Otrokov sluh in živčni sistem v možganih se začneta razvijati že v 26. tednu nosečnosti in takrat se bo otrok začel odzivati na zvoke in glasove. Poslušanje glasbe in pogovarjanje s trebuščkom lahko višata otrokovo inteligetnost; veliko staršev začne svojemu še nerojenemu otroku brati ali predvajati glasbo z namenom spodbujanja razvoja otrokovih možganov. Branje pomeni zvočno simulacijo za otrokove razvijajoče se možgane, hkrati pa lahko otroka navadi na glas staršev.

Vpliv branja na otrokov IQ

V zgodnjih fazah razvoja lahko otroka navadimo, da prepozna določene besede in glasove, preden razume njihov pomen. Otrok, ki še raste v trebuščku, lahko postane občutljiv na zvoke in dotike staršev in zato glasno branje za otroka predstavlja nekaj pomirjujočega.

Zvoki, glasovi in toni, ki jih otrok sliši med svojim razvojem v trebuhu, so lahko podlaga za nadalnje učenje in prepoznavanje različnih zvokov, ko se otrok že rodi. Otrok bo po rojstvu bolj odziven na glasove, ki jih je slišal/a še v trebuščku. Branje spodbuja jezikovni razvoj, zbranost in sprejemanje ter obdelovanje podatkov.

Najboljše knjige, ki jih lahko beremo med nosečnostjo

Čeprav otrok še ne razume pomena besed, lahko prepozna ritem in se odziva na ton mamičinega branja. Branje kriminalk in grozljivk lahko sproži stres pri mamici, ki ga bo začutil tudi otrok. Izbiranje pomirjujoče in razvedrilne literature je najboljša izbira. Slikanice so v tem obdobju odlična izbira za otroka in za mamico.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki