Naše telo se je preko naših mam, babic in prababic razvilo tako, da lahko rojevamo svoje otroke. Porod je naravna in normalna izkušnja. A to ne pomeni, da nas poroda ni strah. Strah je povsem normalen, saj porodnega procesa ne poznamo in vse kar nam je neznano, nas straši. Poleg tega nam mediji porod predstavljajo v povsem napačni luči.

Bolj ko se bliža porod, bolj jasni postajajo naši strahovi. Lahko nas je strah, kako bomo prenesle bolečino, ali bo v porodnišnici osebje, s katerim bomo lahko sodelovale. Lahko nam je neprijetno ob misli, da bomo morale prepustiti nadzor nad dogajanjem okoli sebe. Nekaterim je neprijetno ob misli nad izgubo nadzora nad sabo. Spet druge je groza, kako bodo izgledale. Lahko nas je strah, ali bo vse v redu z otrokom. Bo vse v redu z mano? Kako bom lahko rodila 3 ali 4 kilogramskega otroka. Kako se bom počutila po porodu? Bom lahko še kdaj uživala v spolnosti? Kako bo po porodu izgledalo moje telo? Bom možu še všeč? Kaj pa če me ne bo več želel, če me bo videl med porodom?

Ženske smo si med seboj zelo različne in različni so tudi naši strahovi. Vsi naši strahovi so zelo normalni. Še več, so tudi zelo zdravi, saj nas motivirajo, da se bolje pripravimo na porod. Danes bi rada predstavila pet najbolj pogostih strahov o naravnem porodu in kako jih lahko naslovimo in ublažimo.

1. Kaj če bom imela raztrganine?

Ta možnost žal obstaja. Ob vaginalnem porodu so poškodbe porodne poti zelo pogoste. Po nekaterih podatkih do raztrganin pride pri kar 90 odstotkih porodov. Vendar pa stanje nikakor ni tako grozno kot se sliši, saj je skoraj 99 odstotkov teh raztrganin manjših in le površinskih. Pogosto mamice ne potrebujejo pomoči pri celjenju, včasih je potrebnih le nekaj šivov.

Poškodbe so torej pogoste, a da med porodom ne bi prišlo do hujših poškodb, lahko poskrbimo same. Že pred porodom se lahko na porod pripravimo. Za krepitev mišic medeničnega dna bi morale s pomočjo športnega udejstvovanja ali posebnih vaj skrbeti vse svoje življenje. Vkolikor za to nismo poskrbele prej, je v času nosečnosti to še posebaj pomembno. A ob spremljanju porodov sem ugotovila, da bi morale ženske, ki imajo mišice medeničnjega dna dobro utrjene (aktivne športnice, joga, pilates…), med nosečnostjo svojo pozornost morale osredotočiti predvsem na učenje sproščanja teh mišic.

Da ne bi prišlo do hujših poškodb lahko ob koncu nosečnosti poskrbimo tako, da si redno masiramo presredek (ob tem je pomembno, da pazimo, kakšna olja uporabimo za masažo in da jo izvajamo pravilno). Poleg tega je pomembno, da med nosečnostjo z rednim gibanjem poskrbimo, da bomo imele dovolj kondicije za porod.

Med porodom pa lahko za preprečevanje poškod izberemo porod v vodi (ob tem je pomembno, da v vodi poteka tudi iztis in rojstvo otroka), se med porodom gibamo in izbiramo položaje, ki nam ustrezajo. Pomembno je, da uporabljamo čim več pokončnih položajev, ki omogočajo, da otrok enekomerno pritiska na porodno pot. Nekateri trdijo, da pomaga tudi, da si v času poroda na presredek damo tople obkladke, a ob tem vam mora pomagati partner ali dula, saj babice v naših porodnišnicah tega ne delajo.
Predvsem pa je pomembno, da med iztisom poslušamo potrebe svojega telesa, svoje nagone. Ob tem je pomembno vedeti, da pospeševanje poroda in iztisa otroka z umetnimi popadki ni priporočljivo, vkolikor se želimo izogniti poškodbam porodne poti.

Če sledimo tem nasvetom, se lahko izognemo hujšim poškodbam porodne poti. Če pa pride do manjših raztrganin in potrebujete nekaj šivov, bosta vaša vagina in presredek zdrava v približno tedenu do desetih dneh. Za hitrejše celjenje si lahko pomagamo z obkladki z olivnim oljem in arniko, ali pa uporabimo homeopatsko arniko.

2. Skrbi me, da ne bom prenesla bolečine

Tega da porod ne boli vam ne morem zagotoviti, saj se sama zelo dobro spomnim, kako neprijeten je bil eden od mojih porodov. A iz lastnih izkušenj vem, da obstaja veliko naravnih načinov, ki nam lahko pomagajo, da porod ni tako intenziven. Sama se bolečine dveh mojih porodov sploh ne spominjam, čeprav mi mož vedno zagotavlja, da me je bolelo. Z vami bi rada delila nekaj idej, kako si lahko olajšate intenzivnost poroda:

1. Obdajte se z ljubečimi ljudmi, ki vas bodo podpirali in vam pomagali, da uresničite svoje želje o naravnem porodu in vam bodo lahko nudili pomoč, ki jo boste med porodom potrebovali.
porod

2. Najdite si svojo obporodno spremljevalko (dulo). Ženske, ki imajo ob porodu ob sebi spremljevalko, v splošnem opisujejo manj boleče porodne izkušnje, raziskave pa so pokazale, da potrebujejo manj medicinskih intervencij (manj protibolečinskih sredstev, epiduralne, manj pospeševanj porodov, manj carskih rezov….)

3. Uporabite najrazličnejše tehnike, ki vam pomagajo, da je doživljanje bolečine manj intenzivno: masaža, ples, hipnoza, akupresure, porod v vodi, vodeno sproščanje, vizualizacija, gibanje med porodom, sproščanje z dihanjem, uporaba TENS aparata ali karkoli, kar vam bo pomagalo, da se sprostite in se prepustite dogajanju znotraj vas.

4. Na porod se pripravite vnaprej. Za poroko in nakup računalnika se navadno pripravljamo nekaj mesecev. Ko se pripravljamo na porod pa se navadno odpravimo v najbližjo porodnišnico ali zdravstevi dom, kjer imajo šolo za starše in pričakujemo, da bomo po tem pripravljene na porod. A sama na šoli za starše nisem dobila nikakršnih uporabnih informacij. Povedali so mi le, kako jih moram poslušati. Danes imate na voljo različne priprave na porod. Ena izmed odličnih priprav je Šola za starše >

5. Nazadnje, ne pozabite, da se je vaše telo skozi evolucijo čudežno razvilo tako, da ste na porod svojega otroka bistveno bolje pripravljena, kot se zavedate.

vir: http://i.onionstatic.com

 

3. Kaj pa, če ne bom uspela pravočasno priti do porodnišnice? 

Čeprav v filmih lahko pogosto gledamo prizore, ko ženska komajda pravočasno prispe do porodnišnice, pa je v resnici za porod potreben čas. Povprečni čas aktivnega poroda je približno 8 ur, čeprav lahko traja tudi mnogo dlje, sploh če je to vaš prvi porod. Bolj verjetno kot ne, boste imela dovolj časa, da pridete do izbrane porodnišnice, tudi če si izberete takšno, ki je na drugem koncu Slovenije.

Dovolj bo tudi časa, da ponovno preverite, če je v torbi vse, kar potrebujete za v porodnišnico, za tuširnaje ter za to, da med potjo v varstvo oddate mačka, psa ali otroke. Predvsem pa vas bo na otrokov prihod opozorilo več opozorilnih znakov, kot so intenzivne krči, bolečine v križu in morda tudi odtekanje plodne tekočine.

4. Kaj pa, če se bom med porodom pokakala? 

To me vpraša mnogo mamic in vedno znova jim podam enak odgovor, saj menim da nam je vsem ženskam misel na to neprijetna. Vendar se, zaradi zgradbe našega teslesa, temu nobena izmed nas ne more izogniti. Ko otrok potuje skozi medenico, ga vse na njegovi poti ovira, zato se pred porodom ženske polulamo in pokakamo. To je povsem normalno in naravno. Zato smo babice, zdravniki in obporodne spremljevalke na to navajeni. Še več, ko vidimo, da žensko tišči kakat postanemo navdušeni, saj je to znak, da se porod bliža koncu.

Če pa vam je misel na to neprijetna ali vas to posebaj skrbi, vam svetujem, da v zgodnjih fazah poroda večkrat odidete na stranišče in na straniščni školjki presedite nekaj popadkov. To je najbolj ugoden položaj za pripravo na porod, hkrati pa ob tem lahko brez neprijetnega občutka izpraznite črevo. Predvsem pa ne pozabite, da tudi če se pokakate med porodom, bo za babice to le znak, da se porod bliža koncu in temu ob vsem razburjenu ob zaključku poroda ne bodo posvečale pozornosti.

5. Kaj pa, če bo šlo med porodom kaj narobe? 

Ta skrb je skupna vsem nosečnicam in mamam in je povsem razumljiva. Med porodom se v zelo kratkem času lahko zgodi zelo veliko stvari in povsem nemogoče jih je vnaprej načrtovati. Predvsem poskrbite, da se boste obdale s sposobnimi in  sočutnimi strokovnjaki, ki jim lahko zaupate, da bodo delali v najboljšem interesu vas in vašega otroka. Tako ste lahko prepričani, da bo tudi v primeru zapletov vaša porodna ekipa poznala vaše želje in bodo v vsakem hipu vedeli, kaj morajo storiti in kaj naj bi bil njihov naslednji korak. Pomembno je, da se o morebitnih zapletih in o tem kako bi si vi želeli, da se rešujejo s svojo porodno ekipo pomenite že pred porodom.

To lahko napišete tudi v seznam svojim porodnih želja. Sama nerada govorim o porodnem načrtu, saj v načrtu ponavadi predvidimo le eno rešitev, pomembno pa se mi zdi, da v njem zapišemo tudi tako imenovane “zasilne izhode”. Zato je dobro, da se pred porodom pozanimate, kaj storiti v primeru da bilo v času poroda kaj narobe z vami ali vašim otrokom.

Če je eden od vaših največjih strahov carski rez, se pozanimajte, če vaš porodničar podpira naravni porod, poiščite si obporodno spremljevalko ali pa si oglejte predavanja spletne Šole za starše – vse to lahko zmanjša verjetnost, da bi do carskega reza prišlo.

Predsem pa poskušajte biti prilagodljivi glede poroda. Čeprav je priprava porodnega načrta izjemno dober način, da razmišljate o porodu in spoznate, kaj si želite, pa se mi zdi še bolj pomembno, da se ob tem pripravite na to, kaj bi želeli da se zgodi v primeru, da ob porodu pride do napričakovanih zapletov.

Strahovi so ob pripravah na porod povsem normalni. Najboljši način za reševanje teh strahov pa je, da se o tem kako poteka porod izobrazite. Poiščite si knjige, pogovorite se s prijateljicami, mamo in sorodnicami, ter poslušajte različne zgodbe o porodih. Vendar pa se zavedajte, da za strašne in grozne zgodbe vedno obstaja razlog. Obiščite tudi priprave na porod, oziroma si oglejte program Šole za starše. Sama priporočam, da si tudi če si ob porodu ne boste izbrale dule (obporodne spremljevalke), obiščete priprave na porod pri eni izmed nas, saj vas bomo v poplavi informacij, ki so vam na voljo, znale usmeriti do strokovno preverjenih informacij, ki jih za pripravo na vaš porod potrebujete vi. Svetujem vam, da se o vaših željah pogovorite tudi z medicinskim osebjem v izbrani porodnišnici. Ko boste o porodu izvedele najrazličnejše informacije, si boste ustvarile sliko, kakšen porod si želite same. Pomembno je da poznate razlog, zakaj ste se odločila, da želite naravni porod. Prav ta razlog “zakaj ” je vaša želja, da se otrok rodi tako, vam bo med porodom pomagal najti moč, ki jo boste potrebovale za porod svojega otroka. da boste potrebovali med porodom nadaljuj. Predvsem pa si zapomnite, da ste kljub vsem strahovom dovolj močna, ter da j.e bilo vaše telo ustvarjeno tako, da zmorete roditi svojega otroka.

Za vsa dodatna vprašanja o tem, kako lahko naravno rodite, kako lahko doživite svoj sanjski porod, pa me lahko vedno brezplačno kontaktirate na: [email protected]

porod

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:


Avtor: Špela Peternel, dr. biomedicine, biologinja

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki