Vstop v osnovno šolo je za vsakega otroka vznemirljiv čas. Pridobili bodo nove prijatelje, se vključili v različne zanimive izobraževalne aktivnosti, nekateri otroci iz majhnih krajev se bodo začeli peljati s šolskim avtobusom. Oba z otrokom pa bosta prvi šolski dan najverjetneje šla skozi paleto različnih čustev. 

Katera čustva lahko občutiš kot starš

Žalost

Ne bodi presenečena, če boš sedaj ti tista žalostna mama, kot jo vidimo v filmih, ki maha otroku v slovo, bodisi pred šolskim avtobusom ali šolo, in zadržuje solze. To je povsem normalno, poskusi le, da žalosti ne pokažeš otroku, saj se otroci ravno tega dne največkrat zelo veselijo. Zmedeno bi se spraševali, zakaj mama joka na tak vesel dan. 

Zakaj pravzaprav sploh lahko občutiš žalost? Od rojstva dalje si bila najpomembnejša oseba v otrokovem življenju, sedaj pa se moraš naučiti to vlogo malo spustiti. Če si do sedaj ves svoj prosti čas posvečala otroku, je večja verjetnost, da boš imela sedaj občutek, kot da izgubljaš svoj namen in smisel. A ne skrbi, zagotovo bodo te občutki kratkotrajni. Ko bo konec šole, se bodo spet z veseljem zapodili v tvoj objem in ti hiteli razlagati o novih sošolcih in sošolkah.

Zaskrbljenost

Tvoj otrok bo v varstvu učiteljev več ur naenkrat, kar zna biti strašljiva misel predvsem, če se otrok do šole čuva pri starih starših (s katerimi morda celo živite v isti hiši). Normalno je, da te skrbi za otrokovo varnost, saj ga prepuščaš osebam, ki jih zaenkrat še ne poznaš dovolj dobro. Dejstvo je, da nihče ne bo skrbel tako dobro za tvoje otroke, kot ti sama, že zato, ker otroka sama najbolje poznaš. A imej v mislih, da so učitelji in drugi, zaposleni na šoli, šli skozi leta izobraževanj zaradi katerih bo za varnost in dobrobit tvojega otroka poskrbljeno v največji možni meri. Poleg tega imajo tvojo telefonsko številko, na katero te bodo poklicali, če bo potrebno.

Ponos

Tvoje solze ob začetku šole bodo verjetno posledica kombinacije žalosti ob zavedanju, da tvoj otrok prav zares odrašča, in istočasno tudi ponosa. Prvota naloga vseh nas mamic je, da poskrbimo za otroka v zgodnjem obdobju njihovega življenja in ga pripravimo na svet. To je zares kompleksna naloga, milo rečeno. Ob tem, ko ves čas skrbimo za njihovo varnost, jih moramo istočasno naučiti tudi samostojnosti, lastne vrednosti in odgovornosti.

Vsaka mamica ima dneve, ko se sprašuje, če dela dovolj dobro in otroke usmerja na pravo pot ter jih uči pravih vrednot. Me otrok zares posluša? Se mu bodo dovolj vtisnile v spomin lekcije in načela, katere sem ga skozi leta učila? Se bo obnašal v skladu z njimi, ko mene ne bo zraven? Ob vstopu v šolo bo vse to prišlo do izraza. Takrat boš spoznala, da se je ves trud obrestoval. Otrok te je vsa ta leta res poslušal in opazoval! Presenečena in ponosna boš, ko boš videla, da zna pridobljeno samozavest in sposobnosti iz domačega okolja prinesti tudi v šolske klopi.

Katera čustva lahko občuti tvoj otrok 

Vzhičenost

Večina otrok z navdušenjem pozdravi novosti. Vzhičenost se lahko pojavi že ob nakupu prve šolske torbe ali takrat, ko se boste odpravljali v avto ali sprehod do šole, kjer ga čaka prvi šolski dan. Z velikimi navdušenimi očmi bodo gledali po učilnici, pozdravili učiteljico in se spoznavali z sošolci. Učilnica bo imela najverjetneje ob stenah tudi nekaj predmetov, s katerimi se lahko igrajo in učijo, kar bo dodatno vzpodbudilo radovednost.

Pred prvim šolskim dnevom se kot družina odpravite na ogled šole, tudi, če bo takrat zaprta. Če okoliša še ne poznate dobro, se sprehodite okrog igrišča in naj otrok ugiba katera učilnica je morda njegova. Prav tako šolsko torbo pripravite vsaj dan prej. Tako se bo naslednjega dne res veselil, morda bo od vzhičenosti tisto noč celo malo slabše spal.

Nelagodje

Nove in nepoznane izkušnje so za nekatere otroke lahko razlog za veselje, nekateri pa se v takih situacijah počutijo nelagodno. Poleg tega se  vsak (odrasel ali otrok) drugače sooča s stresom. Ne bodi presenečena, če se bo otrok prvega šolskega dne veselil, istočasno pa bo vidno nervozen.A ne skrbi, v večini primerov so otroci bolj prilagodljivi, kot starši mislimo.

Mogoče bo otrok pred šolskim avtobusom ali vrati šole potreboval dodaten pogovor ali objem. Takrat ga z veselim glasom opomni, da bo v šoli pridobil nove prijatelje in znanja ter počel številne zabavne aktivnosti. Povej mu, da komaj čakaš, da ti bo povedal vse o prijateljih in prvih vtisih, ko se spet vidita. Osredotoči se na pozitivne plati, naredita pa tudi plan za tisto popoldne. Dobra ideja je, da vsako leto prvi šolski dan preživite na poseben način, morda se celotna družina odpravite v živalski vrt ali sladoled in sprehod po mestu. 

Povsem normalno je, da je otrok pred vstopom v šolo nekoliko nervozen. Prav tako lahko to traja nekaj dni. Ko se bo navadil na novo rutino, okolje in prijatelje, se bo zmanjšalo tudi začetno nelagodje in vsak dan bo z večjim veseljem vstal iz postelje.

Obremenjenost

Verjetno bo otrok komaj čakal, da s teboj deli vse podrobnosti prvega dne, istočasno pa lahko opaziš tudi nekaj obremenjenosti. Vendarle gre za nekaj novega, za kopico novih pripetljajev in dogodkov, s katerimi se prej še ni srečal. Do sedaj je celo svoje življenje preživel v udobju doma ali v varstvu ter vrtcu, kjer se je cel dan lahko igral in tekali naokoli, od zdaj naprej pa bo vse nekoliko drugače. Naj te to ne skrbi preveč, saj je prvi razred vendarle prilagojen otroku, da je prehod iz vrtca v šolo čim manj stresen.

Dnevi se jim lahko od sedaj naprej zdijo daljši, jutranja rutina se spremeni, saj zdaj prvi na urniku ne bo več zajtrk, kot je bilo v vrtcu. Zvečer je treba pred spanjem šolsko torbo pripraviti za naslednji dan, slej ko prej bodo dobili tudi prvo domačo nalogo. Vse te spremembe bodo v pozitivnem smislu pomagale sooblikovati otrokov karakter, saj bo z novimi rutinami sproti pridobival tudi samozavest in občutek za red ter strukturo.

Vseeno pa imej v mislih, da zna biti to za otroka včasih kar obremenilno, zato mu nameni nekoliko več pozornosti, če opaziš, da jo potrebuje. Vprašaj ga, kaj mu je bilo najbolj všeč v dnevu, kaj počnejo po kosilu, v kateri vrsti sedi, s kom si deli klop in tako naprej. To bo otroku pomagalo, da bo mentalno ponotranjil dogodke dneva, naslednjega pa se bo bolj veselil, saj bo še bolj ozavestil, kaj lahko pričakuje in kakšne so njegove obveznosti.


Pripravita se že prej – skozi igro!

Znanstveniki so si že dlje časa enotni, da obstajajo določena leta “občutljivosti”, kar se nanaša na obdobje, ko so za določeno področje še bolj dovzetni. Otroci se učijo skozi igro in učijo se ves čas, njihov kognitivni razvoj se neprestano razvija in raste. Marija Montessori je obdobje od rojstva do 6. leta imenovala z obdobjem “srkajočega uma”.

Eden izmed najbolj učinkovitih načinov, ki otroku približajo črke, številke in besede, so kartice, kjer je zapisana beseda ali črka in dodana slika predmeta, živali ali obraza, ki izraža čustvo, če je namen kartic poznavanje različnih čustvenih stanj. Ob raznoliki uporabi naših kartic in plakatov, ki bodo vsakič znova pritegnili otrokovo pozornost, je koristi učenja s karticami mnogo. Med glavnimi so predvsem:

  • Izboljšanje in spodbujanje kognitivnega razvoja otroka,
  • Večje zavedanje in interes za širše okolje, naravo,
  • Izboljšanje fine motorike,
  • Stimulacija in ljubezen do učenja, kar se nadaljuje v višje starosti,
  • Večja samozavest.

Skupaj se veselite novega obdobja

Nedvomno je vstop v šolo poseben mejnik v otrokovem življenju, istočasno pa tudi za starše. Pričakuj, da se lahko pojavi različna paleta čustev, od ponosa, vzhičenosti, do žalosti in zaskrbljenosti. Skozi ta čustva gredo tudi otroci. Res pa je, da je osnovna šola čas, ko začenjajo spoznavati kdo v resnici so in kaj jih najbolj pritegne in zanima. To pa je zagotovo dovolj velik razlog, da se tega novega obdobja veselimo tako starši, kot otroci.

V Baby Centru vedo, kaj potrebujete

V Baby Centru so tudi letos poskrbeli, da bo vrnitev v vrtec ali šolo brezskrbna. Starši boste pri njih enostavno izbrali tako otroške nahrbtnike in šolske torbe kot tudi različne potrebščine. Navdušujejo nove kolekcije oblačil in obutve ter različni praktični dodatki, ki bodo najmlajšim v veselje vsak dan.

Izdelke najdete v vseh trgovinah Baby Center ali v njihovi spletni trgovini.

Na njihovem FaceBooku in Instagramu pa lahko vedno odkrijete novosti in aktualne ugodnosti ter se pridružite edinstveni družini Klub Baby Center, ki jo povezuje skrb za veselo otroštvo in zadovoljno starševstvo. Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki