Verjetno se vsaka mamica kdaj pa kdaj, ko njen dojenček ne more zaspati, vpraša, če je detetu v oblačilih za spanje sploh udobno. Ali mu je prevroče? Ga mogoče zebe?  Se ne počuti dobro? Vse to je popolnoma razumljivo, saj dobro vemo, kako pomembno je dobro spanje za rast in razvoj otroka.

Ko boste svojega otroka zvečer pripravljali na spanje, upoštevajte teh 5 nasvetov, ki bodo pomagali izbrisati dvome in olajšali spalno rutino.

1. Pazite, da otroka ne oblečete preveč

Tudi če ste sami bolj ”zmrznjene” sorte, to še ne pomeni, da so takšni tudi vaši otroci. Paziti morate, da otroka ne oblečete preveč, saj se bo v tem primeru potil, ali premalo, da jih ne zebe in jim zaradi tega pade odpornost. Glavno vodilo za vas mora biti, da njihovega počutja ne primerjate s svojim, saj ga ve same lahko nadzirate – se slečete ali oblečete, med tem ko ga vaš otroček ne more.  

Temperaturo in udobje otroka zato preverite neposredno pri otroku. Zavedati se je potrebno, da hladne noge in roke niso najboljši pokazatelj otrokove telesne temperature. Temeraturo je zato najbolje preveriti na tilniku ali trebuščku. Koža mora biti na dotik hladna in suha; če sta vrat ali trebuh vroča ali lepljiva, je vašemu otroku pretoplo.

2. Uporabite lahke plasti

Verjetno ste že slišali, da dojenčki na splošno nosijo en sloj oblek več kot odrasli ljudje. Majhni otroci oziroma dojenčki namreč ne zmorejo regulirati svoje temperature, zato jih zebe oziroma jim je hladneje kot vam.

Naravni materiali, kot je bombaž, ki so lahki in dihajo, so za male nadebudneže najboljša izbira. Ena od možnosti je lahko pajac s kratkimi ali dolgimi rokavi – dolžino rokavov izberite na podlagi sobne temperature. Če še vedno mislite, da je vaš otrok premalo oblečen, pa lahko uporabite bombažno blazino ali spalno vrečko z enojnim dnom.

3. Povijanje dojenčkov

Povijanje ali štručkanje pomaga dojenčkom, da se umirijo pa tudi, da ostanejo v varnem spalnem položaju.

Če se odločite za povijanje otroka, predlagamo, da uporabite lahke bombažne materiale. Prepričajte se, da povoj ne gre čez ramena in ne pokriva otrokove glave, ušes ali brade. Previsok povoj lahko ovira dihanje vašega otroka in povzroči pregrevanje.

Preverite tudi, ali ima dojenček dovolj prostora, da raztegne noge in da ovoj ni preveč tesen okoli njegovih prsi in bokov. Preozko povijanje otrokovih nog in prsi lahko privede do težav s kolki in dihanjem.

Dojenčki se lahko povijajo že od rojstva, dokler ne začnejo kazati znakov, da se lahko obrnejo na trebuh – to je običajno približno pri štirih mesecih.

4. Otroške spalne vreče

Varna spalna vreča za dojenčke je lahko dobra izbira za oblačenje vašega otroka v postelji. Pomembno je, da je spalna vreča prave velikosti, saj prevelika lahko zleze čez glavo in oteži dihanje, premajhna pa lahko omeji gibanje in posledično otrok spi slabše, s tem pa tudi vi.  

Nekatere spalne vreče imajo TOG (toplotno skupno oceno). Tako se lahko odločite, katero spalno vrečo uporabiti pri različnih temperaturah. Toda upoštevajte, da je ocena TOG samo vodilo in ne varnostni standard.

5. Uporabljajte lahke materiale

Tudi vam ni prijetno, če za spanje nosite težke materiale, ki ne dihajo. Enako je pri otroku. Za spanje v večini uporabljajte lahka oblačila, ki dihajo, na primer bombaž. Poleg tega, da skrbno izberete pižamice iz kvalitetnega materiala, pa ne pozabite tudi na posteljnino. Tako kot oblačila namreč tudi posteljnina iz naravnih in prožnih materialov vpliva na primerno temperaturo vašega otroka.

S premišljeno izbranimi oblačili in posteljnino boste svojemu otroku omogočili dolgo prespano noč, hkrati pa boste s spancem nagradili tudi sebe.

Kvalitetna oblačila za vaše najmlajše lahko pod blagovno znamko Lupilu najdete v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji. Več na www.lidl.si.


ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki