Trma in vztrajnost sta popolnoma enaka psihološka procesa.

Razlika med njima je predvsem v uporabi te volje: medtem ko jo eni usmerjajo v pozitivne, koristne cilje, ki jim prinesejo pohvale in odobravanje, se drugi zataknejo ob manj pomembnih, včasih nerazumnih željah, ki povzročajo napetost in stres v okolici.

Velikokrat se zdi, da je otrokova trma zgolj trma, v resnici pa gre za vztrajnost, ki še ni našla prave smeri. Razmejitev med trmo in vztrajnostjo je subtilna in odvisna od perspektive, vendar obstajajo jasni znaki, ki nam pomagajo ločiti eno od druge.

Dejanja, ki jih običajno interpretiramo kot trmo:

 • ne služijo pozitivnemu namenu,
 • nimajo jasnega, razumnega cilja,
 • so izvedena z pretirano zagnanostjo,
 • povzročajo motnje ali nelagodje v okolici,
 • so na škodo otroka ali drugih. 

Nasprotno pa so dejanja, ki jih razumemo kot izraz vztrajnosti:

 • imajo jasen, koristen namen,
 • so v skladu z interesi otroka in staršev,
 • so smiselna in razumna,
 • potekajo v okviru zdravega ravnotežja, ne da bi škodovali sebi ali drugim.

Iz trme v vztrajnost pri otroku

Ko otrok preide skozi vse faze trme, se bo njegovo vedenje opazno spremenilo. Otrok, ki ga boste usmerili iz poti trme na pot vztrajnosti, bo kazal preobrazbo, ki bo opazna vsem okrog vas.

Ne bodite presenečeni, če bodo sosedje, sorodniki in šolsko osebje začudeno spraševali, kako vam je uspelo doseči takšno spremembo. “Kakšno čarovnijo uporabljate pri svojem otroku? Popolnoma drugačen je!”

Z učinkovitim pristopom k prevzgoji boste:

 • Občutno zmanjšali vsakodnevni stres, pridobili boste znanje za preprečevanje konfliktnih situacij in izboljšali sodelovanje z otrokom.
 • Ohranili dragocene ure in živce, saj boste znali otrokovo pozornost usmerjati na konstruktiven način, tudi v bolj zahtevnih trenutkih.
 • Otroka spodbudili k razvoju ‘modre’ vztrajnosti, s katero bo znal ločiti, kdaj je prav vztrajati in kdaj je bolje popustiti.
 • Zmanjšali občutek krivde in izboljšali svoje počutje, saj boste z boljšim razumevanjem in komunikacijo z otrokom izboljšali medsebojni odnos, ne da bi morali posegati po strogosti in kaznovanju.
 • Vse te dragocene uvide in veščine boste pridobili v naši šoli za starše, kjer bomo razkrili, kako preusmeriti otrokovo trmo v vztrajnost, ki koristi tako njemu kot celotni družini.

Formula preobrazbe: T+S=V

Ključ do preobrazbe trme v vztrajnost leži v uravnoteženem pristopu, ki združuje disciplino z globokim razumevanjem in empatijo. Disciplina tukaj ne pomeni strogega kaznovanja, temveč vzpostavljanje jasnih, doslednih meja in pravil, ki otroku nudijo strukturo in občutek varnosti. Ko se temu doda razumevanje – prizadevanje staršev, da resnično razumejo, kaj otrok čuti in zakaj se obnaša trmasto – se ustvari okolje, kjer se otrok lahko uči in raste.

Trma + Starši (razumevanje + disciplina) = VZTRAJNOST

To ni le formula za preobrazbo otrokove trme, ampak je tudi osnova za razvoj vztrajnosti – sposobnosti, da otrok vztraja pri doseganju ciljev, tudi ko se srečuje z izzivi ali neuspehi. Vztrajnost je lastnost, ki bo otroku koristila skozi celo življenje, saj je temelj za učenje, osebni razvoj in doseganje uspeha.

Spletni program Trma pri otroku

Z razumevanjem in usmerjanjem otrokove volje in trme v pozitivne oblike vztrajnosti, postavljate temelje za vzpostavitev močnega odnosa, ki bo ključen skozi turbulentno obdobje odraščanja.

Investiranje v spretnosti in znanja za obvladovanje trme ni le naložba v trenutno harmonijo družinskega življenja, temveč tudi pomembna priprava na izzive, ki jih prinašajo najstniška leta.

Naš tečaj Trma pri otroku ni zgolj niz tehnik za umirjanje trenutnih izpadov jeze, temveč je strateški pristop k vzgoji, ki gradi otrokovo samozavest, samostojnost in sposobnost konstruktivnega reševanja problemov. Te veščine so neprecenljive, ko se otroci znajdejo pred kompleksnejšimi življenjskimi preizkušnjami najstništva.

Z vključitvijo v naš program boste:

 • Razvili globlje razumevanje otrokove psihologije, ki vam bo omogočilo prepoznavanje in podporo pri razvoju njihove individualnosti in samostojnosti.
 • Naučili se boste tehnik komunikacije, ki spodbujajo odprt dialog, medsebojno spoštovanje in učinkovito reševanje konfliktov, kar je še posebej pomembno v najstniških letih.
 • Postavili boste trdne temelje zaupanja, ki bodo vašemu otroku omogočili, da se počuti varno pri deljenju svojih težav in izzivov z vami.
 • Spodbudili boste razvoj otrokove notranje motivacije, ki je ključna za uspešno soočanje z akademskimi izzivi in življenjskimi odločitvami.

Investicija v vaše znanje in veščine danes bo otroku pomagala razviti odpornost in samozavest, ki ju potrebuje za uspešno navigacijo skozi najstniška leta in vse izzive, ki jih prinaša odraslost. 

Trenutno poteka akcija 37 EUR (redna cena 97 EUR). Mesta so omejena!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki