S čokolado obliti oreščki predstavljajo odličen posladek, ki se prileže tako po kosilu, kot tudi za dvig energije na izletu. Najbolje pri tem pa je, da je njihova izdelava zelo preprosta. Lahko jih pripravite kar doma, pri čemer vam bodo zagotovo z veseljem na pomoč priskočili otroci. 

Naj otroci izberejo sestavine

Oreščki s čokolado so več kot vsota svojih sestavnih delov, predstavljajo pravo harmonijo okusov. Najbolj priljubljena je kombinacija čokolade in oreščkov ali rozin, včasih pa jim je dodana še vanilija ali cimet. Možnosti je res veliko. Da bo to sladko ustvarjanje vašim otrokom kar najbolj zanimivo, predlagamo, da izbiro sestavin prepustite njim. Pozorni bodite le na starost otroka (lešniki lahko predstavljajo nevarnost zadušitve do 3. leta starosti) in se prepričajte, da ni prisotne alergije na oreščke.

Izbirate lahko med različnimi čokoladami in oreščki, na zelo enostaven način pa boste pripravili tudi polnilo iz kremnega sira. V uredništvu Nosečke smo vam pripravili recept z rozinami, lešniki, brazilskimi oreščki, mandlji in orehi, kot dodaten izziv pa bodo vaši najmlajši pripravili tudi osvežilno polnilo. Priprava je preprosta in zabavna, zato ne bodite presenečeni, če vam bodo to aktivnost predlagali večkrat. 😉

Recept po Nosečkinem predlogu

Kaj boste potrebovali?

 • 500 g čokolade*
 • Rozine (ali drugo suho sadje – fige, marelice)
 • Orehe
 • Pražene lešnike
 • Brazilske oreščke
 • Pražene mandlje
 • 150 g kremnega sira
 • 1 žličko sladila po izboru 
 • ½ žličke arome mentola ali 2 žlici nasekljanih svežih metinih listov

*Okus čokolade si lahko izbirate sami, nekateri imajo raje temno čokolado, komu drugemu pa je morda bolj pri srcu bela čokolada. Obiščite spletno trgovino Mojačokolada.si in med bogato ponudbo poiščite tiste izdelke za peko, ki bodo najbolj odgovarjali vaši družini.

Do konca aprila 2020 lahko v spletni trgovini s kodo NOSECKA izkoristite tudi BREZPLAČNO poštnino.

Kakšen je postopek?

 1. V manjši posodi zmešajte aromo mentola ali nasekljane sveže metine liste, kremni sir in sladilo po vašem izboru oziroma izboru otrok.
 2. Z rokami ali uporabo dveh žlic iz mase oblikujte manjše kroglice. 
 3. Položite jih na krožnik in jih zaprite v hladilnik, da se strdijo. 
 4. Stopite čokolado. Uporabite lahko mikrovalovko ali pa mešate čokolado v posodi nad večjo posodo z vrelo vodo, dokler ne dobite gladke teksture.
 5. Pripravite večji pladenj (ali pekač iz pečice) in nanj položite peki papir.
 6. Rozine in oreščke dodajte stopljeni čokoladi in dobro premešajte. Z dvema žlicama jih previdno enega po enega polagajte na peki papir.
 7. Ko odstranite vse oreščke, iz hladilnika vzemite strjene kremne kroglice in ponovite postopek – potopite jih v stopljeno čokolado, jih počasi premešajte, da jih v celoti prekrije čokolada, nato pa jih položite na peki papir.
 8. Pladenj postavite v hladilnik, da se čokolada na oreščkih in kremni masi strdi. 
 9. Ko opazite, da je čokolada strjena, pladenj vzemite iz hladilnika in uživajte v dobrotah! 

Za obogatitev okusa predlagamo čokoladni preliv iz vanilijeve paste, izdelane iz pravega ekstrakta bourbonske vanilije iz Madagaskarja.

Polepšajte dan tudi nekomu drugemu

Mimogrede, zaprti v lični skodelici, obloženi s peki papirjem ali modelu za mafine, predstavljajo tudi odlično darilo. Ta recept vam zna priti prav predvsem sedaj v času koronavirusa, ko veliko staršev dela od doma. Zagotovo bi kakšnemu očku ali mamici s tako majhno pozornostjo polepšali delavnik, mar ne? 😉

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki