Babištvo, ena izmed najstarejših in najpomembnejših medicinskih praks, je bilo nedavno vpisano na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine. Ta vpis predstavlja veliko priznanje za ta starodavni poklic in je bil sprejet na zasedanju medvladnega odbora Unescove konvencije v Bocvani. Pri nominaciji so sodelovale različne države, med njimi tudi Slovenija, ki je imela ključno vlogo pri pripravi nominacije.

Babištvo ni zgolj medicinski poklic, ampak je globoko ukoreninjeno v kulturi in tradiciji skrbi za ženske, dojenčke, otroke in družine. Babice so nosilke posebnega znanja in veščin, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Njihova vloga sega onkraj osnovne medicinske oskrbe, saj nudijo celostno podporo in svetovanje skozi nosečnost, porod in obdobje po rojstvu otroka.

Dr. Zalka Drglin, strokovna sodelavka pri nominaciji z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poudarja, da babištvo združuje ljubečo skrb in strokovnost. Babiška vednost je edinstvena mešanica dolgotrajnih tradicij porodne pomoči in sodobnih znanstvenih spoznanj. Ta znanja obsegajo ne le medicinsko in anatomskega znanja, temveč tudi intuicijo, čutno zaznavanje in empatijo.

Pomemben vidik babištva je tudi njegova kulturna in družbena vloga. Babice so pogosto središče skupnosti, kjer se združujejo znanje, izkušnje in kultura. Vključujejo posebne obrede, praznovanja in besedišče, ki so pomembni za ohranjanje kulturne identitete in zgodovine.

Vpis babištva na Unescov seznam je ključnega pomena za ohranjanje in promocijo te nesnovne kulturne dediščine. Ta priznanje prinaša tudi večje ozaveščanje o vlogi in pomenu babic v sodobni družbi, še posebej v kontekstu zdravstvenega varstva žensk in otrok.

Slovenija ima na Unescovem seznamu sedaj že sedem vpisanih elementov. Ob tej priložnosti je napovedan tudi premierni prikaz dokumentarnega filma o sodobnem slovenskem babištvu in njegovem pomenu, ki bo 24. januarja 2024 v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Ta film bo ponudil vpogled v sodobno prakso babištva in njegove večplastne dimenzije, od medicinskih vidikov do kulturnih in socialnih vlog, ki jih babice igrajo v naši družbi.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki