Dojenčki v materinem trebuščku kisik in hranila dobivajo iz posteljice, ki je na notranji steni maternice. Posteljica je z otrokom povezana s popkovino, ta pa v otroka vstopa na njegovem trebušnem predelu, kjer je kasneje popek. Po porodu popkovino stisnejo in prerežejo blizu novorojenčkovega telesa. To za novorojenčka ni popolnoma nič boleče, saj popkovina ni oživčena. Na mestu ostane krn popkovine.

Kako dolgo bo moj novorojenček še imel ostanek popkovine?

Babica v porodni sobi popkovino odreže nekaj centimetrov od otrokovega telesa in nanj namesti posebno sponko, ki jo v naslednjih dneh snamemo in pustimo, da se popek suši, dokler sam ne odpade. Popkovina ni oživčena, zato otroka to ne boli, je pa njegov popkovni krn vstopno mesto v telo, zato moramo poskrbeti, da je ves čas suh in čist. Ostanek popkovine se bo posušil in odpadel v roku sedmih dni, ostanek krna popkovine se ponavadi posuši v nekaj dneh.

Kako skrbeti za popek, ki se ga še drži ostanek popkovine

V prvih dneh po porodu poskrbi, da bo ostanek popkovine ves čas čist in suh. Ko bo odpadel, boš morda opazila sledove krvi na plenički – ne skrbi, to je normalno. Včasih ostane tudi malce rumenkaste tekočine, vidni so lahko tudi mali koščki tkiva. Ti koščki ali granulomi se ponavadi posušijo sami, v nekaterih primerih pa jih mora odstraniti zdravnik. Težava z granulomi ni nevarna, postopek odstranitve je za novorojenčka popolnoma neboleč.

Preden popkovina popolnoma odpade:

  • Poskrbi, da bo ostanek popkovine ves čas čist in suh. Pleničko zavihaj tako, da se ne bo dotikala popka. Tako bosta popek in ostanek popkovine večino časa ostala suha.
  • Do takrat, ko je popek popolnoma suh, novorojenčka umivaj le z gobico in vodo, ne umivaj ga v banjici.
  • V toplem vremenu naj bo novorojenček oblečen le v pleničko in široko majico. Tako se bo ostanek popkovine hitreje posušil in odpadel.
  • Izogibaj se oprijetim pajackom.
  • Nikoli ne poskušaj odtrgati ostanka popkovine, tudi če visi le še na nitki.

Preberi še: Kako pravilno čistim novorojenčkov popek


Kakšni so znaki okužbe popka?

Okužbe popka so redke. Z zdravnikom se posvetuj, če:

  • je koža okoli popka rdeča, izgleda otekla, je na dotik boleča,
  • ima ostanek popkovine neprijeten vonj in rumen izcedek,
  • če krn popka ne odpade po več kot desetih dneh po rojstvu,
  • izcedek iz predela popka ne poneha v nekaj tednih po odpadlem krnu.

S čim čistim popek?

Za čiščenje popkovine ni treba uporabljati 70 % alkohola, razen če tako posebej priporoči zdravnik ali medicinska sestra. Včasih so priporočali prav čiščenje z vatirano palčko in alkoholom, novejše raziskave pa so pokazale, da se popkovine, ki jih ne mažemo z alkoholom, zacelijo enako hitro, nimajo večjega tveganja za okužbo in izognemo se draženju kože z alkoholom.

Za čiščenje uporabljajte fiziološko raztopino. Vsakič novo kapsulo!

Najnovejša pršila, ki se uporabljajo tudi v porodnišnicah, pa vsebujejo oktenidinijev dihidroklorid, ki delujeta antiseptično, razkuževalno (brez alkohola!) in tudi pripomoreta k boljšemu celjenju. Pediatri in patronažne sestre rade svetujejo Ofenosept pršilo, ki je brez alkohola in vsebuje obe zgoraj našteti učinkovini.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki