Snovi, ki ubijajo semenčice, so povsod – pod tušem, v vrsti pred blagajno in v hrani, ki jo imaš v košarici. Načinov, kako pridejo v telo, je ogromno in veliko vsakodnevnih kemikalij uničuje semenčice in celo vplivajo na zapis DNA. Nekatere vplivajo tudi na mobilnost spermijev. Tukaj je seznam nekaterih stvari, ki uničujejo semenčice:

1. Računi

Pomisli, kolikokrat na dan dobiš v roke račun; po jutranji kavici, na bencinski črpalki, v trgovini, v kinu, na večerji. Možnosti je neskončno. Težava pa je v tem, da je okoli 40 % računov premazanih s kemikalijo BPA, ki vpliva na hormone in posledično tudi na težave z neplodnostjo in srčnimi boleznimi. Nedavna raziskava objavljena v reviji Fertility and Sterility je odkrila, da imajo moški, pri katerih so našli višjo vsebnost BPA v urinu, manjše število semenčic.

Kako se zaščititi: Čeprav ni nobenih neposrednih dokazov, da računi vplivajo na neplodnost, zakaj bi tvegal? Namesto v žep, denarnico, ali kakšno drugo mesto, ki ga pogosto uporabljaš, račune raje spravi v posebno mapo ali kuverto.

2. Konzervirana hrana

vir: http://www.womenfitness.net

Veliko raziskovalcev verjame, da največjo količino kemikalije BPA človek dobi skozi embalažo živil. Seveda je konzervirana hrana zelo priročna, ampak vse pločevinke so premazane z BPA, kar pa se prenese tudi v hrano. Paradižnikova mezga in paradižnikove omake so še posebej nasičene z BPA.

Poglej tudi: Ali kava ubija moško plodnost?

3. Erotične igrače

vir: https://media.glamour.com

Seveda se ti ni treba znebiti vseh igračk (če jih imaš), izogibaj pa se erotičnim igračam, ki so narejene iz vinila. Vinil spušča ftalate – kemikalije za mehčanje plastike, ki pa povzročajo raka, alergije in neplodnost.

Kako se zaščititi: Izberi erotične igrače, ki so narejene iz kvalitetnega medicinskega silikona ali drugih varnih materialov.

4. Tuširanje

vir: businessinsider.com

Ftalati niso prisotni samo v erotičnih igračkah, ampak tudi v dišečih milih, šamponih, čistilih in vinilnih zavesah. Vročina prhe pa le olajša sproščanje teh kemikalij.

Kako se zaščititi: Izbiraj naravna mila in šampone in se izogibaj tistim, ki so močno odišavljeni. Namesto škodljivih vinilnih kopalniških zaves pa izberi trajne zavese iz blaga.

5. Pesticidi

vir: http://www.lifegate.com

Pesticidi se uporabljajo zato, da ubijejo škodljivce. Žal pa kemični pesticidi ne vidijo veliko razlike med semenčicami in lesnim črvom.

Kako se zaščititi: Pomaga, če sadje in zelenjavo temeljito opereš pred zaužitjem, vendar pa pesticidi niso samo na lupini temveč tudi v jedru. Zato izbiraj organsko pridelana živila ali pa ustvari lasten vrtiček.

6. Ogrevani avtomobilski sedeži

vir: grist.files.wordpress.com

Ogrevani sedeži se sicer slišijo kot super ideja, ampak imajo tudi negativne posledice, saj vplivajo na kakovost sperme. Ogrevani sedeži in tudi dolge vroče kopeli segrejejo moda do te mere, da oslabijo proizvajanje spermijev.

Kako se zaščititi: Težava je v neposredni toploti, zato se ob mrzlih dneh raje ogrej z zračnim ogrevanjem, ki bo krožilo po avtu.

7. Onesnažene ribe

vir: images.food52.com

Poliklorirani bifenili (PCB) so skupina toksičnih spojin, ki se akumulirajo predvsem v ribah. Seveda to ne pomeni, da so vse ribe nevarne in jih ne bi smeli jesti; pomembno pa je, da kupujemo ribe dobrega izvora (ribe ujete v čistih vodah).

Kako se zaščititi: Če zelo rad ješ ribe, priporočamo divji aljaški losos ali ribe lokalnih ribičev, ki lovijo v čistih vodah.

8. Posoda s premazi proti prijemanju

vir: media3.s-nbcnews.com

Kemikalije, ki jih uporabljajo v premazih proti prijemanju pogosto vsebujejo perfluoroheksanojske kisline, ki pa močno vplivajo tudi na neplodnost pri moških.

Kako se zaščititi: Izbiraj posodo narejeno iz neobdelanega nerjavečega jekla. Izogibaj se tudi pokovki za v mikrovalovno pečico. Njena embalaža je pogosto premazana s kemikalijami proti sprijemanju.

9. Parabeni

vir: http://images.indianexpress.com

Parabene se pogosto uporablja v kozmetiki, čistilih in tudi v hrani. Raziskave na glodalcih pa so pokazale, da parabeni povzročajo raka in abnormalne spremembe v spermi miši, ki zaužile paraben.

Kako se zaščititi: Izbiraj naravno kozmetiko in čistila, ali pa vsaj dobro preveri seznam sestavin. Namesto procesirane in konzervirane hrane pa raje posegaj po svežih živilih.

10. Dodani sladkor

Skoraj vsa predelana živila vsebujejo tudi dodane sladkorje, ki vplivajo tudi na spermo. Raziskovali so ugotovili, da imajo miši, ki so jim v dieto dodalo veliko sladkorja, 25x manjšo možnost uspešnega razmnoževanja. Čeprav te miši niso bile predebele in niso imele težav niti z visokim krvnim tlakom, so imele večjo možnost za zgodnjo smrt in manj mladičev.

Kako se zaščititi: Dodani sladkorji imajo različne negativne učinke na telo. Pozanimaj se o priporočeni količini dnevnega vnosa različnih sladkorjev in je skušaj ne prekoračiti.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki