Verjetno si slišala že ogromno nasvetov (dobrih in slabih), kdaj je najboljši čas, da zanosiš. Ne glede na to, kaj pravi google, tvoja stara teta ali naključna gospa v vrsti v trgovini – magični trenutek, ki je edini najboljši za zanositev ne obstaja. Vseeno pa je veliko faktorjev, ki vplivajo na nosečnost. Med njimi je tudi tvoja starost.

Kaj lahko pričakuješ pri nosečnosti v različnih starostnih obdobjih?

Ženska v 20ih

Tvoje telo: Po mnogih letih previdnosti, je zdaj tvoje telo končno pripravljeno na zanositev. Veliko zdravnikov to starostno obdobje smatra za najboljše za zanositev – zaradi mladosti! Tvoje telo je močno, mlado in pripravljeno na to veliko spremembo.

Če boš zanosila v svojih 20ih, boš imela manjše možnosti za nekatere nosečniške zaplete, kot so npr. nosečniška sladkorna in preeklampsija. Poleg tega nosečnost v tem času zmanjša možnosti razvoja raka na dojkah in materničnem vratu!

Pri teh letih imaš tudi več možnosti za zanositev in zelo malo možnosti za spontani splav.

Pa še veliko energije imaš (saj si še do pred kratkega bila sposobna do jutra žurati s prijateljicami, kajne?)

Fizično gledano je torej nosečnost v tem času idealna, ampak je seveda treba dodati, da vseeno lahko pride do različnih zapletov. Ne glede na starost.

Tvoje mentalno stanje: Zanositev v tem času te lahko močno preseneti. Veliko žensk se v tem odobju še trudi začeti svojo kariero in išče načine, kako kombinirati službo z družinskim življenjem.

Poleg tega je velika verjetnost, da s svojim partnerjem nista skupaj že zelo dolgo in lahko nosečnost za vajino zvezo pomeni obremenitev in stres. Če še nimata dobrih in stalnih služb, pa so tu še finančne skrbi.

Vseeno pa te tvoj mladostni duh lahko vodi skozi vse težave!

Tvoj dojenček: Mlada si in tvoja jajčeca prav tako! To pomeni, da je zelo majhna verjetnost, da bo pri razvoju otrokovih kromosomov prišlo do anomalij.

Ženska v 30ih

Tvoje telo: Verjetno si že kdaj slišala, da lahko po 35. kar odmisliš vse možnosti o zanositvi. Vendar to ne drži. Nosečnost v tem obdobju je lahko precej podobna nosečnosti v 20ih. Le v primeru, da boš imela v nosečnosti težave s sladkorno ali visokim krvnim tlakom, boš morala pogosteje hoditi na preglede.

Vseeno pa se po 35. letu zvišajo možnosti težav z zanositvijo in možnosti spontanega splava ter možnost, da boš morala roditi s carskim rezom.

Poglej tudi: Skrbi, s katerimi se soočajo ženske, ki prvič zanosijo po 35. letu

Tvoje mentalno stanje: Sproščeno. Zelo verjetno je, da si v tem obdobju že bolj ustaljena kot pri svojih 20ih in imaš v življenju več stalnic in varnosti.

To seveda še ne pomeni, da ne boš imela omg-omg-mamica-bom trenutkov, vendar imaš verjetno okoli sebe dobro podporo, saj so tvoje prijateljice tudi že mamice!

Tvoj otrok: Po 35. letu so višje možnosti, da se bo otrok rodil z Downovim sindromom ali, da prišlo do spontanega splava, vendar se večina otrok rodi popolnoma zdravih. Obstaja veliko testov, ki ti bodo že vnaprej prikazali sliko tvojega telesnega stanja in ti ponudili vpogled v to, kakšno nosečnost boš imela.

Ženska v 40ih

Tvoje telo: Čeprav je zdrava nosečnost v tem obdobju popolnoma možna, boš imela več pregledov, zaradi možnosti komplikacij. V tem obdobju možnost spontanega splava skoči na 51% in obstaja visoka verjetnost za razvoj težav z visokim krvnim tlakom, preeklampsijo, sladkorno in težave s posteljico.

Lahko se zgodi tudi to, da boš imela težave z zanositvijo.

Tvoje mentalno stanje: V tem obdobju si verjetno že zares močno želiš otroka in boš zato morda pogosto zelo čustvena.

Ker nisi več tako mlada, te bo tvoja nosečnost morda utrujala in lahko se zgodi, da se boš počutila osamljeno, saj bo imela večina tvojih prijateljic v tem času že večje otroke.

Tvoj otrok: Zaradi tvojih hormonov v tem obdobju, obstaja večja možnost, da boš imela dvojčke ali trojčke. Poveča pa se tudi možnost kromosomskih anomalij.

Pomembno: Ženske se med seboj razlikujemo. Če si zdrava, seveda ni razloga za skrb, morda bo nosečnot zate samo malo bolj naporna. Ali pa ne. Je pa seveda več možnosti za določene težave, kot v mlajših letih. Če si želiš otročka, kar pogumno! 🙂


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Prenesi si E-priročnike:


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki