Kdaj nehati dojiti? Kakšni so najpogostejši razlogi za to? Je prenehanje dojenja na željo mamice zdravo? Kako dojenja odvaditi dojenčka? Kaj storiti, če se dojenček noče prenehati dojiti? Vse to so vprašanja, ki si jih zastavlja marsikatera mama.

Prenehanje z dojenjem predstavlja pomemben korak pri razvoju malčka. Za nekatere mame je to lahko velik izziv, zlasti, če niso prepričane kako se tega lotiti in, če je za to otrok sploh pripravljen.

Kdaj je najbolje prenehati z dojenjem?

Vsaka mama in otrok sta zgodba zase, zato ne obstaja točno določena starost otroka, kdaj bi morali začeti z odvajanjem. Temperament otroka, vajina izkušnja z dojenjem in splošen življenjski slog so navadno glavni faktorji pri dolžini dojenja. Če se mamica na delo vrne prej kot v obdobju 11-mesecev porodniškega dopusta, je smiselno, da začne z odvajanjem prej. V tem primeru je potrebno premisliti predvsem, kaj storiti, da bodo otrokove potrebe po vseh potrebnih hranilih kljub temu zadoščene.

dojenček
flaška
mleko po flaški
adaptirano mleko
mleko po flaški

Povprečna starost otroka ob prenehanju dojenja

Ne obstaja niti priporočena povprečna starost, kdaj bi bilo malčka najbolje odvaditi dojenja, velja pa upoštevati nasvete pediatrov, da je pri približno šestemu mesecu starosti potrebno dodajati več hranilnih snovi, kot sta železo in cink, kot jih lahko zagotovi zgolj dojenje. To je tudi primerna starost za vpeljavo hrane, ki bo z vitamini, minerali in drugimi hranili zagotovila zdrav otrokov razvoj, to pa lahko bistveno olajša navajanje otroka na manj dojenja. 

Osnovno priporočilo je, da je dojenček prvih 6 mesecev hranjen izključno z materinim ali adaptiranim mlekom, nekateri pa z uvajanjem hrane začnejo že pri 4-ih mesecih. Takrat mu ponujajte predvsem kašice, saj za uvajanje koščkov hrane velja par pravil:

 • Otrok mora samostojno sedeti v svojem stolčku
 • Kaže očiten interes za hrano in za hrano izteguje rokice
 • Nadzorujte vsak otrokov grižljaj
 • Podučite se o primernih velikostih kosov hrane

Otrok vam bo sam pokazal, da je pripravljen na uvajanje koščkov tudi s tem, da hrane ne bo porinil z jezičkom nazaj ven. V nasprotnem primeru bi to lahko uporabili kot informacijo, da še ni prerasel refleksa izplazenja jezička. Več o metodi uvajanja hrane s koščki si lahko preberete v članku o t.i. metodi BLW (eng. Baby Led Weaning).

blw 
naj otrok izbira pot
baby lead weaning
hranjenje otroka
otrok
hrana

Razlogi za prenehanje z dojenjem

Večino mamic navadno začne z odvajanjem otroka od dojenja v obdobju prvega leta otrokove starosti. Najpogostejši razlogi so naslednji:

 • Vrnitev na delovno mesto ali nadaljevanje izobraževanja
 • Otrok ne deluje zadovoljen, ko je hranjen izključno z dojenjem
 • Mama začne z jemanjem zdravil, katerih snovi se prenašajo skozi mleka na otroka
 • Dojenje za nekatere mamice ni prijetno, temveč povzroča bolečino
 • Premajhna količina mleka v prsih, zato se dodaja umetno mleko ali gosto hrano
 • Dojenček se ne pristavi dobro in tako ne dobi zadostne količine mleka
 • Včasih dojenček sam izgubi interes za dojenje
 • Nekatere mame sledijo normam določene kulture, ki priporoča prenehanje z dojenjem pri določeni starosti otroka
 • Par si želi še enega otroka, zato preneha z dojenjem, saj le-to vpliva na daljši izostanek menstruacije in s tem manjšo možnost zanositve (kljub temu dojenja ne gre uporabljati kot kontracepcijsko metodo).

Je prenehanje z dojenjem z danes na jutri zdravo?

Najbolje bi bilo, da otroka od dojenja odvajamo postopoma. Vseeno pa se lahko v življenju pojavi situacija, ki zahteva, da dojenje prekinemo tako rekoč čez noč. V danem trenutku je to lahko edina rešitev, vseeno pa ima ta metoda lahko določena tveganja. Gre za to, da se lahko mamici zaradi prekinitve povpraševanja po mleku pojavi problem preveč polnih prsi ali celo bakterijska okužba, imenovana mastitis.

Če nameravate z dojenjem prenehati na hitro, sledite naslednjim priporočilom:

 • Uporabite črpalko za prsi, a načrpajte zgolj majhno količino, da ne bo učinek ravno obraten in bi prišlo še do povečanja proizvodnje mleka v prsih
 • Prsi nežno masirajte, da preprečite mašenje mlečnih vodov
 • Imejte v mislih, da za dojenčka dojenje predstavlja več kot zgolj hrano
 • Za zmanjšanje količine mleka se o primernih kontracepcijskih tabletah pogovorite s svojim ginekologom
črpalka 
črpanje mleka
črpalka za mleko

Kako malčka odvaditi od dojenja, kaj storiti?

Idealno je, če otroka odvajate postopoma. Tako bo prehod tudi najmanj stresen, izognili pa se boste neprijetnostim, opisanim zgoraj. V primeru, da se sprašujete, kako otroka voditi z dojenja na gosto hrano, vam spodaj ponujamo par koristnih nasvetov:

 • Otroku namesto svojega mleka ponudite adaptirano mleko v flaški, s čemer se bo postopoma zmanjšala količina vašega mleka
 • S tem, ko se otrok razvija in uči novih spretnosti, mu namesto flaške čim večkrat ponudite kozarček ali skodelico, da se bo navadil piti sam
 • Za hitro in enostavno pripravo obrokov uporabite soparnik ali multipraktik. Tako boste na enostaven način zadovoljili potrebe po zadostnem vnosu hranljivih snovi 
 • V zelenjavno ali sadno kašico vmešajte nekaj svojega mleka, saj bo tako otroku okus še bolj prijeten in poznan
 • Vsak mesec postopoma povečujte količino hrane in zmanjšujte število dojenj
 • V prehrano vpeljite tudi meso, ribe, jajca in sadje, da zadovoljite otrokovo potrebo po hranilih za zdrav razvoj. Da bo otrok pojedel zadostno količino, mu jo lahko tudi pasirate ali kuhate do rahle konsistence.
 • Postopoma prilagajajte obroke, da se otrok navadi na urnik prehranjevanja z gosto hrano in ne pričakuje več dojenja ob določenih delih dneva.

Kaj storiti, če se otrok noče prenehati dojiti?

Zgodi se tudi, da bi mati rada prenehala z dojenjem prej, kot to želi dojenček. Načinov spodbujanja otroka, da se odvadi od dojenja, je več. 

Če je otrok že malce starejši, lahko takrat, ko bi se iz navade želel dojiti, poizkusite preusmeriti njegovo pozornost s kakšno novo igro ali branjem. Včasih se malčki nočejo odpovedati dojenju tudi zato, ker ga povezujejo z mamino bližino, zato mu v času odvajanja lahko nudite tudi malce več pozornosti in objemov.

Zna pa se tudi zgoditi, da se dojenju še ni pripravljen odpovedati zaradi prebolevanja bolezenskega stanja ali pa je to znak na začetek bolezni.Takrat so otroci bolj občutljivi in ravno dojenje jim takrat zaradi občutka varnosti in ugodja lahko koristi. To obdobje ni najbolj idealno za začetek odvajanja od dojenja, zato predlagamo, da to odložite na čas, ko bo otrok popolnoma zdrav.

dojenje 
prenehanje dojenja
prenehanje z dojenjem

V primeru, da z dojenjem začenjate ali pa želite nadaljevati, priporočamo Nosečkin vodnik za dojenje s številnimi koristnimi nasveti.

Ključ je v uskladitvi želja in potreb

Vsekakor ni tudi nič narobe, če z dojenjem poskusite čez čas še enkrat, če v prvo ne bosta uspešna. Ne glede na to, koliko časa boste otroka dojili, poizkusite najti ravnotežje med vašimi željami in željo vašega malčka. Vsekakor je koristi dojenja ogromno. Bolj kot priporočila okolice poslušajte predvsem sebe in otroka, saj je tudi nekajletno dojenje povsem normalno in za otroka koristno.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki