Med nosečnostjo se ne spremeni le tvoj trebušček. Tukaj so vse nosečniške telesne spremembe od glave do pet:

Nos

Poleg izostrenega voha boš morda opazila tudi rahlo razširitev tvojega nosu. Zatekanje lahko povzročijo nihajoči nivoji estrogena, ki v sluznico pošiljajo kri in tako večajo nos. Ne skrbi, po porodu se bo tvoj nosek spet zmanjšal na svojo prvotno velikost.

Oči

Se ti zdi, da si postala malce kratkovidna? Nisi edina s to težavo. Sprememba v vidu je lahko posledica nihajočih hormonov, krvnega pretoka in zadrževanja vode – vse to vodi do zamegljenega vida in suhih, srbečih oči. Čeprav je ta sprememba le začasna, se vseeno posvetuj z okulistom, če boš morda potrebovala začasna očala.

Usta

Zobna gniloba, zatečene ali krvaveče dlesni in različno okušanju hrane (stalen grenak in kovinski okus v ustih) so tudi simptomi nosečnosti.

Lasje

Rast estrogena lahko vliva tudi na teksturo, rast in lesk tvojih las – to pomeni, da imajo nekatere srečnice med nosečnostjo gostejšo in bujnejšo pričesko Uživaj, dokler traja, saj večini mamic po porodu izpadajo lasje.

Srce

Tvoje srce gara bolj kot kadarkoli prej, saj na minuto čez telo črpa 25 to 50 odstotkov več krvi kot prej.

Prsi

Tvoje prsi se bodo v pričakovanju svoje nove vloge večale in postale bolj občutljive in srbeče (nekatere nosečnice občutijo tudi pekoč občutek na bradavicah). Žile bodo zaradi višje prekrvavitve postale vidnejše, bradavični kolobarji (areole) pa lahko potemnijo ali se povečajo.

Prsni koš

Morda boš občutila rahlo neudobje ali bolečino in zadihanost, ker bo tvoja povečana maternica pritiskala na prsni koš in prepono.

Trebuh

Izjemna rast tvojega trebuščka, zatočišča tvojega otročička, bo morda najočitnejša sprememba v nosečnosti.

Zadnjica

Morda to ni najbolj pravično, ampak med nosečnostjo se ti bodo razširili boki in malo povečala zadnjica.

Dlani

Zaradi hormonov boš morda imela rdeče, srbeče in nekoliko zatečene dlani.

Noge

Del procesa sta tudi sindrom nemirnih nog (ščemenje in blaga bolečina, ki se ponavadi zgodita ponoči) in razvoj krčnih žil.

Gležnji

Zatečeni gležnji so pogost pojav pri nosečkah, ampak znatne otekline na eni polovici tvojega telesa so lahko posledica krvnega strdka, zato v primeru asimetričnega zatekanja za posvet pokliči svojega zdravnika.

Noge

Te tiščijo čevlji? Tudi to je povsem normalno. Noge lahko med nosečnostjo zrastejo za celo številko. Po porodu se bodo verjetno zmanjšale na svojo prvotno velikost, ali pa ostale pač malce večje.

Medenično dno

Hormon relaksin  v pripravi na porod zmehča vezi, ki držijo skupaj tvoje kosti, zato da bo dojenček lažje prišel iz porodnega kanala. Po porodu so te mišice čisto zmehčane in jih je treba ponovno okrepiti. Veliko se naredi z rednimi vajami za medenično dno, pri nekaterih primerih pa priporoča tudi zunanja stimulacija za hitrejšo krepitev mišic.

Maternica

Največja sprememba se zgodi v tvoji maternici. Med nosečnostjo se maternica poveča med 500 in 1000 krat in bo do 20 krat težja od svoje prvotne teže.

Jajčniki

Ti majhni, ovalni organi so odgovorni za nastajanje hormonov in jajčec. Pred tvojo ponovno ovulacijo (ki se lahko zgodi nekje med 3 tedni in 1 letu po porodu) pa začasno ne sproščajo mesečnega jajčeca.

Jajcevod

Čeprav med nosečnostjo v teh dveh cevkah, ki povezujeta jajčnike z maternico ne pride do nobenih večjih sprememb, je lepo vedeti, da se prav v njih med spočetjem prvič srečata jajčece in sperma.

Vagina in medenični vrat

Močnejša prekrvavitev povzroči temnejši videz vaginalnega tkiva, hkrati pa okrepi sposobnost doživljanja orgazma.

Terranova Folat 400 µg kompleks je inovativen kompleks z visoko vsebnostjo folne kisline v obliki kalcijevega-L-metilfolata. Gre za obliko folne kisline, ki je prisotna že v t.i. aktivni obliki, posledično jo telo lažje absorbira.

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki