Tvoj dojenček se iz neprestano zaspanega novorojenčka začenja spreminjati v pravega dojenčka, pri katerem že lahko opaziš doseganje določenih mejnikov.

Vsak dan postaja močnejši, lahko ga že nežno začneš spodbujati k dvigovanju glavice od podlage. Nekateri 3 tedne stari dojenčki že dvignejo glavo za 45 stopinj in vse boljši in močnejši postajajo, večkrat ko mu ponudiš to možnost. Istočasno so njihovi možgani pri tej starosti že pripravljeni opazovati bolj kompleksne oblike, torej ne več zgolj kroge, temveč tudi cikcak motive, saj se je v tem času zelo izboljšala tudi njihova zmožnost koncentracije na predmete in oblike pred njimi. Trenutno žal dojenček še ni razpoložen za kakršnekoli igre ali aktivnosti, lahko tudi velik del dneva prejoka, za kar so najverjetneje razlog krči ali kolike

Naj te ne skrbi, če dojenčku priteče iz ust nekaj mleka, saj količinsko lahko morda izgleda veliko, verjetno pa gre verjetno le za količino ene jušne žlice, predvsem pa bo v mesecu ali dveh izvenelo. Pogovori se s pediatrom, če dojenček res pogosto bruha večje količine mleka in pa tudi, če bo imel temperaturo višjo od 38°C. Normalno je tudi, da v kakec spreminja barvo v barvo gorčice, blede rumene, rumeno rjave, svetlo rjave ali rjavo zelene barve.

Do dopolnjenega 1. leta starosti jim je priporočeno dodajati 400 IE (10 μg) vitamina D dnevno, a pred dodajanjem se pogovori s pediatrom in upoštevaj njegov nasvet. 

Če ste kot družinica pripravljeni sprejeti prve obiske, da tudi prijatelji in družina spoznajo dojenčka, jim ne pozabi naročiti, da si pred pestovanjem umijejo roke. Prav tako obisk prestavite na kasnejši čas, če je kdo prehlajen, da se slabo počutje ne prenese na dojenčka.

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

 

Nosečkini priročniki

 

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki