Fotografinja Ashlee Wells Jackson je s svojim projektom TELO V 4. TRIMESEČJU želela pokazati, da strije, brazgotine in druge spremembe, ki se pokažejo na telesu po porodu, ne kazijo materine lepote. Pomagajo ji povedati čudovito zgodbo.

Projekt izvira iz fotografinjine lastne težke nosečniške izkušnje in je plod dveletnega ustvarjanja čiste ljubezni. Od začetkov na Facebook strani, je projekt prehodil dolgo pot in je sedaj na voljo  tudi v tiskani obliki.

Tukaj je nekaj izjemnih žensk, ki so premagale svoj strah, stopile pred fotoaparat in tako delile svojo zgodbo od nosečnosti, čez porod, do materinstva.

Ashlee (fotografinja) in Nova, 5 mesecev po porodu

Njena zgodba: “Ni se mi zdelo pošteno prositi toliko žensk, da delijo nekaj tako pogumnega in lepega, če tega ne bi najprej storila sama.”

Ashlee je prvega sina, Xavierja, rodila v 28. tednu. Svoj porodni načrt in ideje o porodu doma, je morala zamenjati za 36 minutni porod v porodnišnici. Po 46. dneh v bolnišnici, je lahko malega zdravega Xavierja odnesla domov. Dojila ga je do njegovega tretjega leta.

V drugo, je Ahlee na svoj poročni dan izvedela, da pričakuje dvojčici. Njeno veselje se je končalo dva tedna kasneje, ko je izvedela, da imata dvojčici Twin to Twin Transfusion Syndrome (TTTS). Pri 24. tednih sta se rodili s pomočjo carskega reza.

Ena od dvojčic, Aurora, je umrla. Druga, Nova, je preživela 100 dni v porodnišnici in prestala dve operaciji možganov. 5 mesev po tem, ko je Novo lahko odpeljala domov, je Ashlee začela s projektom Telo v 4. trimesečju.

A’Driane in Austin, 6 mesecev po porodu

Njena zgodba: Veteranka Air Force-a ima za sabo že tri nosečnosti. Pri drugi nosečnosti se je borila s predporodno depresijo. Tokrat je to depresijo lahko zdravila z varnimi zdravili.

Aimee in Paul, 8 mesecev po porodu

Njena zgodba: Aimee ima sindrom policističnih jajčnikov in endometriozo. Rekli so ji, da nikoli ne bo mogla zanositi brez hormonske terapije. Po nekaj tednih slabega počutja je presenečeno ugotovila, da je kljub vsemu že 9 tednov noseča. Med nosečnostjo je imela težave s pridobivanjem teže, ampak je rodila zdravega fantka.

Amber in Maggie, 4 mesece po porodu

Njena zgodba: Amber skrbi, kako se bo vrnila v svojo službo pri Air Force-u. Pravi, da ima manj kilogramov kot pred nosečnostjo, a je njeno telo drugačno. Ponosna je na svoje strije in jih ponosno nosi.

Aubree in Von, 6 mesecev po porodu

Njena zgodba: Aubreeina prva nosečnost s sinom Vance-om (zdaj 3 leta), je bila vse prej kot lahka. Preeklampsija in dvakrat neuspel poizkus pomoči z epiduralno analgezijo, jo je privedel do nenačrtovanega naravnega poroda. Njen porod v drugo? Brez problemov.

Bria in Arrow, 22 mesecev po porodu

Njena zgodba: Kljub temu, da je bila Bria presrečna zaradi svoje nenačrtovane nosečnosti, je trpela za predporodno in poporodno depresijo. Celotna izkušnja, ki vključuje porod v vodi, pravi, da jo je naredila močnejšo.

Brittany in Ryder, 8 mesecev po porodu

Njena zgodba: Brittany svojo pozitivno izkušnjo z naravnim porodom pripisuje Bradleyevi metodi. Začetek dojenja je bil zaradi Ryderjeve zajčje ustnice malce težji, a se je hitro uredilo.

Carly in Addison, 5 mesecev po porodu

Njena zgodba: Carlyjin 22-urni porod se je končal s carskim rezom. Mesece je bila jezna na svoje telo, ki naj bi jo na tem področju razočaralo, mu je pa zelo hvaležna za možnost dojenja.

Carolyn in Violet, 18 mesecev po porodu

Njena zgodba: Carolyn je mislila, da bo imela zaradi svoje prekomerne teže velike težave z zanositvijo. Prebrala je vrsto tveganj povezanih s prekomerno težo v času nosečnosti in ves čas jo je skrbelo. A brez razloga. Njena nosečnost je potekala gladko, prav tako njen vaginalni porod.

Catherine, Taylor (2) in Andrew, 10 mesecev po porodu

Njena zgodba:  Catherine je bila sama nedonošenka in sestra v porodnišnici, zato se je odločila, da bodo njeni otroci popolnoma donošeni.  Njen prvi sin, Taylor, se je rodil v 37. tednu in je moral ostati v porodnišnici nekaj tednov. Po tem je poiskala porodni dom, kjer je sodelovala s samostojnimi babicami in v 39. tednu rodila zdravega fantka.

Christina, Avery (2) in Cambrie, 6 mesecev po porodu

Njena zgodba:  Po tem ko se je spopadala z neplodnostjo, sta bili obe Christinini nosečnosti presenetljivo lahki. Oba njena otroka sta se rodila v vodi v privatnem porodnem domu ob popolnoma istem času. Do minute.

Davie in Brenlee, 4 mesece po porodu

Njena zgodba: Po štirih nosečnostih, je Davie preživela že vse. Ko se je rodil njen prvi sin, je bila še najstnica. Ker ni poznala možnosti, je rodila z epriduralno. Njen drugi otrok se je rodil prezgodaj, s pomočjo carskega reza. Bil je zelo bolan in po 4. dneh so mu izklopili aparate, ki so ga držali pri življenju. Dojenček številka 3? Še en carski rez. Njen četrti porod pa je bil neverjeten. Z dvema potiskoma je rodila vaginalno. (VBAC porod).

Jennifer O., Katherine (14 m) in Byron, 3 meseci po porodu

Njena zgodba: S samo 11. meseci razlike med porodoma, se je Jennifer odločila za dva različna poroda. Drugi ji je bil ljubši, saj je izbrala epiduralno.

Jennifer K. in Cara, 11 mesecev po porodu

Njena zgodba: Kljub temu, da je Jennifer za svojega porodničarja izbrala ginekologa, ki ga je obiskovala že od 17. leta, je bila njena porodna zgodba, ki se je končala s carskim rezom, zanjo zelo travmatična. Zahvaljujoč dojenju, se s hčerko Caro odlično povezuje.

Julia in Omolola, 15 mesecev po porodu

Njena zgodba: Po sprožitvi poroda, ki je trajala cela dva dni, je Julia doživela vaginalni porod na kakršnega je upala. Dojenje ni lepo steklo, zato se je obrnila na Skupino za pomoč pri dojenju in uspelo ji je.

Kayla in Isa, 7 mesecev po porodu

Njena zgodba: Mamica štirih otrok je doživela več spontanih splavov in izgubila enega od dvojčkov med zadnjo nosečnostjo. Za preživelega dojenčka, si je izbrala porod doma, ga celo snemala in v živo predvajala.

Kim in Zachary, 9 mesecev po porodu

Njena zgodba: Kim je izgubila najstarejšo hčerko Emo zaradi Sindroma nenadne smrti pri samo osmih mesecih. Sledile so štiri zaporedne nosečnosti, ki so se vse končale z gladkim porodom doma. Potem je prišel Zachary (na sliki). Ko se je rodil ni dihal in babica ga je oživljala 9 minut. Zdaj je živ in zdrav (in zelo srčkan).

Kym in Wesley, 14 mescev po porodu

Njena zgodba: Zaradi težkih jutranjih slabosti je bila Kim primorana prenehati z delom v 11. tednu nosečnosti.  Večino svoje nosečnosti je preležala. Z Wesleyem sta se močno trudila, da bi jima dojenje le uspelo in nista odnehala dokler temu ni bilo tako.

MaryEllen in Aaron, 7 mesecev po porodu

Njena zgodba: Po spontanem splavu, je MaryEllen ponosna mamica malemu Aaronu. Rodil se je v 36. tednu in je nekaj tednov preživel v inkubatorju, da se je naučil regulirati telesno temperaturo.

Rachel in Ayla, 3 mesece po porodu

Njena zgpdba: Rachel je med nosečnostjo postala mati samohranilka in se sploh ni počutila sposobno biti mami. A sedaj, ko je Ayla tukaj, se odlično razumeta.

Sandra in Ava, 8 mescev po porodu

Njena zgodba:  Po izkušnji z mrtvorojenim dojenčkom, je bila Sandra prestrašena, ko je dve leti kasneje izvedela, da je spet noseča. S podporo in pomočjo strokovnih delavcev, ki so opravili carski rez, je rodila zdravo punčko Avo.

Sara in Roman, 9 mesecev po porodu

Njena zgodba:  Po težkem otroštvu, je Sara prisegla, da ne bo nikoli  mama. Zaradi hormonskih težav je kazalo, da tudi zares ne bo. Potem pa je nepričakovano zanosila. Pravi, da jo je Roman popolnoma spremenil in jo naučil kako se kaže čustva, smeji, ljubi in joka.

Shawn in Palmer, 9.5 mesecev po porodu

Njena zgodba:  Umetna oploditev, hiperetenzija in predležeča posteljica, so samo nekatere od težav v Shawnini nosečnosti. A ko je domov prinesla hčerko Palmer, je bilo vse poplačano.

Toi in Alyson, 7 mesecev po porodu

Njena zgodba: Zaradi problemov s strjevanjem krvi, ji je moral partner vsak dan injicirati zdravilo. Ni naredila porodnega načrta in se je prepustila toku. Ta jo je privedel do epiduralne in na koncu do carskega reza.

Whitney in Ferris, 6 mesecev po porodu

Njena zgodba: Whitney je izbrala porod v vodi. Čeprav pravi, da nikoli ne bi še enkrat rodila, misli, da verjetno bo.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki