Poznaš tisti trenutek v dnevu, ko si zaželiš drugo skodelico kave, potem pa se poskušaš prepričati, da tega ne storiš? No, naliti še eno skodelico morda ne bo tako slabo zate, mama. Dve nedavni študiji sta pitje zmernih količin kave povezali s koristmi za zdravje – ena pravi, da je kava dobra za vas, tudi če jo sladkate z malo sladkorja.

V raziskavi Annals of Internal Medicine so preučili kavo in sladkor. Raziskovalci so pregledali podatke o 171.616 ljudeh, ki so pili kavo v obdobju sedmih let. Udeleženci so bili povprečno stari 56 let in na začetku študijskega obdobja niso imeli raka ali srčno-žilnih bolezni.

Kava je dobra za dolgoživost

Tisti, ki so popili 1 ½ do 3 ½ skodelice kave na dan – tudi s približno 1 čajno žličko sladkorja – so imeli do konca študijskega obdobja do 30 % manjšo verjetnost, da bodo umrli zaradi katerega koli vzroka. Raziskovalci pravijo, da ni pomembno, ali boste uživali v mleti, instant kavi ali kavi brez kofeina.

Se za sladkanje zvarka zanašate na umetna sladila? Raziskovalci pravijo, da rezultati pri tistih, ki so jih uporabljali, niso bili prepričljivi. (Raziskave na splošno ne pojejo preveč hvalnic umetnim sladilom.) Tukaj je tisto, česar študija ne pravi: Ne dokazuje, da je kava odgovorna za nižjo smrtnost – preprosto je pokazala povezavo med dolgo življenjsko dobo in zmernim uživanjem kave. (To pomeni, da vam kava ne more ravno rešiti življenja … še posebej, če dodate sestavine, ki so manj kot odlične za vas, kot sta smetana in tona sladkorja.)

Druga nedavno objavljena raziskava je pokazala, da je pitje dveh do treh skodelic kave na dan povezano z daljšo življenjsko dobo v primerjavi z nepitjem kave. Študija je vključevala 449.563 ljudi, ki so sami poročali, koliko skodelic kave so popili vsak dan in ali so se običajno odločili za instant, mleto ali brezkofeinsko kavo. Študija je pokazala, da so vse vrste kave povezane z zmanjšanjem smrti zaradi katerega koli vzroka. “Rezultati kažejo, da je treba blago do zmerno uživanje mlete, instant kave in kave brez kofeina obravnavati kot del zdravega življenjskega sloga,” ugotavlja avtor študije, profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute, Avstralija.

Je kava dobra zate?

Je kava dobra za vas? Vsakih nekaj let se zdi, da se pojavi nova raziskava, ki kavo hvali ali obsoja. S pitjem kave v zmernih količinah so povezane koristi, kot je manjše tveganje za depresijo, Parkinsonovo bolezen in sladkorno bolezen tipa 2. Lahko pa ima slabe strani, kot sta trema in tesnoba.

Je kava zdrava? Seveda je odvisno od tega, kako jemljete kavo, odvisno od tega, kako zdrava je za vas. Zdravstvene koristi kave so verjetno povezane z dejstvom, da je polna antioksidantov, a če jo napolnite z umetnimi sladili, svojemu telesu morda ne boste naredili nobene usluge (čeprav boste morda lahko prebrodili opoldanski padec energije z malčkom, ki je zmagal v igri ‘ne bom spal” … samo povemo.)

Kaj morate vedeti o skodelici kave

O tej raziskavi si je treba zapomniti nekaj omembe vrednih stvari. Izvedli so ga raziskovalci iz Kitajske na podlagi podatkov udeležencev iz Amerike. Podatki so stari več kot 10 let. In tudi od ljudi, ki v veliki meri uživajo čaj. Torej je bila kava v študiji povezana z manjšim tveganjem smrti. Toda ljudje so seveda tudi umirali, kot pač gre tu na svetu. Raziskovalci so v tem sedemletnem obdobju zabeležili 3.177 smrti – 1.725 zaradi raka in 628 zaradi bolezni srca in ožilja.

Še enkrat, kava vam ne bo “rešila” življenja, vendar morda ni tako “slaba” za vas, kot nekateri od nas mislijo. Čeprav se pojem “1 čajna žlička sladkorja je OK” morda sliši dobro, raziskovalci pravijo, da je povprečna količina sladkorja, opažena v študiji, veliko nižja kot v posebnih pijačah v kavarnah. Kljub temu, če računate, da vam bo skodelica kave pomagala skozi dan, si zaradi tega ne dajte preveč krivde. Mogoče samo izključite mleko ali smetano.

V nosečnosti ena skodelica na dan

Pričakujete? Posvetujte se s svojim zdravnikom in vprašajte o omejitvi vnosa kave, ker obstajajo dokazi, da lahko to vpliva na porodno težo otroka, če ste noseči. Za nosečnice je varno, če zaužijejo do 200 miligramov kofeina na dan – približno eno skodelico. Ampak raje se prej posvetuj s svojim ginekologom.

Viri: Huxley R, et al. Uživanje kave, kave brez kofeina in čaja v povezavi z diabetesom mellitusom tipa 2: sistematični pregled z metaanalizo. Arhiv za interno medicino. 2009; 169 (22): 2053–2063. doi:10.1001/archinternmed.2009.439

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki