Kako se počutite, ko vas nekdo zmasira, objame in poljubi? Kaj se zgodi v vašem telesu, ko začutite stik in dotik na kožo, ki traja nekaj časa in se lahko sprostite in prepustite doživetju?

Prav gotovo je stanje v vašem telesu bolj prijetno po masaži in prav tako to velja tudi za dojenčka. Starodavno znanje masaže, ki se je ohranilo na določenih predelih sveta do danes, se obuja tudi na delih, kjer je bilo že pozabljeno.

Med nosečnostjo sta  mati in otrok stalno v kontaktu, to stanje pa lahko mati nadaljuje tudi po porodu, ko začne svojega dojenčka masirati. Intenzivno dotikanje kože je  hrana za dušo in daje dojenčku doživetje, da je ljubljen. Za dojenčka je poleg dojenja,  masaža prvo pogovarjanje z mamico o svetu, v katerega se je rodil in ker  se ga mati dotika z ljubeznijo, mu z govorico svojih rok  podari bogastvo varnosti, topline in miline. Med masažo se  vzpostavlja in poglablja njuna povezanost.

O masaži govorimo, ko sistematično, z določenimi prijemi zmasiramo otrokovo telo. Tu ne gre za nežno božanje ali intuitivno gladenje, ki  ju seveda vsaka mamica dnevno uporablja pri vsakodnevnem previjanju, ljubkovanju, pestovanju otroka, ki so tudi nujno potrebni za   vzpostavljanje  povezanosti  med njima. O masaži govorimo, ko gre za čvrst dotik,  ko mati z  naoljenimi rokami, polnimi ljubezni in topline  dobesedno vmasira v dojenčkovo telo občutek  ljubljenosti, sprejetosti in naklonjenosti do svojega otroka.

»Potreba dojenčka po telesnem kontaktu je nenadomestljiva. Če ta potreba ni primerno zadovoljena,  četudi so vse ostale ustrezno potešene, bo malček trpel.« –  Ashley Montagu

Učinki masaže na dojenčka

O učinkih masaže lahko govorimo takrat, ko je ta  redna in jo mati ponavlja  dvakrat dnevno vsakič vsaj 20 do 30 minut.

Z masažo mati otroka giblje, pospešuje njegov krvni obtok in celotno presnovo, spodbuja delovanje imunskega sistema,  vpliva na zdrav razvoj kože,  sklepov in  na  mišično koordinacijo. Pripravlja pogoje za dobro obvladovanje in gibanja  telesa v prihodnjih mesecih.

Materini čvrsti in mirni gibi sproščajo dojenčka, saj umirjajo njegova čustva in lajšajo poporodne travme. Njegov živčni sistem  se uravnovesi  in dihanje poglobi. Če mati dojenčka dnevno masira, navadno prepreči ali omili krče in prebavne težave. Stranski učinki vsakodnevne masaže niso  samo sproščenost otroka in optimalen razvoj, mamici so podarjene bolj tudi mirne noči.

Masaža pomaga, da mamica lažje naveže  stik z otrokom in da v njem spodbudi komunikacijo, odzivanje. Med masiranjem se z njim pogovarja, vsak del telesa, ki ga masira, spodbuja k pravilnemu in zdravemu razvoju in mu pošilja ljubeče misli. Otrok se kmalu začne odzivati, prepusti se čvrstim in ljubečim materinim rokam, saj mu vlivajo zaupanje in varnost. Posluša materin glas, kmalu jo začne gledati v oči,čebljati in vzpostavi se njuno pogovarjanje. Tako se tudi mati uči spoznavati otroka preko dotika in z njim naveže intuitivni stik.

Masaža prinaša staršem povsem novo dimenzijo odnosa z otrokom,  gre za  neke vrste meditativno izkušnjo preko fizičnega dotika. Z masažo mati  zadovolji  naravno potrebo dojenčka po dotiku, saj je za vse sesalce dotik življenjskega pomena in vpliva na  dobro stanje živčnega in imunskega sistem.

Masaža je zelo primerna tudi za nedonošenčke, dvojčke, prav tako za otroke z motnjami v razvoju, saj pripomore k optimalnemu razvoju.

»Biti dotikan in ljubkovan, biti masiran je hrana za dete, je hrana, tako pomembna kot minerali, vitamini in proteini.«  – Frederick Leboyer

Risanje sonca na trebuh

Masirajte v smeri urinega kazalca, z dlanjo okrog popka. Pri tem držite otroka z eno roko za boke ali stegno, medtem ko druga roka dela. To gladenje se imenuje sonce, ker postane otrokov trebuh pod vašo roko prijetno topel.

Pomembno je, da gladite v smeri urinega kazalca, ker tako poteka debelo črevo. Masaža spodbuja njegovo delovanje. Pri dojenčkih so vzroki za prebavne težave največkrat v debelem črevesju. S tem prijemom pomagamo debelemu črevesju k lažjemu delovanju in izločanju plinov.

OPOZORILO!
Učinkuje  in pomaga samo redna masaža. Nikoli ne uporabljajte tega prijema v akutnem stanju, ko je otrokov trebuh krčevit in ne prenese dotika. Pri težavah s krči sta bližina in ljubezen do otroka najpomembnejša.Pomaga tudi bownova terapija.

Masaža stopal proti bolečinam v trebuščku

Na podplatih se nahajajo številne točke, ki so povezane s celim telesom in notranjimi organi. Z določenimi masažnimi tehnikami podplatov, lahko dosežemo  različne organe. Če ima otrok pogosto težave v trebuhu, lahko poizkusite masažo refleksnih con za prebavni trakt in še posebej za debelo črevo. Da dosežete učinek, izvajajte masažo  dvakrat dnevno po nekaj minut. Lahko jo vključite tudi v masažo celega telesa.

Masažo vedno začnite s toplimi rokami. Mrzle roke so za otroka zelo neprijetne. Vedno pričnite s harmonizacijo: otrok leži na hrbtu, nogice so obrnjene k vam.. Primite nogice otroka, vaša desna roka objame levo stopalo, vaša leva roka pa desno stopalo. S tem vzpostavite  harmonijo, usklajenost med vami in otrokom. S harmonizacijo posredujete otroku mir in varnost.

Prvi del masažnega prijema:

Otrok je pripravljen na masažo. Če med masažo močno joka, prekinete in zaključite s harmoniziranjem.

  • začnite z otrokovo  desno nogo , objemite  z levo roko gleženj  in z desno masirajte stopalo. Leva nogica je sedaj prosta.
  • s palcem vaše desne roke gladite na zunanji strani stopala, navzgor  do sredine stopala (3X),
  • sedaj od sredine zunanje strani stopala s palcem gladite  počez do sredine notranje strani stopala (3X),
  • primete z desno roko levi gleženj in masirate dalje. Tukaj začnete na sredini notranje strani stopala, gladite proti zunanji strani (3X) in navzdol do pete (3X).

Masaža je povsem preprosta (zrcalna),  rišemo polkroge okrog pet, v desno smer kot poteka debelo črevo. Ravno tako kot na trebuh rišemo sonček, ga sedaj rišemo tudi na podplate. Ponovimo 3X.

Drugi del masažnega prijema:

  • zopet začnite gladiti na desni nogici 3x po zunanji strani navzgor do sredine,
  • od zunanje strani proti notranji pa sedaj ne gladite, ampak blazinico palca večkrat narahlo pritisnite na podplat in se sprehodite po notranji strani,
  • končno še po zunanji strani zopet pogladite navzdol do pete,
  • tudi ta celoten del izvedite 3X.

Masaža refleksnih con stopala se konča s harmonizacijo kot se je tudi začela. Primite obe stopali v dlani in jih nekaj minut čvrsto držite.

OPOZORILO!
Na začetku in na koncu masaže dojenčkovo stopalo vedno objamite z rokama, tudi če jo na sredini prekinete. Nohti palcev morajo biti za to masažo na kratko postriženi!

Masaža hrbta

Pri masaži hrbta leži otrok vedno na trebuhu. Njegove noge in stopala gledajo proti vam. Glava je obrnjena na stran. Med masažo hrbta jo čez nekaj časa obrnite na drugo stran, tako da bo hrbet enakomerno stimuliran. Če je dojenček že toliko močan, da sam dviguje in obrača glavo, mu jo pustite, kot sam želi. Hrbet lahko masiramo tako, da leži dojenček na naših stegnih. V prvih treh mesecih je to še posebno pomembno.

Mama naj masira dojenčka po hrbtu tako, da si ga položi v položaj – popek čez stegna.

Masaža hrbta deluje pozitivno na razvoj hrbtenice in celotne postave. Zdrav razvoj hrbtne muskulature in hrbtenice je bistven pogoj, da podpremo pokončno hojo in se izognemo poznejšim težavam s hrbtenico. Masaža hrbta je tudi indirektna masaža trebuha. V položaju na trebuhu in ob masaži hrbta dojenček pogosto lažje spusti pline iz črevesja, zato nekajminutna masaža koristi dobremu počutju dojenčka.

Masaža naj vedno poteka v naročju, nikoli na tleh! Če otrok leži čez noge, so ramena in kolki rahlo pokrčeni. Tako otrok ni iztegnjen na podlagi in ga ne potiskamo k tlom. Če otroka masiramo po hrbtu, tako da leži na tleh med našimi nogami, ga ne sproščamo, ampak ga raztezamo in mu spodbujamo ekstenzijo.

Če potrebujete strokovno pomoč ali razlago masaže na domu, se pa lahko obrete name preko www.masazadojencka.si


Avtor: Mojca Kurent, višja medicinska sestra

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki