Materinstvo s seboj prinaša svojevrstne izzive in skrbi in ena najzahtevnejših stvari, s katero se mamice soočajo, je zdravje njihovega otroka. Če vas skrbi prebava vašega otroka ali malčka, vam lahko ta članek koristi, saj bomo v njem razkrili nekaj učinkovitih domačih rešitev, ki pomagajo pri izboljšanju prebave dojenčkov in malčkov.

Dojenčki in malčki še nimajo v celoti razvitih prebavil, zaradi česar imajo pogosto težave s prebavo. Če vaš dojenček bruha, ima drisko, je zaprt ali ima druge podobne težave, obstaja velika verjetnost, da ima težave s prebavo. Pri lajšanju tovrstnih težav vam lahko pomagajo naslednja sredstva, ki se jih lahko poslužujete kar doma.

Topli obkladki

Topli obkladki so odličen način za lajšanje napenjanja ali občutkov napihnjenosti pri dojenčkih in malčkih, hkrati pa na vašega malčka delujejo izredno pomirjujoče. Vse kar morate storiti je, da vzamete mehko krpo ali brisačo in posodo s toplo vodo. Brisačo namočite in iz nje iztisnite odvečno vodo. Toplo brisačo nežno položite na otrokov trebušček za dve do tri minute. To lahko storite nekajkrat dnevno, da olajšate simptome.

Pravilno podiranje kupčka

Med dojenjem ali hranjenjem po steklenički dojenček pogoltne tudi veliko zraka. Ujeti zrak lahko povzroča bolečine v trebuhu, napenjanje in napihnjenost, zaradi česar se otrok lahko počuti izjemno neprijetno in nelagodno. Najboljši način za premagovanje te težave je, da dojenčku čim večkrat pomagate pri podiranju kupčka, zlasti po dojenju. Dojenčka držite v pokončnem položaju tako, da z eno roko podpirate hrbet vašega dojenčka, z drugo pa njegov vrat. Otroka lahko tudi odložite v svoje naročje na trebušček in ga božate po hrbtu.

Materino mleko

Kot smo že omenili, prebavila vašega dojenčka še niso razvita v celoti, zato je do šestega meseca materino mleko idealna hrana za vašega dojenčka. Večina zdravnikov novopečenim mamicam predlaga, naj dojenčke do šestega meseca starosti izključno dojijo. Ko se dojenček prehranjuje z materinim mlekom, ne dobiva samo vseh potrebnih hranilnih snovi, ampak tudi vse, kar koristi njegovi prebavi.


Preberi tudi: 6 presenetljivih uporab materinega mleka


Položaj pri dojenju

Včasih lahko že majhne spremembe, kot je na primer sprememba položaja, v katerem dojenčka hranimo, pomagajo pri lajšanju težav z refluksom. Če vaš dojenček trpi zaradi nenehnega ali pogostega bruhanja, obstaja velika verjetnost, ima težave z refluksom. Med dojenjem ali hranjenjem po steklenički morate otroka držati v pokončnem položaju. To pomaga preprečiti, da bi se vsebina želodca vrnila v požiralnik. Poleg tega je lahko koristno tudi vsaj polurno držanje otroka v pokončnem položaju.


Preberi tudi: Priporočljivi položaji dojenja pri različnih težavah


Jogurt

Jogurt vsebuje dobre bakterije in probiotike, ki koristijo zdravju prebavil vašega malčka. Če ima vaš dojenček drisko, bruha ali je zaprt, mu lahko jogurt koristi. Nekaj žlic jogurta in razredčite tako, da dodate nekaj žlic vode. Mešanico ponudite svojemu otroku nekajkrat na dan ali dokler se ne počuti bolje. Kljub temu dojenčke, ki so mlajši od šestih mesecev, ni priporočljivo hraniti z jogurtom. Preden svojemu otroku začnete dajati jogurt, priporočamo, da se posvetujete z zdravnikom.

Masaža

Masaža je odličen način za krepitev otrokovih kosti in mišic, hkrati pa je tudi prvovrstna rešitev, ki pomaga olajšati prebavne težave. Uporabite lahko katero koli dobro otroško masažno olje in z njim zmasirate predel okrog dojenčkovega popka. Bodite nežni in nežno premikajte roke v smeri urinega kazalca. To je odličen način za sproščanje ujetega plina v otrokovem trebuhu. Dojenčkove noge lahko masirate tudi tako, da z njimi nežno pritiskate ob trebušček.


Preberi tudi: Masaža trebuščka za boljšo prebavo


Banane

Banane so eno najboljših živil, ki vam lahko pomagajo izboljšati dojenčkovo prebavo. Banane so eno izmed prvih trdnih živil, ki jih vaš dojenček lahko je, saj so izjemno lahko prebavljive. Banane so bogate z vlakninami in zato dobro delujejo pri lajšanju zaprtja pri dojenčkih in če vaš malček trpi zaradi bruhanja ali driske, je uživanje banan lahko koristno za zdravje njegovega črevesja. Za otroke, ki so stari manj kot šest mesecev, banane niso primerne.

Probiotiki

Kar 26 odstotkov otrok občuti trebušne krče ali kolike, kar je eden najpogostejših razlogov, da starši obiščejo pediatra. Nelagodje v črevesju dojenčka je opredeljeno kot ponavljajoč se jok, večinoma ob večerih – vsaj tri ure na dan, vsaj tri dni na teden, v obdobju najmanj treh tednov zapored. Na srečo so kapljice BioGaia Baby brez okusa in jih lahko damo na žlico ali celo dodamo v mleko ali vodo. Samo 5 kapljic na dan zagotavlja priporočen dnevni odmerek 100 milijonov bakterij Limosilactobacillus reuteri – to je veliko malih prijateljev v zgolj 5 kapljicah!

Brokoli

Brokoli je odličen tudi za vašega malčka. Ta zelena zelenjava vsebuje veliko vlaknin, folatov, kalcija in antioksidantov. Brokoli zmanjšuje vnetja v prebavilih vašega dojenčka. Velika količina vlaknin je odlična za boj proti zaprtju. Pomaga tudi pri izboljšanju prebave, absorpciji hranil in imunosti vašega otroka. Kljub temu pa odsvetujemo hranjenje z velikimi količinami brokolija, saj lahko pri dojenčkih povzroči napihnjenost, napenjanje in druge težave.

Olje navadnega komarčka

Eno najučinkovitejših eteričnih olj, ki pomaga pri boju s prebavnimi težavami, je olje navadnega komarčka. Vzemite nekaj kapljic tega olja in ga zmešate v otrokovo masažno olje ali drugo nosilno olje, kot je kokosovo, in ga nežno vtrite v otrokov trebušček. Pomaga pri odpravljanju bolečin in nelagodja, ki so posledica prebavnih težav. Preverite tudi Lekobeba linijo Vetrovnih mazil in olj, ki bazira na olju navadnega komarčka.

To so nekatera sredstva, ki pomagajo pri odpravljanju prebavnih težav dojenčkov in malčkov in lahko delujejo tudi za vašega malčka. V primeru, da nobena od navedenih rešitev ne deluje ali se počutje vašega otroka še poslabša, poiščite zdravniško pomoč.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki