Dojenčki v obdobju doseganja različnih mejnikov navadno jokajo več kot ponavadi, saj se v njihovem razvoju nenadoma dogaja več sprememb. Kljub temu, da zna biti to za starše malce naporno, pa se je potrebno zavedati, da je to dober znak. To je namreč eden izmed pokazateljev, da se otrok normalno razvija.

V prvem letu gre vaš dojenček skozi 8 razvojnih obdobij:

Vemo, da grejo otroci skozi naskoke v rasti, manj znano dejstvo ja je, da se dogaja tudi z njihovim mentalnim razvojem. To imenujemo razvojno obdobje ali t.i. (ang.) leaps. Nevrološke raziskave so pokazale, da časovno sovpadajo z mentalnimi spremembami v možganih. V otrokovih prvih  20-ih mesecih življenja je takih obdobij 10, od tega v prvem letu 8.

V vsakemu izmed njih se naučijo nekaj novega. Poglejmo kakšne so značilnosti in kako dojenček zaznava svet okoli sebe v določenem obdobju.

Obdobje 5. tedna starosti: Rast in pojav solzic

Okrog obdobja 5. tedna starosti se dodobra razvijejo dojenčkov metabolizem, črevesje in čutni organi. Dojenčka začne veliko bolj zanimati okolica, poleg tega sedaj vidi dlje od začetnih 20 do 30 centimetrov. Opaziti je tudi, da se veliko bolj odziva na dražljaje iz okolice. Prvič se pojavijo solzice, ki jih ob prej ob joku navadno še ni.

Obdobje 8. tedna starosti: Svet ni več ena velika “zmešnjava”

Od tega obdobja dalje otrok sveta ne dojema več kot velike zmešnjave ali “juhe z naključnimi sestavinami”, temveč prične te določene “sestavine” podrobneje spoznavati. Na primer, odkrije svoje roke, ki jih od tedaj pogosteje občuduje in vrtijo ter obrača. Izgubi se refleksno premikanje rokic, gibi rok in celotnega telesa pa postanejo bolj načrtni. Kljub temu bo v tem času motorika otroka še vedno videti okorna.

Baby Center je otroška trgovina z največjo ponudbo avtosedežev, otroških vozičkov, oblačil, obutve, kozmetike, igrač, pohištva in ostalih potrebščin. Preveri njihov Vodič za novorojenčka.

Obdobje 12. tedna starosti: Skrivnost igranja avionov

V prvem letu se otrok nauči ogromno stvari, ki se odraslim zdijo tako samoumevne, da jih sploh več ne zaznamo. V nasprotju z nami dojenčku vsak moment predstavlja edinstveno izkušnjo! V obdobju približno 12. tedna starosti vstopijo v svet vzorcev in mehkotnejših gibov. Opaziš lahko, da je njihova motorika manj toga, bolj tekoča. Z velikim veseljem zaznajo tudi, da je njihov glas sposoben ustvarjati različne zvoke.

To razvojno obdobje je razlog, da malčki obožujejo igro avionov, pri kateri ga starš dvigne v zrak, saj na ta način lahkotno “pluje” po prostoru.

Obdobje 19. tedna starosti: *plosk plosk* Ploskanje

Doslej je dojenček vse pripetljaje dojemal kot celoto, sedaj pa sledi “svet dogodkov”. Zdaj lahko vidi, sliši, vonja in okuša ter celo ustvarja kratke dogodke. Zelo zanimivo mu bo zibanje na veliki žogi, mahanje z roko ali izteg rokice po predmetu pred njim. To je tudi obdobje, ko je zaželjeno, da mu doma prepevate čim več otroških pesmic, ki vključujejo različno motoriko, na primer ploskanje.

Obdobje 26. tedna starosti: Not, ven, zadaj, spredaj, blizu, daleč

Pri starosti 6. mesecev vstopijo v svet odnosov med stvarmi, zanima jih, kako je en predmet povezan z drugim. Največ otrokove pozornosti bodo deležna razmerja, primerjal bo velikosti in razdaljo med igračami ter predmeti. Rad bo metal manjše predmete v večje posode ali postavljal eno na drugo. Ker je sedaj sposoben oceniti razdalje, bo pogosteje pričel jokati, ko se boš oddaljila od njega.

Obdobje 37. tedna starosti: Gledanje, primerjanje in kategoriziranje

Sledi “svet kategorij”. V tej starosti začnejo zares uživati na sprehodu z nahrbtnikom ali vožnji v vozičkom, saj se jih v mislih ustvarjajo kategorije določenih oblik, ki jih opaža. Čeprav bo trajalo še kar nekaj časa, preden bo otrok to lahko izgovoril in opisal z besedami, zdaj že razlikuje med psom in konjem, kolesom in avtom.

Obdobje 46. tedna starosti: TO je razlog, da hrana leti po zraku!

V obdobju “zaporedij in sosledij” malček prepoznava potek dogodkov in odnosov in tudi, da ima lahko sam na to vpliv. Kosilo sestavljajo naslednji dogodki: v roko primeš žlico, nanjo naložiš kašo, žlico približaš ustom in jo daš v usta (in ne v oko, na primer).

Pri tej starosti celotnega postopka še niso sposobni izpeljati od začetka do konca, lahko pa že obvladajo dva ali tri korake: primeš žlico in naložiš hrano. Dostikrat temu sledi opletanje z žlico po prostoru in s tem letenje hrane po zraku. Če otroku pustiš, da se poskuša hraniti sam, kljub temu, da to potem zahteva več čiščenja, to zanj predstavlja odlično senzorično izkušnjo odnosa med vzrokom in posledico in spoznavanje različnih tekstur hrane in pijače. Pod njegov stol nastavi večjo plastično podlogo, da bo čiščenje lažje, globoko vdihni in izdihni in se opomni, da tudi to obdobje ne bo trajalo večno. 😉

Obdobje 55. tedna starosti: Umivanje posode – žurka!

Okrog praznovanja prvega leta je otrok sposoben dodobra zaznavati in se zavedati kaj vse je potrebno storiti za dosego določenega končnega rezultata. Ve, da je umazan krožnik potrebno dati pod vodo, ga obrisati zgobico in postaviti v posodo za sušenje. Še več, pri tem vam bodo tudi z veseljem pomagali! Ponudite jim posodo z vodo in naj pomijejo manjši krožnik (za katerega vas ne bo skrbelo, če se morda razbije). Namig: Več, kot boste dodali milnice, bolj jim bo v veselje in večkrat vam bodo želeli pomagati.

Obdobje 64. tedna starosti: Svet načel

V tem obdobju je otrok prvič sposoben menjavati “programe”, ki jih je do sedaj spoznal. To je nekaj, s čemer se bo zelo rad igral. Med glavnimi aktivnostmi v dnevu bodo predvsem naslednje:

 • spoznavanje narave in okolice
 • postaja bolj vešč v izražanju
 • začne oponašati druge
 • izraziteje izraža čustva
 • sposoben je razmišljati vnaprej
 • uporabi trmo, da doseže želeno
 • za dosego cilja uporablja pretirano reakcijo, “dramatizira”
 • starts to put on drama-play
 • zahteva, da se ga bolj upošteva
 • lahko se pojavi bolj agresivno vedenje
 • loči med “mojim” in “tvojim”
 • lahko se dobrika mami, da se ji prikupi, kadar kaj želi
 • v upanju na izogib pravilom uporabi hec, da iz staršev izvabi dobro voljo
 • začne se pogajati 
 • začne preizkušati “ja” in “ne”
 • prepozna, kaj je potrebno storiti, da nekdo zanj naredi uslugo 
 • želi pomagati v gospodinjstvu, pri čemer preizkuša “pazljivost” in “nepremišljenost”.

Obdobje 75. tedna starosti: Svet “sistemov”

Pri starosti 75. tednov oziroma 17. mesecih je otrok sposoben razlikovati in doumeti “sisteme”. Sedaj ne samo zaznava določenih načel, a jih je tudi sposoben prilagoditi glede na spreminjajoče se okoliščine. Spozna, da lahko sam izbira med naslednjimi počutji in vzorci obnašanja:

 • lahko je iskren,
 • pomaga drugim,
 • je pazljiv,
 • potrpežljiv,… 

Lahko pa se odloči, da je vse prej kot to in se obnaša ravno obratno. Tukaj se začne prvič kazati njegova zavest s tem, ko sistematično uporablja svoje vrednote in norme.

Razvajanje in postavljanje meja

Dojenčkov ni možno razvaditi, z malčki po 1. letu starosti pa je že malce drugače. Ne boj se reci ne. S tem, ko se zavedaš določenih stopenj razvoja otrokovih možganov in različnih nivojev sposobnosti zaznavanja okolice in samega sebe, boš otroku zagotovo lažje postavila meje. Tudi, če ti bo namenil najlepši nasmešek. 🙂

Morda ti bo v pomoč tudi podatek, da je ravno postavljanje meja tisto, kar otroku dolgoročno ustvarja občutek varnosti in sposobnost ohranjanja zdravih odnosov.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki