Imate dojenčka, ki kriči za pozornost, vi pa morate skuhati večerjo ali pospremiti bratca ali sestrico k počitku, ki ga nujno potrebujejo. Otroške televizijske oddaje, tablični računalniki in digitalne igrače lahko delujejo kot rešilna bilka pri umirjanju živahnega dojenčka, medtem ko žonglirate z življenjskimi izzivi.

Vendar nova študija kaže, da lahko preveč časa pred zasloni v dojenčkovem obdobju privede do sprememb v možganski aktivnosti, kakor tudi do težav z izvršilnimi funkcijami — sposobnostjo ostati osredotočen in kontrolirati impulze, vedenje in čustva — v osnovni šoli.

“Dojenčkov možgan se razvijajo ob obogatitvenih interakcijah z okoljem, in prekomerna uporaba zaslonov lahko zmanjša priložnosti za resnične interakcije s svetom, ki so pomembne za razvoj možganov,” pravi dr. Carol Wilkinson, razvojna vedenjska pediatrinja v otroški bolnišnici v Bostonu, ki je bila del študije. “Zlasti danes, ko so zasloni ves čas z nami, moramo bolje podpreti starše z nasveti in triki za čas brez zaslonov, da ohranimo dojenčke zaposlene in starše pri zdravi pameti.”

Čas pred zaslonom, možganski valovi in pozornost

V najobsežnejši tovrstni raziskavi so raziskovalci vpisali noseče matere v Singapurju in spremljali več kot 400 njihovih otrok, od dojenčkov do devetletne starosti.

Ko so bili dojenčki stari 12 mesecev, je ekipa vprašala starše, koliko časa so dojenčki preživeli pred zasloni med tednom in ob vikendih. Kasneje, ko so bili otroci stari 18 mesecev, so raziskovalci uporabili encefalogram (EEG) za študij njihovih možganskih valov.

Več časa kot so otroci preživeli pred zasloni pri 12 mesecih starosti, močnejši so bili njihovi počasnejši frekvenčni možganski valovi, znani kot teta valovi, v primerjavi z visokofrekvenčnimi beta valovi.

“Višje razmerje teta/beta kaže na manj budno stanje in je bilo povezano z nepozornostjo,” pojasnjuje dr. Evelyn Law, ki je vodila študijo in je bila del laboratorija za kognitivne nevroznanosti med svojim stažiranjem v otroški bolnišnici v Bostonu.

Trajni učinki v šolski dobi

Ko so otroci dopolnili 9 let, so opravili obsežno nevropsihološko testiranje. Raziskovalna ekipa je tudi staršem in učiteljem otrok dala izpolniti vprašalnike o njih.

V skladu z EEG, je dr. Law in njeni kolegi ugotovili, da z vsako uro povečanja povprečnega časa pred zaslonom, so otroci imeli več težav z pozornostjo in so se bolj borili z izvršilnimi funkcijami. Vendar, ker je čas pred zaslonom samo en aspekt okolja dojenčka, je verjetno, da pri tem igrajo vlogo več faktorjev, kot je kakovost časa s starši, pravijo raziskovalci. Možno je tudi, da bolj aktivni dojenčki nenamerno preživijo več časa pred zaslonom, ko starši skušajo obvladovati svoje dnevne rutine.

Na sliki: Naraščajoča intenziteta teta valov EEG z vsako dodatno uro dnevnega časa pred zaslonom: manj kot 1, več kot 1, več kot 2, več kot 4. Možganski EEG-ji posneti pri 18 mesecih starosti. Razmerje teta valov do beta valov v možganih se povečuje, ko se ure časa pred zaslonom pri 12 mesecih starosti povečujejo.

Nasveti za starše

Kaj lahko starši storijo za spodbujanje razvoja možganov svojega otroka v dojenčkovem obdobju? Dr. Law in Wilkinson priporočata ustvarjanje preprostih igrivih interakcij, kot so te vzorčne aktivnosti. Medtem ko morajo starši svoje dojenčke kratko časa postaviti pred zaslon, dr. Wilkinson priporoča, da poskusijo dodati plasti učenja.

“Pojenje skupaj, komentiranje likov, posnemanje vokalizacij svojega dojenčka in postavljanje vprašanj ustvarja priložnosti za vzajemno interakcijo med starši in dojenčkom, ki spodbujajo razvoj možganov,” pravi.

Ugotovitve študije, objavljene v JAMA Pediatrics, so v skladu s priporočili o uporabi medijev Ameriške akademije za pediatrijo. AAP svetuje, da otroke držimo stran od zaslonov, dokler niso stari 18 mesecev, in omejimo uporabo digitalnih medijev za 2 do 5-letnike na eno uro na dan.


Povzeto po članku: https://answers.childrenshospital.org/screen-time-infants/
Vir raziskave: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2800776

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki