Porod je eden najlepših in najintenzivnejših trenutkov v življenju vsake ženske. Da bi bil ta trenutek čim bolj prijeten in brez večjih težav, je pomembno, da se nosečnice že med nosečnostjo naučijo različnih dihalnih tehnik, ki lahko zelo olajšajo porodno izkušnjo. V tem članku bomo predstavili nekaj dihalnih sprostitvenih tehnik za porod, ki bodo nosečnicam pomagale pri premagovanju porodne bolečine.

 1. Umiranje diha
  Umiranje diha je osnovna dihalna tehnika, ki nosečnice umiri in sprosti ter pomaga pri obvladovanju porodne bolečine. Ta tehnika se lahko uporablja skozi celotno nosečnost in seveda tudi med porodom. Umiranje diha pripomore k sprostitvi telesa in zmanjšanju stresa, kar pomaga pri lažjem porodu.
 2. Trebušno dihanje
  Trebušno dihanje je tehnika, pri kateri se zrak vdihuje globoko v trebuh in nato počasi izdihuje. Ta tehnika pomaga pri sprostitvi trebušnih mišic in medeničnega dna ter olajša pritisk na maternico. Trebušno dihanje je koristno tudi za lažje obvladovanje bolečine med porodom.
 3. Dihanje z zaprtimi usti
  Dihanje z zaprtimi usti je tehnika, ki nosečnicam pomaga pri obvladovanju bolečine med porodom. Ta tehnika vključuje počasno in nadzorovano dihanje z zaprtimi usti, kar pomaga pri umirjanju in sproščanju telesa.
 4. Dihanje skozi nos
  Dihanje skozi nos je še ena tehnika, ki se lahko uporablja med porodom za obvladovanje bolečine. Ta tehnika vključuje globoko in počasno dihanje skozi nos, kar pomaga pri umirjanju in sproščanju telesa.
 5. Dihanje z glasom
  Dihanje z glasom je tehnika, pri kateri nosečnica med izdihom proizvaja zvoke, kot so mrmranje, petje ali zavijanje. Ta tehnika pomaga pri sproščanju napetosti v telesu in obvladovanju bolečine med porodom.

Praktične vaje

Če želite resnično obvladati te dihalne tehnike in jih uspešno uporabiti med porodom, je pomembno, da jih redno vadite že med nosečnostjo. V naslednjih odstavkih bomo opisali tri praktične vaje, ki vam bodo pomagale pri tem.

 1. Praktična vaja: Prikaz umiritvene dihalne tehnike
  Začnite z udobnim sedenjem ali ležanjem v tihi in sproščujoči okolici. Globoko vdihnite skozi nos, štejte do štiri, nato pa počasi izdihnite skozi usta, pri čemer štejete do šest. Med izdihom lahko po želji proizvajate umirjene zvoke, kot je mrmranje. Ponavljajte ta vzorec dihanja nekaj minut, da se telo in um sprostita.
 2. Praktična vaja: Prikaz dihalnih tehnik med porodom
  Med porodom je pomembno, da se osredotočite na dihanje, saj vam to lahko pomaga pri obvladovanju bolečine. Vadite dihalne tehnike, kot so dihanje v trebuh, dihanje skozi nos in dihanje z zaprtimi usti, ter jih kombinirajte glede na svoje potrebe in občutke. Na primer, med kontrakcijami lahko uporabljate dihanje skozi nos, medtem ko med fazo iztisa uporabljate dihanje z zaprtimi usti.
 3. Praktična vaja: Prikaz tehnike “mrmranja” med porodom
  Za to vajo sedite ali lezite v udobnem položaju. Globoko vdihnite skozi nos in nato počasi izdihnite skozi usta, medtem ko proizvajate zvoke mrmranja. Ti zvoki naj bodo nizki in umirjeni, saj to pomaga pri sproščanju napetosti v telesu in umu. Ponavljajte to tehniko nekaj minut, da občutite njene koristi.

Dihalne sprostitvene tehnike so pomemben del priprave na porod, saj pomagajo pri obvladovanju bolečine in sproščanju telesa in uma. Z redno vadbo teh tehnik boste lažje obvladali porodno izkušnjo in uživali v čudovitem trenutku rojstva svojega otroka.

Dihalne tehnike na tvojem telefončku

Če vas zanimajo še dodatne informacije in praktične vaje, vam priporočamo tečaj za samo 27,00 EUR: Premagovanje porodne bolečine z dihom, ki vsebuje naslednjo vsebino:

 • Zakaj nam dihalne tehnike tako močno pomagajo?
 • Kako si z dihanjem pomagam skozi nosečnost?
 • Kakšne tehnike dihanja poznamo med porodom?
 • Kako si lahko pomagam skozi bolečino z glasom?
 • Praktična vaja: Prikaz umiritvene dihalne tehnike
 • Praktična vaja: Prikaz dihalnih tehnik med porodom
 • Praktična vaja: Prikaz tehnike “mrmranja” za premagovanje bolečine

Tečaj vodi strokovnjakinja za dih in pedagoginja Mateja Fi, ki ima že več kot 15 let izkušenj s področja diha in glasu.

V tem tečaju boste pridobili poglobljeno znanje o dihalnih tehnikah za porod in se naučili praktičnih vaj, ki vam bodo pomagale pri obvladovanju porodne bolečine. Ne zamudite te izjemne priložnosti, da izboljšate svojo porodno izkušnjo in se pripravite na čudovit trenutek rojstva vašega otroka.

Za prijavo na tečaj in več informacij obiščite povezavo: Premagovanje porodne bolečine z dihom

Če želite svojo porodno izkušnjo še dodatno izboljšati, razmislite tudi o drugih tečajih, ki so na voljo v spletni šoli za starše. Poleg tečaja “Premagovanje porodne bolečine z dihom” lahko izberete tudi druge tečaje, ki vam bodo pomagali pri pripravi na porod, dojenje, nego dojenčka in številne druge teme, povezane z materinstvom.

Ne čakajte in se prijavite na tečaje še danes, da boste čim bolje pripravljeni na prihod vašega malega čudeža. Srečno!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki