• Sem mamica 3 živahnih in radoživih deklet in obporodna spremljavalka (dula) ter diplomirana voditeljica izobraževanj za nosečnice. V področje nosečnosti in poroda sem se zaljubila pred 15 leti med svojo prvo nosečnostjo in vse odtlej delujem na tem področju.

  Svojo pot sem začela kot biologinja in raziskovalka, saj me je od nekdaj zanimalo vse, kar je povezano z naravo. Ko sem ob koncu študija zanosila in postala mamica čudovite deklice se moj svet se je obrnil na glavo… in center mojega sveta je postala moja družina.
  Zaradi zanimanja za izboljšanje našega zdravja, sem začela delati na področju raziskav novih zdravil in novih načinov zdravljenja in na tem področju delovala 12 let. Obenem pa sem se že v času nosečnosti in po porodu preučevala vso dostopno literaturo o nosečnosti, porodu in razvoju ter vzgoji otrok in se tako že pred 15 leti začela preusmerjati na področje skrbi za ženske v času nosečnosti in zgodnjega starševstva.


  Zaradi mojih izkušenj in zanja, so se k meni po nasvete sprva obračale prijateljice, nato njihove prijateljice in kmalu sem začela s svetovanji. Ko sem po porodu druge hčerke hudo zbolela in mi obstoječi načini zdravljenja znotraj klasične medicine niso dali pravih odgovorov, sem se obrnila k alternativnim načinom zdravljenja in se odločila še za študij homeopatije. Ob tem sem dobila bogate izkušnje, s katermi lahko danes lažje in z večjim razumevanjem podpiram ženske v času nosečnosti in razumem njihove stiske v zgodnjem poporodnem obdobju.


  Pred osmimi leti, pa me je prijateljica prosila, da jo spremljam k porodu. In tako sem postala obporodna spremljevalka. Dokončno sem spoznala, da je to moja srčna pot, ki ji sledim vse od takrat. Tako sem zaključila izobraževanje za porodno spremljevalko v okviru mednarodnega združenja doul DONA International, ter pri združenju Childbirth International opravila izobraževanje za voditeljico obporodnih izobraževanj (childbirth educator). Redno se udeležujem dodatnih izobraževanj s tega področja, hkrati pa sem v tem času pridobila tudi mnogo dodatnih znanj z različnih področij, ki jih uspešno uporabljam pri mojem delu z ženskami.
  Porod je izjemno pomemben dogodek v življenju ženske, saj jo zaznamuje za vse življenje. Je preobrazba iz neodvisne in samostojne ženske, v mamo. Rojstvo, pa je najpomembnejši dogodek v življenju vsakega izmed nas. V tem času se seveda rodi tudi oče in celotna družina. Z nežno in razumevajočo podporo tako ženski, otroku ter očetu olajšamo prilagajnje na novo nastalo družinsko ureditev. Sama ob sodelovanju z družinami v tem občutljivem obdobju njihovega življenja neizmerno uživam in sem za njihovo zaupanje zelo hvaležna, hkrati pa me njihova vprašanja in potrebe vedno znova spodbujajo, da se naučim česa novega in se ob vsakem rojstvu nove družine tudi sama na novo prerodim.

  Ob delu z ženskami izjemno uživam in čutim, da moje poslanstvo ni le skrb za nosečnice, pač pa podpora vsem ženskam. Zato sem se v zadnjih letih začela izobraževati tudi na področju vodenja (povezovanja) ženskih krogov, bolj znanih pod imenom Rdeči šotor. Ob srečanjih znotraj varnega okolja rdečega šotora, lahko v ženske v podpornem okolju brez zadržkov govorijo o svojih težavah, stiskah in strahovih ter seveda željah, hrepenenjih in vizijah.

  V upanju, da bi imele ženske v času nosečnosti čim boljšo podporo, želim znanje, ki sem ga pridobila na različnih področjih svojega delovanja ter moje tri popolnoma raznolike izkušnje porodnov ter materinstva deliti z njimi in njihovimi družinami.

  Špela Peternel
  http://sites.google.com/site/mojaporodnaspremljevalka/
  https://www.facebook.com/spelapet