Če za letos z družino še niste končali z dopustom ali pa se boste odpravili na izlet samo za vikend, ti lahko pridejo prav priporočila glede uporabe sončne kreme pri majhnih dojenčkih in otrocih. 

Na embalaži sončne kreme boš pogosto našla napis, da izdelek ni primeren za uporabo na dojenčkih, mlajših od 6 mesecev. Kljub temu Ameriško združenje pediatrov dodaja, da na kožo dojenčka lahko nanesemo manjšo količino sončne kreme, kadar je to res potrebno. Seveda v okviru smernic, omenjenih spodaj v članku.

Izogibanje sončnim žarkom

Preden oceniš, da bo dojenčku bolj koristila sončna krema, kot, da je sploh ne uporabiš, poskrbi, da otroka (kot tudi sebe) ne izpostavljaš sončnim žarkom v osrednjem delu dneva. Ameriško združenje pediatrov svetuje izogibanje direktni in indirektni sončni svetlobi (za šipo ali v senci dreves) pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev med 10. in 16. uro. To seveda ne pomeni, da morata večino dneva preživeti v notranjih prostorih, upoštevaj pa priporočila zdravnikov.

  • Senca naj bo ves čas tvoj najboljši prijatelj. Uporabi, kar ti je v danem trenutku na voljo, od strehice vozička, do marele in sence pod bogato krošnjo dreves.
  • Otroka primerno obleči. Kadar temperature niso previsoke, dojenčka obleči v daljša, a tanka in lahkotna oblačila ter mu nadej široko pokrivalo.
  • Poišči oblačila z zaščitnim faktorjem. Kupi nekaj oblačil z zaščito pred ultravijoličnimi sončnimi žarki ali UVA/UVB zaščito za čas, ko se ne bosta mogla izogniti soncu. 
Eau Thermale Avène SPF 50 + Intense Protect nudi široko področje zaščite. Poleg zaščite pred UVA- in UVB-žarki zaščita pokriva tudi koži nevaren del vidnih sončnih žarkov, to je visokoenergijska vidna modra svetloba. Primeren za dojenčke od 6. meseca dalje, otroke, nosečnice, odrasle, za pooperacijsko zaščito, za zaščito svežih brazgotin in tetovaž. Ščiti tudi najbolj občutljivo kožo v najbolj ostrih pogojih, kot so visoka nadmorska višina, tropsko vreme, visoka vlažnost in drugi. Izdelek je zelo voododporen in ne pušča belih sledi.

Ne boj se uporabe kakovostne sončne kreme

Vseeno se sončnim žarkom ne moremo v celoti izogniti. Takrat v manjši količini nanesi sončno kremo na njegov obraz, roke, vrat in ušesa. Upoštevaj naslednja priporočila:

  • Testiraj sončno kremo na manjšem predelu kože, da preprečiš hujšo alergijske reakcije, preden jo naneseš na različne dele telesa. Idealno je, da uporabljaš izključno kreme, narejene za otroke.
  • Sončno kremo nanesi 15 do 30 minut preden se odpravita od doma. 
  • Nanos ponavljaj na vsako uro in pol.
  • Posegaj po kremah, ki se hitro absorbirajo in so vodoodporne
  • Uporabi zaščitni faktor SPF 30 ali višjega.

Ne pozabi na področje okrog oči, saj je tanka koža na tem predelu zelo občutljiva na sonce. V izogib težavam, če krema zaide v oči, posegaj po kremah, ki so zasnovane na naravnih ali hipoalergenih sestavinah.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki