitev je v spremenjeni hormonski sliki. Morda si to črto med popkom in medenico opazila že pred nosečnostjo, a je bila prej svetle barve – imenovala se je linea alba, v prevodu “bela” ali “brezbarvna črta”

Med nosečnostjo lahko pride do hiperpigmentacije ali potemnitve kože, poleg linee nigre morda opaziš tudi potemnitev kolobarjev na prsih ali temnejše lise na obrazu, kar imenujemo melasma ali “nosečniška maska”.

Stare vraže pravijo, da lahko na podlagi linee nigre celo predvidiš spol svojega otroka. Če črta poteka samo do popka, naj bi pričakovala punčko, če je daljša in je vidna tudi od popka višje, se ti bo v naslednjih mesecih pridružil fantek. Če te zanima spol svojega bodočega dojenčka, se pogovori s svojim zdravnikom, ki ga bo določil na podlagi ultrazvoka, lahko pa si prebereš še par drugih zabavnih načinov za ugotavljanje spola, opisanih v tem članku

Kaj lahko storiš, da bo linea nigra manj opazna?

Če te črta na trebuščku estetsko moti in bi želela, da bo čim manj opazna, sta najboljša nasveta dva:

  • Ne izpostavljaj se soncu. Izpostavljanje sončnim žarkom v nosečnosti poveča možnost za obarvanje kože. Uporabljaj kremo z višjim zaščitnim faktorjem (vsaj SPF 30), trebušček pa kadar je le možno prekrij z oblačili in se zadržuj v senci, da do kože ne pride direktna sončna svetloba.
  • Posveti pozornost svoji prehrani. Pomanjkanje folne kisline se povezuje s hiperpigmentacijo, zato bodi pozorna, da je v tvoji prehrani dovolj živil s folati. Jedilnik naj bo bogat z listnato zelenjavo, sadjem in polnozrnatimi žitaricami, ne pozabi pa tudi na prenatalne vitamine.

Kako preprečiti lineo nigro?

Najboljša stvar, ki jo lahko narediš, da se črta ne bo pojavila ali pa ne bo še bolj intenzivna, je, da kože ne izpostavljaš soncu. Sončni žarki lahko na koži pustijo nepopravljive spremembe, med nosečnostjo pa je verjetnost za pojav temnejših lis še večja. To te lahko poleg drugih nosečniških simptomov še dodatno spravlja v slabo voljo. Zato imej v toplejših mesecih vedno pri roki kremo za sončenje, se primerno obleči in zlasti do 16. ure ostajaj v senci.

Kdaj linea nigra izgine?

Navadno linea nigra izgine nekaj mesecev po porodu, nič neobičajnega pa ni, če ostane vse tja do prve rojstnodnevne zabave tvojega malčka. Doječim mamicam zaradi spremenjenih hormonov ostane vidna dlje časa.

Kljub temu, da linea nigra mogoče ne spada ravno v kontekst nosečniškega sijaja in lepote, o kateri se več govori, sprejmi spremembe, ki se trenutno odvijajo v tvojem telesu. Osredotoči se predvsem na zadostno količino popite vode, poskrbi za nego kože, uravnoteženo prehrano in si vzemi čas za telesno aktivnost, ki ti jo priporoči zdravnik. 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki